Penjualan Kereta Elektrik Buatan China Tesla Mencatat Penurunan Terbesar Sejak Disember 2022

Laporan Penjualan Kenderaan Elektrik China-buatan Tesla Mengalami Penurunan Terbesar Sejak Disember 2022

Tesla Stock

(SeaPRwire) –   (CPCA) melaporkan penurunan penjualan yang ketara sebanyak 17.8% bagi kenderaan elektrik (EV) buatan China Tesla (NASDAQ: TSLA) pada bulan November berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Jumlah penjualan berjumlah 82,432 buah kenderaan, menandakan penurunan terbesar sejak Disember 2022 apabila penjualan EV buatan China Tesla merosot sebanyak 21%. Penurunan ini berlaku kerana pembuat kereta Amerika menyesuaikan tahap pengeluaran dan menurunkan harga untuk menguruskan stok yang meningkat dan permintaan yang melemah.

Walaupun penurunan keseluruhan, penghantaran Model 3 dan Model Y buatan China menunjukkan peningkatan sebanyak 14.3% daripada Oktober, memberikan sinar harapan di tengah-tengah iklim penjualan yang mencabar.

Berbeza pula, pesaing China BYD (002594.SZ) mencapai tonggak, dengan mencatat rekod penghantaran kenderaan penumpang sebanyak 301,378 buah pada bulan November. Ini mewakili peningkatan 0.09% daripada Oktober dan peningkatan ketara sebanyak 31% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Siri Dynasty dan Ocean EV BYD, bersama-sama model petrol-elektrik hybrid, menyumbang kepada prestasi kuatnya.

Tesla, menghadapi saingan yang lebih ketat di pasaran kereta terbesar di dunia, telah bekerja untuk mengekalkan kedudukannya. Usaha Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk untuk melakukan lawatan ke China, termasuk bertemu dengan Presiden China Xi Jinping semasa perjumpaan APEC di San Francisco, adalah sebahagian daripada usaha tersebut. Presiden Xi menyatakan sokongan untuk pembangunan Tesla di China, dan Musk mengakui kemajuan pesat negara itu dalam sektor kenderaan tenaga baru.

Pengaruh Tesla di pasaran EV China telah dihadapi cabaran, dengan bahagiannya merosot kepada 5.78% pada bulan Oktober daripada 8.7% pada September, mengikut pengiraan Reuters berdasarkan data CPCA. Perang harga yang dimulakan Tesla awal tahun ini telah melibatkan lebih 40 jenama, menyumbang kepada persaingan yang meningkat.

Berikutan perubahan dinamik pasaran dan pertumbuhan permintaan EV China yang melambat, Tesla melaksanakan lima penyesuaian harga ke atas sejak lewat Oktober. Pengguna di China menunjukkan keutamaan terhadap model plug-in hybrid yang lebih mampu milik, walaupun julat kenderaan bateri sahaja semakin meluas.

Pemain lain dalam landskap EV China seperti Li Auto (2015.HK), sedang bersiap untuk pengeluaran dan penghantaran massa bagi EV penuh pertama mereka, dijadualkan pada bulan Februari. Penghasil telefon pintar Xiaomi (1810.HK) juga telah mengambil langkah ke arah pengeluaran EV, dengan unit pembuat kereta BAIC Group (1958.HK) memohon kelulusan peraturan untuk membina dua kereta jenama Xiaomi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.