Penghantaran Cybertruck Tesla Terhalang Oleh Cabaran Pengeluaran Bateri

Tesla's Cybertruck

(SeaPRwire) –   Elon Musk terkenal menyatakan bahawa prototaip mudah, tetapi pengeluaran adalah neraka. Bagi Cybertruck (NASDAQ: TSLA) yang lama ditunggu-tunggu oleh Tesla, mimpi buruk pengeluaran berpusat pada bateri 4680 yang canggih. Walaupun Cybertruck pertama telah diserahkan bulan lalu, Tesla masih jauh daripada mencapai kadar pengeluaran tahunan 250,000 kenderaan menjelang 2025 seperti diramalkan oleh Musk.

Kekangan utama terletak pada kelajuan Tesla dapat mengeluarkan bateri 4680 menggunakan teknologi pengeringan baru, menurut sumber-sumber yang mengetahui perkara ini. Kilang Giga Texas, pusat pengeluaran Tesla, kini menghasilkan sel bateri 4680 pada kadar yang hanya mencukupi untuk menyokong kira-kira 24,000 Cybertruck setahun, hanya sebahagian kecil daripada output yang diperlukan.

Proses pengeringan adalah unsur penting dalam rancangan Tesla untuk mengurangkan kos bateri dan mencipta kilang yang lebih mampan dan cekap. Walau bagaimanapun, sumber-sumber itu mendedahkan bahawa Tesla belum berjaya melaksanakan pengeringan secara industri untuk bateri 4680. Manakala pengeringan anoda tidak menimbulkan masalah, cabaran timbul apabila menggunakan teknik yang sama untuk katoda, komponen paling mahal dalam bateri.

Menurut pakar teknologi bateri Yuan Gao, pengeringan telah terbukti berjaya di makmal dan untuk peranti penyimpanan tenaga kecil. Walau bagaimanapun, Tesla adalah yang pertama mencuba mengkomersialkan proses ini untuk bateri kenderaan elektrik besar pada skala pengeluaran massa dan kelajuan tinggi. Kesukaran terletak dalam meningkatkan skala proses, meningkatkan kelajuan, dan membangunkan peralatan dan alat yang diperlukan.

Bateri 4680 untuk Cybertruck terdiri daripada kira-kira 1,360 sel individu, memerlukan Tesla menghasilkan hampir sejuta sel setiap hari untuk mencapai sasaran pengeluaran tahunan 250,000 pikap elektrik. Pada masa ini, kilang Tesla di Austin mengambil kira-kira 16 minggu untuk menghasilkan 10 juta sel 4680, yang bersamaan dengan kira-kira 24,000 Cybertruck setahun. Ini adalah jurang yang besar, memandangkan rancangan Tesla untuk menggunakan bateri 4680 dalam kenderaan lain, termasuk kereta kecil $25,000 yang dijangka dilancarkan pada pertengahan 2020-an.

Walaupun pengarah bateri Tesla Drew Baglino menyebut kemajuan dalam pengeluaran 4680, cabaran masih wujud. Mengulang pengetahuan yang telah dibangunkan dari satu barisan pengeluaran ke barisan seterusnya adalah rumit, dengan kadar sampah mungkin meningkat semasa peringkat awal barisan baharu. Masalah dalam mencampur bahan katoda, cabaran dalam proses pengeringan, dan keperluan sistem pengesahan kualiti baharu menyumbang kepada usaha berterusan Tesla untuk memenuhi sasaran pengeluarannya yang ambisius untuk Cybertruck.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.