Pengerusi Lembaga Pengarah Dana Pelaburan Maine Dr. Brien Walton Diundang Berucap di Rumah Putih Mengenai Komersialisasi Teknologi

9 Maine Venture Fund Board Chair Dr. Brien Walton Invited to Speak at White House on Technology Commercialization

(SeaPRwire) –   Seorang pakar dalam pembangunan perniagaan dan perintis, Dr. Walton membawa pandangan baru kepada teknologi tenaga bersih.

PORTLAND, Maine, 2 Mei 2024 – Maine Venture Fund (MVF), sebuah dana modal usaha yang disokong oleh negeri dan lembaga pengarahnya dilantik oleh gabenor negeri, mengumumkan hari ini bahawa Dr. Brien Walton, Pengerusi Lembaga MVF dan seorang ahli strategi pelaburan berpangkat, baru-baru ini dijemput berucap di Rumah Putih semasa perbincangan meja bulat yang memberi tumpuan kepada menangani krisis iklim melalui kaedah tindakan untuk menggerakkan pembangunan teknologi tenaga bersih dan iklim.

Perbincangan meja bulat diadakan untuk menghormati Hari Bumi dan mengumpulkan ahli kanan Pentadbiran Biden-Harris bersama pemimpin dari Jabatan Tenaga (DOE), Yayasan Sains Kebangsaan Amerika Syarikat, universiti, firma modal usaha, dan firma undang-undang.

“Saya sangat terhormat dijemput ke Rumah Putih untuk acara penting ini bagi merangsang inovasi dalam ruang tenaga bersih. Keahlian saya adalah dalam pembangunan perniagaan, jadi saya membawa pandangan baru kepada masalah perubahan iklim dan penekanan kepada perancangan perniagaan mampan,” kata Walton.

Walton juga dianugerahkan tempat kedua dalam pertandingan EnergyTech University Prize Faculty Track yang pertama, di mana beliau mencipta rancangan strategik cemerlang untuk perintis dan perintis hibrid tenaga bersih dan pemuliharaan. Anugerah ini akan membolehkan Dr. Walton menyesuaikan rancangan dan paten tenaga bersih sedia ada dari kemudahan penyelidikan berkaitan DOE di seluruh negara dengan perniagaan muncul atau kluster teknologi untuk memakmurkan penyelidikan bernilai ini.

“Dr. Walton mempunyai dedikasi untuk membantu perniagaan kecil, dan sebagai pengerusi Lembaga MVF selama tiga tahun lepas, saya telah melihat bagaimana kerja profesionalnya selari dengan misi dan nilai-nilai MVF. MVF komited untuk membantu pengasas dalam sektor iklim dan tenaga bersih, terutamanya pengasas dari kawasan terpinggir dan kawasan sosioekonomi terjejas,” kata Joe Powers, Pengarah Urusan Maine Venture Fund. “Kami berharap untuk bekerjasama dengan Dr. Walton dan agensi-agensi negeri dan persekutuan untuk mengininkubasi penyelidikan luar negeri di Maine dan mempercepatkan syarikat-syarikat Maine melalui program ini.”

Dalam acara di Rumah Putih, pengarah dari Yayasan Sains Kebangsaan, Jabatan Tenaga, dan staf kanan Rumah Putih memberi tumpuan kepada meneroka cabaran komersialisasi teknologi. Penyelesaian seperti perintis hibrid Walton yang boleh diukur, boleh diskala dan mudah diakses dikenal pasti sebagai keutamaan negara yang akan menerima lebih sokongan pada tahun 2024. Ia juga disebut bahawa potensi kerjasama ekosistem akademik, industri dan keusahawanan adalah keutamaan bagi sesetengah agensi kerajaan. Model ini dijangka akan meningkatkan penyertaan dan kepelbagaian di kalangan pengasas dan menyokong pengasas di komuniti terpinggir, terjejas dan luar bandar.

Walton adalah CEO Acadia Capital Management L3C, sebuah entiti pembangunan masyarakat (CDE) yang disahkan secara kebangsaan yang memberi nasihat kepada agensi kerajaan, pemimpin perbandaran, dan dana kesan sosial mengenai cara memaksimakan sumber awam dan swasta untuk pertumbuhan ekonomi yang maksimum dan penciptaan pekerjaan kekal di Kawasan Peluang dan komuniti sosioekonomi terjejas. Beliau juga Pengarah Program Keusahawanan dan Pusat Richard E. Dyke untuk Perniagaan Keluarga di Universiti Husson, di mana beliau telah memimpin inisiatif menganalisis cabaran pengasas Maine dan membangunkan ekosistem inovasi kolaboratif antara akademik, pengasas dan pemimpin industri pelbagai.

Brien Walton adalah antara pakar terkemuka negara dalam perintis perniagaan dan pembangunan perniagaan kecil, dan Husson beruntung mempunyai seorang pendidik berkaliber membawa idea dan pengalaman inovatif sebegini kepada pelajar kami,” kata Marie Hansen, dekan Fakulti Perniagaan dan Sekolah Komunikasi New England.

Maine Gabenor Janet Mills melantik Walton ke lembaga pengarah MVF pada tahun 2020. Beliau dan sepuluh ahli lembaga yang lain bertanggungjawab menentukan bagaimana dana itu melaburkan dalam perniagaan yang mempunyai potensi untuk pertumbuhan ketara di peringkat negeri, serantau dan kebangsaan.

Sebagai sebahagian daripada kerja Walton dengan MVF, beliau terlibat dengan legislatif negeri mengenai inisiatif perbankan dan kewangan. Beliau memudahkan kerjasama dengan agensi pembangunan ekonomi serantau, asas kesan sosial, dana modal usaha yang disokong negeri di seluruh New England, dan firma ekuiti swasta kebangsaan dengan fokus kesan sosial.

Mengenai Maine Venture Fund
Maine Venture Fund melabur dalam perniagaan dinamik yang mempunyai potensi untuk pertumbuhan dan kesan yang besar di Maine. Dibiayai oleh negeri sebagai dana “abadi” yang berputar semula, MVF telah melabur lebih daripada $48 juta dalam perniagaan kecil sejak penubuhan dana pada tahun 1996 dan telah menarik hampir $400 juta pelaburan luar ke Maine, mencipta pekerjaan berkualiti di seluruh negeri. MVF merupakan pemimpin di kalangan dana yang disokong negeri di seluruh negara, dengan 30% pelaburan ke syarikat wanita dalam lima tahun terakhir (berbanding kira-kira 3% industri secara keseluruhan), 71% syarikat portfolio berada di kawasan pelaburan CDE yang dikenal pasti, dan 36% pelaburan ke dalam industri warisan Maine seperti pertanian, perikanan dan perhutanan dalam lima tahun terakhir.

Untuk maklumat lanjut, lawati . Untuk maklumat lanjut mengenai latar belakang Dr. Brien Walton, lawati profil beliau di .

SUMBER: Maine Venture Fund

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.