Pertumbuhan Gaji Pekerja Amerika Melambat, Membuat Pertimbangan Ketat Lebih Lanjut oleh Bank Simpanan Persekutuan

Federal Reserve

(SeaPRwire) –   Pada bulan-bulan penghujung tahun lepas, pertumbuhan gaji dan faedah bagi pekerja Amerika mengalami perlambatan, menandakan kadar paling perlahan dalam dua setengah tahun. Trend ini mungkin membawa makna bagi pertimbangan Lembaga Perbankan Persekutuan mengenai bila untuk memulakan potongan kadar faedah.

Menurut , pampasan meningkat sebanyak 0.9% dalam suku tahun Oktober-Disember, turun daripada kenaikan 1.1% dalam suku tahun sebelumnya. Berbanding suku tahun yang sama tahun lepas, pertumbuhan pampasan melambat daripada 4.3% ke 4.2%.

Walaupun kenaikan gaji dan faedah kekal secara umumnya sihat, perlambatan ini mungkin akan menyumbang kepada pengurangan inflasi, satu perkembangan yang mungkin akan disambut baik oleh penggubal dasar Lembaga Perbankan Persekutuan. Walaupun jangkaan bahawa Lembaga Perbankan Persekutuan akan mengekalkan kadar faedah pendek masa selepas mesyuarat dasar terkini, terdapat spekulasi bahawa ia mungkin akan memberi isyarat kecenderungan untuk memotong kadar lebih kemudian pada tahun ini.

James Knightley, ketua ekonomi antarabangsa untuk bank Eropah ING, berkata, “Bukan berita baik untuk gaji kita, tetapi berita baik untuk inflasi dan prospek potongan kadar faedah bermakna oleh Lembaga Perbankan Persekutuan.”

Walaupun Lembaga Perbankan Persekutuan telah menunjukkan niat untuk menurunkan kadar rujukannya pada tahun hadapan, masa ketetapan keputusan ini kekal tidak pasti, dinanti-nantikan dengan penuh kerinduan oleh pelabur dan perniagaan.

Pertumbuhan gaji perlahan mungkin membuat Lembaga Perbankan Persekutuan lebih terbuka untuk memotong kadar seawal Mac mengikut ekonom, walaupun majoriti meramalkan potongan permulaan akan berlaku pada Mei atau Jun.

Penurunan kadar Lembaga Perbankan Persekutuan biasanya membawa kepada penurunan kos pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, kad kredit, dan pembiayaan perniagaan.

Kadar di mana pampasan pekerja tumbuh secara signifikan mempengaruhi kos buruh perniagaan. Pertambahan gaji yang pesat boleh menyebabkan kenaikan kos buruh bagi syarikat, lantas mendorong mereka menaikkan harga. Kitaran ini berpotensi untuk mengekalkan inflasi, satu faktor yang dipertimbangkan oleh Lembaga Perbankan Persekutuan dalam menentukan bila untuk menyesuaikan kadar rujukannya yang berpengaruh.

Walaupun gaji telah tumbuh pada kadar yang sejarahnya cepat, purata, sejak bermulanya wabak, pekerjaan baru-baru ini telah melambat, menghampiri tahap yang dilihat sebelum krisis kesihatan global. Pertambahan pekerjaan yang lebih sederhana telah mengurangkan tekanan ke atas syarikat-syarikat untuk menawarkan peningkatan gaji yang besar.

Indeks Kos Pekerjaan (ECI) memegang kepentingan khusus bagi Lembaga Perbankan Persekutuan kerana ia mengukur perubahan dalam gaji dan faedah bagi sampel pekerjaan yang sama. Ini membezakannya daripada ukuran lain seperti gaji purata jam, yang mungkin dipengaruhi secara buatan oleh faktor seperti pemecatan meluas di kalangan pekerja bergaji rendah.

Walaupun dengan perlambatan dalam peningkatan gaji, inflasi juga telah menurun, memberikan peningkatan gaji yang lebih baik bagi rakyat Amerika selepas menyesuaikan kenaikan harga. Dengan mengambil kira inflasi, gaji meningkat sebanyak 0.9% dalam suku tahun keempat tahun lepas berbanding setahun sebelumnya, naik daripada peningkatan tahunan 0.6% dalam suku tahun sebelumnya.

Puncak dalam pertumbuhan gaji dan faedah, seperti diukur oleh ECI, berlaku pada 5.1% pada musim gugur 2022. Walau bagaimanapun, semasa tempoh itu, inflasi meningkat lebih pesat berbanding sekarang, mengurangkan daya beli rakyat Amerika secara keseluruhan. Objektif Lembaga Perbankan Persekutuan adalah untuk mengekang inflasi supaya peningkatan gaji yang lebih kecil juga boleh menterjemah kepada peningkatan pendapatan selepas menyesuaikan kenaikan harga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.