Perjanjian Keselamatan Siber Penting BlackBerry dengan Kerajaan Malaysia di Sidang Ketua-Ketua Kerajaan APEC disambut baik oleh Perdana Menteri Kanada dan Malaysia

(SeaPRwire) –   BlackBerry akan menyediakan keseluruhan penyelesaian keselamatan siber kepada Kerajaan Malaysia dalam perjanjian jangka panjang yang penting

SAN FRANCISCO, 20 November 2023 — Kerajaan Malaysia dan BlackBerry (NYSE: BB; TSX: BB), hari ini mengumumkan perjanjian perisian dan perkhidmatan jangka panjang untuk mengukuhkan postur keselamatan siber Malaysia. Perjanjian terkemuka ini akan membolehkan sektor awam Malaysia memanfaatkan keseluruhan pakej penyelesaian terpercaya BlackBerry, dan menyokong integriti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sambil meningkatkan kemahiran tenaga kerja negara dengan teknologi dan latihan keselamatan siber terkini.

Sektor awam Malaysia akan mendapat manfaat daripada capaian segera, boleh dipercayai dan masa nyata kepada perisian dan perkhidmatan BlackBerry, dihoskan dalam awan berdaulat. Ini termasuk penyelesaian keselamatan siber terkemuka BlackBerry yang dikuasakan oleh Cylance untuk meramal dan mencegah serangan siber, -disahkan ® untuk komunikasi selamat,  (Pengurusan Hujung Mudah Alih Bersatu) untuk melindungi data kerajaan di kalangan tenaga kerja bergerak, dan  yang digunakan oleh kerajaan di seluruh dunia untuk pengurusan peristiwa penting dan tindak balas insiden.

BlackBerry juga mengumumkan ia akan menubuhkan Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber (CCoE) kelas dunia di Kuala Lumpur pada tahun 2024. CCoE akan menawarkan latihan khusus untuk meningkatkan kapasiti dan kesiagaan keselamatan siber Malaysia, dengan matlamat mengurangkan kekurangan negara sebanyak 12,000 pakar siber. Kerajaan Kanada mengalu-alukan penubuhan CCoE dan berhasrat bekerjasama rapat dengan BlackBerry, Kerajaan Malaysia dan CCoE untuk menyampaikan bantuan peningkatan kapasiti keselamatan siber kepada Asia Tenggara, seperti yang ditetapkan di bawah Strategi Indo-Pasifik Kanada.

Ekonomi berkembang pesat Malaysia merupakan pilihan strategik untuk CCoE BlackBerry yang pertama di rantau Asia Pasifik, menambah rangkaian CCoE sedia ada di Amerika, Kanada, dan Eropah. CCoE akan menawarkan pendidikan dan latihan keselamatan siber, serta pasukan peninjauan ancaman siber ‘selalu aktif’ dan tindak balas insiden untuk membantu negara melindungi terhadap aktiviti siber jahat yang menyasarkan perniagaan, kerajaan, dan infrastruktur. CCoE juga akan meningkatkan perkongsian maklumat antara negara dan memperluas rangkaian peninjauan ancaman global BlackBerry.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, “Untuk terus tumbuh, makmur dan menjaga data serta rakyat negara selamat, Malaysia perlu mengadakan perkongsian antarabangsa yang menerima teknologi terkini, dan menjemput pelaburan asing untuk meningkatkan skala dan melatih tenaga kerja keselamatan siber kelas dunia dengan pantas. Kami gembira bekerjasama dengan BlackBerry untuk menyokong matlamat Malaysia menjadi contoh terkemuka keberdayaan siber – dengan janji kedaulatan data, untuk maklumat, data dan komunikasi kerajaan kami.” 

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata, “Keselamatan siber merupakan tiang utama Strategi Indo-Pasifik Kanada, yang bertujuan untuk menggalakkan keamanan, keselamatan dan kerjasama di rantau ini. Keselamatan siber merupakan cabaran bersama yang memerlukan kerjasama antarabangsa, yang mana kami menyokong sepenuhnya Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber BlackBerry di Malaysia, rakan bilateral penting Kanada. Dengan menyokong pembela masa depan Malaysia dan menubuhkan rangkaian yang lebih kukuh untuk perkongsian kepakaran antara Kanada dan Asia Tenggara, kita boleh terus mengukuhkan ketahanan dan kapasiti negara kita serta rantau yang lebih luas untuk menangani, mencegah dan bertindak balas terhadap ancaman siber.”

“Dengan hampir 40 tahun melindungi kerajaan dan perniagaan di seluruh dunia, BlackBerry bangga bekerjasama dengan Kerajaan Malaysia dan Kanada untuk meningkatkan postur keselamatan siber Malaysia – dengan proaktif menyekat data dan komunikasi penting misi negara, seraya juga menyediakan sokongan untuk pengurusan insiden penting,” kata John Giamatteo, Presiden Keselamatan Siber BlackBerry. “Saya juga bangga dengan penubuhan Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber BlackBerry di Malaysia, yang direka untuk menyokong matlamat strategik Perdana Menteri untuk membesarkan tenaga kerja keselamatan siber dan meletakkan Malaysia sebagai hab penting rantau untuk peninjauan ancaman.”

Encik Giamatteo akan menyelia pelaksanaan penyelesaian keselamatan siber BlackBerry di Malaysia, dan penubuhan CCoE BlackBerry. Mengiringi Encik Giamatteo dalam upacara menandatangani perjanjian adalah Pegawai Hal Ehwal Kerajaan dan Dasar Awam Utama BlackBerry, Marjorie Dickman, yang bertanggungjawab untuk penyeliaan strategik operasi hubungan kerajaan dan dasar awam global BlackBerry, H.E. Tuan Ahmad Fahmi bin Mohamed Fadzil, Menteri Komunikasi dan Digital, Tan Sri Mohamad Salim bin Fateh Din, Pengerusi Eksekutif MCMC, dan ahli-ahli delegasi Malaysia yang lain di Kemuncak Pemimpin APEC di San Francisco.

Mengenai BlackBerry

BlackBerry (NYSE: BB; TSX: BB) menyediakan perisian kecerdasan dan perkhidmatan keselamatan pintar kepada perniagaan dan kerajaan di seluruh dunia. Syarikat ini melindungi lebih daripada 500M titik akhir termasuk lebih daripada 235M kenderaan. Berpangkalan di Waterloo, Ontario, syarikat ini memanfaatkan AI dan pembelajaran mesin untuk menyampaikan penyelesaian cemerlang dalam bidang keselamatan siber, keselamatan, dan privasi data, serta menjadi pemimpin dalam bidang keselamatan hujung, pengurusan hujung, enkripsi, dan sistem terbenam.

BlackBerry. Keselamatan Pintar. Di Mana-mana.

Untuk maklumat lanjut, lawati BlackBerry.com dan ikuti @BlackBerry.

Tanda dagangan, termasuk tetapi tidak terhad kepada BLACKBERRY dan REKA BENTUK EMBLEM adalah tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar BlackBerry Limited, dan hak eksklusif kepada tanda dagangan tersebut adalah terpelihara. Semua tanda dagangan lain adalah hakmilik pemiliknya yang berkenaan. BlackBerry tidak bertanggungjawab terhadap mana-mana produk pihak ketiga atau perkhidmatan.

Hubungi Media:
Hubungan Media BlackBerry
+1 (519) 597-7273
 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)