Persetujuan kolektif baru dicapai untuk pengeluaran iklan antara APC dan UDA

Entertainment13 nmedia Persetujuan kolektif baru dicapai untuk pengeluaran iklan antara APC dan UDA

(SeaPRwire) –   MONTREAL, Dec. 13, 2023 – Setelah perundingan yang berlarutan, Persatuan Penerbit Gabungan (APC) dan Kesatuan Pekerja Seni (UDA) telah mencapai persetujuan prinsip untuk pengeluaran iklan. Persetujuan ini memodenkan dan menggabungkan perjanjian kolektif TV-radio dan Internet/Media Baru. Seluruh industri akan mendapat manfaat dari syarat-syarat yang adil, fleksibiliti dalam penggunaan format iklan yang berbeza, dan perjanjian yang lebih sesuai dengan perkembangan media Kanada.

A2C Logo (CNW Group/Association of Creative Communications Agencies)

Meskipun isu-isu yang dikemukakan oleh kedua-dua pihak kompleks disebabkan oleh perlambatan ekonomi, dua jawatankuasa rundingan bekerja keras untuk mencari kompromi yang diperlukan untuk mencapai persetujuan yang akan memberi manfaat kepada ekosistem pengiklanan secara keseluruhan.

“Persetujuan ini penting bagi seluruh ekosistem pengiklanan, kerana ia merupakan sumber pendapatan kedua terbesar bagi artis UDA. Pemodenan perjanjian ini akan membolehkan kami terus bekerja secara kolaboratif untuk tidak sahaja mengekalkan tetapi meningkatkan pengeluaran komersial di Quebec, untuk faedah semua. Dengan krisis media semasa, persetujuan ini memberikan kestabilan pengeluaran kepada industri keseluruhan,” kata Dominique Villeneuve, Presiden dan Ketua Eksekutif Persatuan Agensi Komunikasi Kreatif (A2C).

“Setelah bertahun-tahun perundingan dan perbincangan sukar, kami bangga dengan kerja yang dicapai. Ia adalah melalui ketetapan hati pihak-pihak dalam menangani isu pemodenan dan penyederhanaan perjanjian yang menghasilkan fleksibiliti dan prinsip-prinsip yang diperlukan untuk mengekalkan ekosistem pengiklanan yang sihat di Quebec,” tambah Patrick Hotte, Naib Presiden, Quebec, Persatuan Pengiklan Kanada (ACA).

Persetujuan ini akan berkuatkuasa dalam tempoh empat bulan. Sesi latihan akan diadakan pada tahun 2024 untuk menerangkan butir-butir perjanjian baru.

Mengenai APC

Persatuan Penerbit Gabungan (APC) terdiri daripada Persatuan Agensi Komunikasi Kreatif (A2C), Persatuan Pengiklan Kanada (ACA) dan Institut Agensi Kanada (ICA). Ia mengendalikan syarat-syarat pekerjaan minimum untuk menggaji artis dalam pengeluaran iklan komersial.

Mengenai A2C

Ditubuhkan pada tahun 1988, A2C komited untuk memupuk kecemerlangan, mempromosikan dan menyokong 100 agensi ahlinya. Matlamatnya adalah untuk menjadikan industri komunikasi strategik dan kreatif sebagai pemain utama dalam penciptaan nilai ekonomi, sosial dan budaya. Untuk maklumat lanjut, lawati a2c.quebec.

Mengenai ACA

Persatuan Pengiklan Kanada, ditubuhkan pada tahun 1914, adalah satu-satunya pertubuhan di negara ini yang sepenuhnya komited untuk mempertahankan kepentingan syarikat-syarikat yang mengiklankan barangan, produk dan perkhidmatan yang mereka pasarkan dan jual di Kanada (“Pengiklan”). Ahli-ahlinya terdiri daripada lebih daripada 300 syarikat utama dan anak syarikat di Kanada, hampir sepertiga daripadanya mempunyai ibu pejabat di Quebec. Hampir $20 bilion dilaburkan oleh Pengiklan dalam media Kanada, sebahagian besarnya di Quebec. Ini secara langsung menyokong artis, pencipta kandungan, wartawan dan inovasi di seluruh ekosistem media. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

SUMBER Persatuan Agensi Komunikasi Kreatif

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.