Persatuan Jurukur Hong Kong – Persidangan Tahunan 2023 “Meneroka Keabadian dengan Kepakaran Kami untuk Masa Depan Mesra Usia”

HONG KONG, 13 September 2023Institut Juruukur Hong Kong (HKIS) menganjurkan Persidangan Tahunannya hari ini di The Ritz-Carlton, bertajuk ‘Meneroka Keabadian dengan Kepakaran Kami untuk Masa Depan Mesra Usia’. Tahun ini, Persidangan Tahunan menggunakan gabungan mod dalam talian dan luar talian dan menarik kehadiran peserta yang ramai, dengan lebih daripada 400 profesional industri hadir. Para pegawai kerajaan, ketua perniagaan, pakar industri dan ahli akademik berkumpul di persidangan untuk perbincangan progresif tentang menjadikan Hong Kong sebuah bandar mesra usia. Encik WONG Wai Lun, Michael, GBS, JP, Timbalan Setiausaha Kewangan Kerajaan HKSAR, menyertai kami sebagai Tetamu Kehormat Persidangan.

Memandangkan populasi warga tua Hong Kong yang semakin meningkat, komuniti dan bangunan yang semakin tua, dan peningkatan purata umur tenaga kerja, Persidangan Tahunan mengumpulkan beberapa penceramah terkemuka untuk mengkaji dan membincangkan dasar sosial semasa, sistem dan reka bentuk bandar untuk menangani penuaan keseluruhan populasi, tenaga kerja dan bangunan. Merangkumi penggunaan teknologi dan reka bentuk inovatif yang pelbagai untuk mengikuti peredaran zaman dari segi perancangan dan reka bentuk seni bina, para penceramah turut berkongsi pandangan mereka tentang membina sebuah bandar yang selesa untuk semua peringkat umur bermula daripada unit kediaman hingga ke perancangan komuniti.

Semasa Persidangan Tahunan, Encik WONG Wai Lun, Michael, GBS, JP, Timbalan Setiausaha Kewangan Kerajaan HKSAR menyampaikan ucapan yang membincangkan tiga aspek utama bandar masa depan: ruang bandar, inklusi sosial, pembangunan ekonomi, dan teknologi inovatif. Beliau menyatakan, “Kerajaan telah merumuskan unjuran bekalan tanah untuk dekad akan datang, dengan anggaran bekalan tanah pembangunan sebanyak 3,280 hektar antara 2023 dan 2033. Kami juga telah mengenal pasti tanah untuk menyediakan kira-kira 360,000 unit perumahan awam dalam tempoh yang sama dan berusaha untuk membina sekitar 30,000 unit perumahan awam peralihan dalam lima tahun akan datang. Rancangan ‘Hong Kong 2030+’ mengambil kira penambahbaikan ruang hidup ketika menilai permintaan tanah masa depan. Dengan peningkatan populasi warga emas, akan ada permintaan yang semakin meningkat untuk kemudahan kebajikan. Kerajaan telah mengumumkan bahawa kira-kira 5% daripada jumlah keluasan lantai boleh digunakan bagi projek pembangunan perumahan awam baru akan diperuntukkan untuk tujuan kebajikan. Untuk memastikan kerja perancangan bandar adalah demi kepentingan awam, sistem perancangan bandar kami menyediakan peluang yang mencukupi untuk penyertaan awam. Pada masa hadapan, kerajaan akan berusaha sedaya upaya untuk mempromosikan pembangunan Metropolis Utara dan pulau buatan Kau Yi Chau, memperluas dan meningkatkan pembangunan Hong Kong. Kami berharap dapat terus bekerjasama dengan Institut Juruukur Hong Kong dan profesional industri untuk bersama-sama mewujudkan masa depan yang lebih baik untuk bandar kita.”

Persidangan Tahunan dibahagikan kepada tiga sesi, dengan sembilan pemimpin industri, pakar dan sarjana berkongsi pandangan mereka mengenai topik ini. Penceramah termasuk Cik CHAN Man Yee, Grace, Pengarah Perniagaan Majlis Perkhidmatan Sosial Hong Kong, membincangkan ‘Inovasi Perkhidmatan Warga Emas: Meningkatkan Kualiti Hidup untuk Hong Kong Mesra Usia’, manakala Sr HO Chi Wai, Daniel, Pengarah Pemulihan Bangunan, bercakap tentang ‘Pemulihan atau kemerosotan?’ dan Encik CHUNG Man Kit Ivan, JP, Pengarah Perancangan, Jabatan Perancangan Kerajaan HKSAR berkongsi topik ‘Masa Depan Inklusif dan Mesra Usia – San Tin Technopole dan Pulau Buatan Kau Yi Chau’. Topik-topik ini membangkitkan perbincangan yang bersemangat di tempat dan dalam talian.

Sr WONG Kwok Leung, Paul, Presiden Institut Juruukur Hong Kong berkata, “Enam bahagian HKIS telah bekerjasama dengan kepakaran survei mereka untuk memberi cadangan dan garis panduan kepada kerajaan, industri, dan orang ramai, dengan objektif mempromosikan perancangan bandar yang lebih baik untuk pembangunan masyarakat kosmopolitan yang inklusif.’

Sr LEUNG Chi Tim, Robin, Naib Presiden HKIS dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Persidangan Tahunan menyatakan dalam ucapan penutupnya, “Persidangan ini merangkumi kemungkinan membina komuniti mesra usia. Melalui perbincangan bersama, bukan sahaja kita dapat meneroka kemungkinan membangunkan komuniti sedemikian daripada pelbagai perspektif profesional, malah juga menjadikan Hong Kong sebuah bandar mampan.”

Senarai penceramah (mengikut susunan ucapan)

Encik WONG Wai Lun, Michael, GBS, JP, Timbalan Setiausaha Kewangan, Kerajaan HKSAR (Tetamu Kehormat)

Cik CHAN Man Yee, Grace, Pengarah Perniagaan, Majlis Perkhidmatan Sosial Hong Kong

Encik WONG Kim Yeung, Bryan, Ketua Badan Amal (Penuaan Positif & Penjagaan Warga Emas), The Hong Kong Jockey Club

Dr LAM Ching Choi, SBS, JP, Ketua Pegawai Eksekutif, Haven of Hope Christian Service

Sr HO Chi Wai, Daniel, Pengarah Pemulihan Bangunan, Pihak Berkuasa Pembaharuan Bandar

Ar. CHOI Wun Hing, Donald, JP, Pengarah Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan Chinachem

Cik Rosana WONG, MH, Timbalan Pengerusi, Yau Lee Holdings Limited

Encik CHUNG Man Kit, Ivan, JP, Pengarah Perancangan, Jabatan Perancangan, Kerajaan HKSAR

Dr NG Ka Man, Carmen, Pengarah Kesejahteraan Sosial dan Warga Emas, Perbadanan Perumahan Hong Kong

Prof Jean WOO, Profesor Emeritus Jabatan Perubatan dan Terapeutik, Universiti Hong Kong

 

Encik WONG Wai Lun, Michael, GBS, JP, Timbalan Setiausaha Kewangan Kerajaan HKSAR, (7 dari kanan), Sr WONG Kwok Leung, Paul, Presiden, Institut Juruukur Hong Kong (7 dari kiri), Sr LEUNG Chi Tim, Robin, Naib Presiden HKIS dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Persidangan Tahunan 2023 (6 dari kanan) dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Eksekutif HKIS di Persidangan Tahunan Institut Juruukur Hong Kong 2023
Encik WONG Wai Lun, Michael, GBS, JP, Timbalan Setiausaha Kewangan Kerajaan HKSAR, (7 dari kanan), Sr WONG Kwok Leung, Paul, Presiden, Institut Juruukur Hong Kong (7 dari kiri), Sr LEUNG Chi Tim, Robin, Naib Presiden HKIS dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Persidangan Tahunan 2023 (6 dari kanan) dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Eksekutif HKIS di Persidangan Tahunan Institut Juruukur Hong Kong 2023

Mengenai HKIS