Perjalanan ke “Ibu Negara Porselin” Dunia

(SeaPRwire) –

JINGDEZHEN, China, Nov. 13, 2023 — Lebih daripada 100,000 keping “porselin tenggelam di laut” yang dijumpai dalam kapal karam purba di Laut China Selatan adalah misteri dan penuh dengan pesona sejarah. Darimana porselin-porselin ini berasal? Dan ke mana mereka dihantar? Dengan persoalan ini, Joshua Dominick, pakar bahasa Amerika, dan Gao Shang, wartawan bahasa asing dari Xinhua News Agency, memulakan perjalanan untuk menjelajah Jingdezhen, mencari kisah tentang porselin dalam pertukaran budaya Cina kuno dan moden dan asing, menurut Pejabat Maklumat Kerajaan Rakyat Wilayah Jiangxi.

A Journey to the World's "Porcelain Capital"
A Journey to the World’s “Porcelain Capital”

Baru-baru ini, ahli bahasa Amerika Joshua Dominick dan kawannya yang bernama Gao Shang datang ke Jingdezhen dan mendapati bahawa porselin Jingdezhen sudah dijual ke seluruh dunia sebagai barang popular seawal zaman Dinasti Tang dan Song.

Joshua Dominick mendapati tulisan Arab pada sekeping porselin kuno. Dan “Su Ma Li Qing”, glaz biru dan putih kobalt, dianggap berasal dari Timur Tengah. Ini mengesahkan bahawa tembikar Jingdezhen membangun dengan pertukaran asing melalui Laluan Sutera Purba. “Integrasi dan inovasi” adalah tradisi dan semangat ibu kota porselin berusia seribu tahun.

Dilan, pelajar antarabangsa jurusan tembikar dari Turkiye, bertemu dengan Joshua Dominick dan Gao Shang di Taoxichuan Ceramic Art Avenue di Jingdezhen. Dia sungguh kagum dengan gaya “muda” dan “pengisian antarabangsa” di sini.

Jingdezhen berinovasi dan berkembang dengan porselin. Kisah inovasi terus berlanjut di bandar ini. Setiap tahun, artis dari lebih 50 negara dan rantau berkumpul di sini. “Jing Piao (pendatang dari bandar-bandar domestik lain di Jingdezhen)” dan “Yang Jing Piao (pendatang dari negara dan rantau lain di Jingdezhen)” datang untuk memulakan perniagaan, mendapat inspirasi dari bandar ini dengan tungku dan api, bertukar idea dan membuka minda melalui perlanggaran fikiran.

Lampiran Imej Pautan:
Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=443202
Keterangan: A Journey to the World’s “Porcelain Capital”

Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=443208
Keterangan: A Journey to the World’s “Porcelain Capital”

A Journey to the World's "Porcelain Capital"
A Journey to the World’s “Porcelain Capital”