Peristiwa Teratas yang Perlu Diperhatikan Minggu Ini: Pembicara Federal Reserve, PDB, dan Banyak Lagi

key events

(SeaPRwire) –   Pembicara-pembicara Bank Persekutuan, data Produk Dalam Negara Kasar (GDP), dan beberapa laporan pendapatan adalah antara kunci untuk dipantau dalam minggu mendatang.

Minggu lalu, Bank Persekutuan mengekalkan kadar tetap pada 5.50%, selari dengan jangkaan. Walau bagaimanapun, tumpuan berpindah ke sidang akhbar selepas itu, di mana ia telah mendedahkan bahawa Bank Persekutuan secara sempit bersetuju untuk mengekalkan tiga pengurangan kadar bagi tahun ini. Ucapan Pengerusi Powell membantu menenangkan sebarang ketakutan yang mungkin, membawa kepada pemulihan S&P 500 ke paras tertinggi sepanjang masa dalam beberapa hari berikutnya.

Dari segi pendapatan, kebanyakan syarikat melaporkan keputusan positif minggu lalu, kecuali , yang merosot selepas waktu dan berakhir minggu itu lebih 13%.

Minggu ini, perhatian akan berpindah kepada campuran berita pelepasan, pembicara Bank Persekutuan tambahan, dan beberapa laporan pendapatan yang tinggal.

Berikut adalah lima perkara untuk dipantau:

Pendapatan

Gamestop akan melaporkan pada malam Selasa selepas pasaran ditutup, yang boleh menyebabkan ketidakstabilan mengingat sejarahnya dengan gejala saham meme. Walgreen Boots Alliance melaporkan pada Khamis sebelum pembukaan, walaupun tiada satupun dijangka memberi kesan yang besar kepada pasaran secara keseluruhan.

Penjualan Rumah Baru

Isnin jam 10 pagi, data penjualan rumah baru akan dikeluarkan, memberikan pandangan ke dalam pasaran hartanah. Laporan terkini menunjukkan penyemakan turun, menandakan kemungkinan perlambatan dalam penjualan rumah baru, mungkin disebabkan kadar yang lebih tinggi atau keraguan pembeli. Data yang lebih baik daripada jangkaan boleh meningkatkan pasaran, terutamanya selepas sikap berhati-hati Bank Persekutuan minggu lalu.

Pembicara Bank Persekutuan

Beberapa pembicara Bank Persekutuan dijadualkan sepanjang minggu, dengan ucapan Gabenor Waller dan Pengerusi Powell kemungkinan besar memberi kesan. Waller bercakap di New York pada malam Rabu, manakala Powell menangani dasar makroekonomi pada Jumaat pagi.

GDP

Khamis pagi, data GDP AS akan dikeluarkan, yang boleh sangat mempengaruhi arah pasaran. Angka GDP yang kuat mungkin menandakan ekonomi yang tahan lama, berpotensi berkonflik dengan sikap berhati-hati Bank Persekutuan. Sebaliknya, GDP di bawah jangkaan boleh menyokong kes untuk pengurangan kadar, mungkin menyemarakkan pasaran.

Core PCE

Pada Jumaat, data core PCE, ukuran inflasi utama, akan dikeluarkan. Data ini secara langsung memberi kesan kepada pandangan inflasi Bank Persekutuan. Inflasi lebih tinggi daripada jangkaan boleh menangguhkan pengurangan kadar, membawa kepada penurunan pasaran. Sebaliknya, memenuhi atau di bawah jangkaan inflasi boleh menggalakkan harapan pengurangan kadar masa depan, berpotensi meningkatkan pasaran.

Secara keseluruhannya, acara minggu ini boleh memberikan pandangan kepada keputusan dasar masa depan Bank Persekutuan dan kesihatan ekonomi, membentuk sentimen dan arah pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.