Persetujuan Berkaitan Aksesibiliti kepada Perkhidmatan Société de l’assurance automobile du Québec di Nunavik – Peningkatan Aksesibiliti SAAQ di Nunavik

(SeaPRwire) –   QUEBEC, 22 Mac 2024 – Société de l’assurance automobile du Québec (SAAQ), Kerajaan Kawasan Kativik (KRG), Menteri yang bertanggungjawab untuk Hubungan dengan Orang Asli dan Inuit Ian Lafrenière, Menteri Buruh dan Menteri yang bertanggungjawab untuk Wilayah Nord-du-Québec Jean Boulet, dan ADUN Ungava Denis Lamothe dengan sukacitanya mengumumkan penutupan persetujuan untuk meningkatkan aksesibiliti perkhidmatan SAAQ di Nunavik. Persetujuan ini membolehkan seorang petugas sumber keselamatan jalan raya untuk menjalankan aktiviti kesedaran dan pencegahan keselamatan jalan raya yang diadaptasikan secara serantau. Petugas ini juga akan menyediakan perkhidmatan penilaian pemanduan untuk ujian pengetahuan dan jalan SAAQ, yang akan meningkatkan aksesibiliti lesen pemanduan di kawasan tersebut.

Agreement Regarding Accessibility to Société de l’assurance automobile du Québec Services in Nunavik  Increased SAAQ Accessibility in Nunavik (CNW Group/Société de l'assurance automobile du Québec)

Pada September 2022, SAAQ mengumumkan penubuhan perkongsian baru dengan KRG untuk meningkatkan aksesibiliti perkhidmatan SAAQ di Nunavik. Salah satu komitmen perkongsian ini adalah untuk menterjemahkan ujian pengetahuan SAAQ ke dalam bahasa Inuktitut untuk meningkatkan kadar kejayaan di kalangan pemandu di Nunavik. Menyediakan ujian pemanduan dalam bahasa orang asli adalah yang pertama di Quebec.

Perkongsian baru ini mencerminkan hasrat kerajaan Quebec untuk bekerja sama dengan Orang Asli dan Inuit bagi menyediakan perkhidmatan awam yang lebih disesuaikan dengan keperluan mereka.

Kutipan:

“Penting untuk mengambil kira keperluan khusus komuniti Inuit. Kami bangga kerana, bekerjasama dengan SAAQ, kami boleh menyediakan komuniti Inuit dengan perkhidmatan awam dalam bahasa mereka yang telah diadaptasikan kepada realiti mereka.”
[terjemahan]

Ian Lafrenière, Menteri yang bertanggungjawab untuk Hubungan dengan Orang Asli dan Inuit

“Saya gembira kerana perkongsian ini telah berjaya dengan tandatangan perjanjian ini. Ini adalah contoh yang baik apa yang kerajaan kami lakukan untuk memudahkan kehidupan rakyat.”
[terjemahan]

Jean Boulet, Menteri Buruh dan Menteri yang bertanggungjawab untuk Wilayah Nord-du-Québec

“Saya gembira dengan perjanjian ini yang akan memberikan penduduk kami akses yang sesuai kepada perkhidmatan. Selama lebih setahun, kami telah mengekalkan hubungan rapat dengan SAAQ, yang peka terhadap keperluan dan realiti serantau kami.”
[terjemahan]

Hilda Snowball, Pengerusi Kerajaan Kawasan Kativik

“Matlamat kami adalah untuk dapat menyediakan perkhidmatan kami di seluruh Nunavik. Ia adalah penting bagi kami untuk mencari penyelesaian dengan pihak berkepentingan tempatan untuk meningkatkan keselamatan jalan raya bagi faedah penduduk Nunavik.”
[terjemahan]

Konrad Sioui, Pengerusi Lembaga Pengarah Société de l’assurance automobile du Québec

Salle de presse (for media, this section is available in French only):

SOURCE Société de l’assurance automobile du Québec

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.