Perlahan-lahan Kadar Inflasi Mendorong Ramalan Penurunan Kadar Faedah oleh Bank Persekutuan Amerika Syarikat

inflation

(SeaPRwire) –   telah menunjukkan tanda-tanda perlambatan, menempatkan Pengerusi Bank Persekutuan Jerome Powell dalam kedudukan yang lebih menguntungkan daripada yang dijangka apabila bank pusat itu menghampiri mesyuarat akan datangnya. Ekonomi masih mengalami pertumbuhan yang kukuh, perbelanjaan pengguna kekal kuat, dan kadar pengangguran berada pada tahap terendah sepanjang zaman. Latar belakang positif ini berbeza secara ketara dengan ramalan setahun lalu, apabila Bank Persekutuan dengan agresif menaikkan kadar faedah untuk menangani inflasi yang tinggi, membawa kepada kebimbangan tentang kemungkinan berlakunya kemelesetan.

Landskap ekonomi semasa, yang telah menentang ramalan awal, telah menyebabkan sesetengah pegawai Bank Persekutuan berhadapan dengan ketidakpastian. Wabak COVID-19 telah mengganggu rangka kerja tradisional mereka untuk menilai keadaan ekonomi, menjadikan ia sukar untuk menentukan kemampanan keadaan yang kini kelihatan menggalakkan.

Nathan Sheets, Ketua Ekonomi Global Citi dan bekas ahli ekonomi Bank Persekutuan, menyatakan keraguan terhadap senario yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan. Beberapa pegawai Bank Persekutuan berkongsi kebimbangan serupa, mempersoalkan kemantapan trend positif. Semasa mesyuarat terakhir mereka pada bulan Disember, 19 dasar penggubal menjangkakan tiga pengurangan kadar faedah dalam tahun akan datang untuk menurunkan kos pinjaman bagi pengguna dan perniagaan, tetapi masa yang tepat bagi pengurangan ini masih tidak pasti.

Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan pengurangan kadar faedah pertama pada bulan Mei atau Jun, dengan kemungkinan pengurangan awal seawal Mac. Masa bagi pengurangan kadar faedah akan menjadi fokus utama dalam mesyuarat Bank Persekutuan selama dua hari yang berakhir Rabu ini. Ia sangat mungkin bahawa Bank Persekutuan akan mengekalkan kadar utamanya pada kira-kira 5.4%, tahap tertingginya selama 22 tahun.

Pertimbangan pengurangan kadar faedah berlangsung di tengah-tengah kempen presiden yang semakin meruncing, dengan ekonomi menjadi isu yang mempolarisasi. Bekas Presiden Donald Trump, yang pernah mengkritik Powell kerana menaikkan kadar faedah semasa tempohnya sebagai presiden, mungkin akan melihat sebarang pengurangan kadar faedah pada tahun 2024 sebagai membantu prospek pemilihan semula Presiden Joe Biden.

Powell menekankan fokus Bank Persekutuan terhadap ekonomi dan bukannya politik, dengan berkata, “Kami tidak memikirkan politik. Kami memikirkan apa yang betul untuk dilakukan bagi ekonomi.” Mesyuarat akan datang mungkin akan menandakan kecenderungan Bank Persekutuan terhadap pengurangan kadar faedah melalui penyesuaian dalam kenyataan yang dikeluarkan.

Pendekatan agresif Bank Persekutuan sebelum ini bertujuan untuk mengawal inflasi, yang mencapai puncaknya pada Jun 2022 pada 7.1%. Walau bagaimanapun, data terkini mendedahkan penurunan inflasi kepada sasaran tahunan 2% Bank Persekutuan. Walaupun demikian, pegawai Bank Persekutuan mungkin akan menunggu beberapa bulan untuk memastikan kekalahan inflasi yang berterusan sebelum melaksanakan pengurangan kadar faedah.

Christopher Waller, ahli penting Lembaga Bank Persekutuan, memberi amaran tentang keperluan untuk mencapai sasaran inflasi 2% secara berterusan. Beliau merujuk kepada beberapa contoh dahulu di mana laporan awal mencadangkan penurunan inflasi, hanya untuk data semakan seterusnya mendedahkan peningkatan harga yang berterusan. Waller menekankan data inflasi semakan akan datang pada 9 Februari sebagai penting untuk dipantau.

Walaupun beberapa petunjuk menunjukkan ekonomi yang sihat, ketidakpastian masih wujud. Gaji purata meningkat, dan harga sewa apartmen terus meningkat lebih cepat daripada tahap pra-pandemik. Bank Persekutuan bertujuan untuk mengelakkan pengurangan kadar faedah awal yang boleh menyebabkan inflasi yang melekat, serupa dengan kesilapan pengerusi Bank Persekutuan terdahulu.

Sebaliknya, terdapat risiko mengekalkan kadar yang terlalu tinggi untuk terlalu lama, yang berpotensi memicu kemelesetan ekonomi. Bank Persekutuan menghadapi keseimbangan yang halus, dengan mengakui potensi kesan ke atas perbelanjaan pengguna dan pelembaban ekonomi jika kadar faedah tidak disesuaikan dengan betul.

Ringkasnya, cabaran Bank Persekutuan terletak pada mengurus landskap ekonomi yang kompleks, menentukan masa yang tepat untuk pengurangan kadar faedah, dan mengelakkan kesilapan yang boleh memudaratkan ekonomi dari segi mana-mana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.