Penjualan Tesla Turun Hampir 9% Akibat Bertambahnya Persaingan dan Permintaan EV yang Lemah

Tesla Stock

(SeaPRwire) –   Penjualan Tesla (NASDAQ: TSLA) jatuh hampir 9% di tengah persaingan yang meningkat dan penurunan permintaan untuk kenderaan listrik.

Syarikat itu, berpangkalan di Austin, Texas, melaporkan menghantar 386,810 kenderaan dari Januari hingga Mac, penurunan hampir 9% berbanding 423,000 kenderaan yang dijual pada suku tahun yang sama tahun lalu.

Penjualan jatuh pendek daripada anggaran Wall Street, dengan penganalisis yang disoal selidik oleh FactSet menjangka Tesla Inc. akan menghantar 457,000 kenderaan.

Tesla menyandarkan penurunan sebahagiannya kepada pengenalan berperingkat versi terbaru Model 3 sedan di kilangnya di Fremont, California, penutupan kilang disebabkan pengalihan penghantaran di Laut Merah, dan serangan kebakaran yang mengganggu bekalan kuasa ke kilangnya di Jerman.

Dalam surat kepada pelabur pada Januari, syarikat itu meramalkan “pertumbuhan jualan yang ketara lebih rendah” untuk tahun ini. Surat itu menunjukkan bahawa Tesla berada di antara dua fasa pertumbuhan utama: satu daripada ekspansi global Model 3 dan Y, dan satu lagi daripada Model 2, kenderaan yang lebih kecil, lebih murah dan baru.

Pada tahun lalu, Tesla secara signifikan mengurangkan harga di AS sebanyak $20,000 untuk model tertentu. Pada bulan Mac, ia sementara menurunkan harga Model Y, kenderaan jualannya yang paling laris, sebanyak $1,000. Penurunan ini memberi kesan kepada margin keuntungan syarikat, yang mengundang kebimbangan pelabur.

Saham Tesla jatuh 7.4% pada waktu pembukaan selasa. Ia telah merosot kira-kira 30% setakat tahun ini kerana Wall Street semakin berhati-hati terhadap naratif pertumbuhan yang signifikan Tesla.

Analis Wedbush, Dan Ives yang biasanya optimis tentang saham itu, mencatat dalam nota pelabur minggu lepas bahawa penghantaran suku pertama akan menjadi “suku yang mengerikan” bagi Tesla.

Walaupun Ives mengekalkan penarafan Outperform bagi saham itu, beliau mengurangkan sasaran harga satu tahun daripada $315 kepada $300.

Semasa suku itu, Tesla mengalami gangguan pengeluaran di Jerman disebabkan serangan kebakaran yang disyaki mengganggu bekalan kuasanya. Pengeluaran di AS juga terjejas oleh pembaruan Model 3, dan Ives menganggarkan jualan di China menurun 3% hingga 4% semasa tempoh itu.

Ives menyatakan kesabaran pelabur semakin menipis.

“Ini adalah saat ‘perebutan jalan’ bagi Musk untuk memandu Tesla melalui tempoh bergolak ini, atau hari-hari yang lebih gelap mungkin berada di hadapan,” tulis Ives.

Jualan suku pertama yang lebih lemah daripada jangkaan menurunkan jangkaan analis untuk pendapatan suku tahun, yang dijadualkan dikeluarkan pada 23 April. Analis Citi Itay Michaeli mengurangkan anggaran pendapatan per saham tahunan 2024 daripada $2.78 kepada $2.71.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.