Peserta Pertama Didaftarkan dalam Kajian Fasa 1 bagi MRX-5

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, 20 November 2023 — Baru-baru ini, Shanghai MicuRx Pharmaceuticals Co., Ltd. (selanjutnya disebut “MicuRx”) mengumumkan bahawa antibiotik miliknya MRX-5, telah mendaftar subjek pertamanya dalam ujian klinikal Fasa I pertama di Australia.

MRX-5 adalah jenis baru antibiotik benzodiazepine yang digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh NTMs (mycobacteria bukan tuberkulosis). Mycobacteria bukan tuberkulosis merujuk kepada kelas bakteria yang besar, tidak termasuk Mycobacteria tuberculosis, yang menyebabkan jangkitan paru-paru kronik dan mengakibatkan kerosakan paru-paru dan kadar kematian yang tinggi.  Sekurang-kurangnya 250,000 orang di seluruh dunia sedang menerima rawatan aktif untuk jangkitan NTM dan kejadian sedang meningkat secara global.

Setakat ini, lebih daripada 190 spesies NTM dan 14 subspesies telah dikenal pasti, dengan NTMs patogenik yang paling biasa termasuk Mycobacterium abscess dan kompleks Mycobacterium avium. Rawatan jangkitan NTM memerlukan terapi antibiotik selama 12-24 bulan yang diambil berulang kali setiap hari.  Rawatan semasa mengakibatkan bilangan tindak balas buruk yang tinggi, penyelesaian klinikal yang tidak memuaskan, kepatuhan yang rendah dan prognosis yang buruk. Rawatan pesakit NTM, terutamanya pesakit yang berdaya tahan, mempunyai keperluan yang belum terpenuhi. Antibiotik baru yang mempunyai keberkesanan yang lebih baik, kurang tindak balas buruk dan kepatuhan pesakit yang lebih baik sangat diperlukan.

MicuRx sedang membangunkan MRX-5 untuk merawat jangkitan NTM yang berdaya tahan.  Kajian pra-klinikal telah menunjukkan bahawa MRX-5 mempunyai aktiviti antibakteria yang baik untuk kebanyakan bakteria NTM yang biasa dan keselamatan yang baik dalam kajian toksikologi haiwan.

Ujian Fasa 1 ini, ujian klinikal manusia pertama bagi MRX-5, diadakan di Pusat Penyelidikan Jaringan Nucleus di Australia untuk menilai keselamatan, toleransi, ciri-ciri farmakodinamik dan kesan makanan oral MRX-5 pada subjek sihat. Ujian telah diluluskan terdahulu oleh Suruhanjaya Etika Penyelidikan Manusia Australia (HREC) dan telah melengkapkan penyediaan ujian klinikal di Lembaga Barangan Perubatan Australia (TGA).  Penyelesaian dijangka pada tahun 2024.

MicuRx komited untuk memajukan produk barisannya untuk melayani pasaran penyakit berjangkit dan perubatan kritikal di mana lebih banyak pilihan terapi diperlukan untuk menangani keperluan perubatan yang belum terpenuhi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)