Penjualan Runcit Amerika Syarikat Rata Pada April, Jatuh Singkat Harapan

retail

Penjualan di Amerika Syarikat tidak menunjukkan pertumbuhan pada bulan April, gagal mencapai ramalan Wall Street dan mencetuskan kebimbangan terhadap perbelanjaan pengguna di tengah-tengah inflasi yang berterusan dan kadar faedah yang tinggi, menurut Jabatan Perdagangan.

(SeaPRwire) –   Ini menandakan perlambatan yang ketara berbanding peningkatan 0.6% pada bulan Mac, dengan para ekonom sebelum ini meramalkan kenaikan 0.4% berdasarkan data Bloomberg.

Tidak termasuk kereta dan petrol, jualan runcit sebenarnya merosot 0.1%, bertentangan dengan ramalan kenaikan ringan. Penurunan dipimpin oleh penjual bukan kedai, termasuk jualan dalam talian yang merosot 1.2%, dan kedai sukan dan hobi yang menurun 0.9%. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan di sektor lain; kedai pakaian dan aksesori menunjukkan kenaikan 1.6%, dan jualan petrol meningkat 3.1%.

Tim Quinlan, ekonom kanan Wells Fargo, mencatatkan bahawa masa Easter dan acara jualan Amazon (NASDAQ: AMZN) kemungkinan mempengaruhi angka Mac, menyebabkan penurunan April kelihatan lebih ketara.

Data ekonomi yang lebih luas yang dikeluarkan pada hari Rabu juga melukiskan gambaran bercampur. Indeks Harga Pengguna untuk April menunjukkan penyejukan inflasi, yang mungkin mempengaruhi dasar kadar faedah Bank Persekutuan, menunjukkan potensi untuk pengurangan kadar seawal September, menurut Kathy Bostjancic, ekonom ketua Nationwide.

Data jualan runcit terbaru ini datang di tengah-tengah penunjuk lain tentang ekonomi yang melambat, termasuk pertumbuhan pekerjaan yang lebih lemah daripada jangkaan, peningkatan pengangguran yang ringan, pertumbuhan upah yang merosot, dan aktiviti pembuatan yang mengecut. Michael Pearce, timbalan ketua ekonom Amerika Syarikat di Oxford Economics, mengulas bahawa walaupun ekonomi menunjukkan daya tahan, perbelanjaan pengguna dan pasaran buruh yang melambat membolehkan Bank Persekutuan terus memberi tumpuan kepada trend inflasi untuk keputusan kadar faedah masa depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.