Pineapple Financial Inc. Mengumumkan Keputusan Kewangan Tahun Kewangan 2023: Menganggarkan Keuntungan dalam Tahun Kewangan 2024

25 Pineapple Financial Inc. Announces Fiscal 2023 Financial Results: Projects Profitability in Fiscal 2024

(SeaPRwire) –   TORONTO, Dec. 14, 2023 – Pineapple Financial Inc. (NYSE American: PAPL), sebuah syarikat pinjaman hipotek berfokus teknologi terkemuka dengan rangkaian bersepadu broker dan ejen di seluruh Kanada, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tahun kewangan 2023 berakhir Ogos 31. Syarikat itu melaporkan kerugian bersih sebanyak $2,809,036, atau $(0.45) sesaham, atas pendapatan sebanyak $16,434,100. Ini dibandingkan dengan kerugian bersih sebanyak $2,810,061, atau $(0.45) sesaham, atas pendapatan sebanyak $20,380,984 untuk tahun kewangan berakhir Ogos 31, 2022. Penurunan 19 peratus dalam pendapatan tahun kewangan adalah terutamanya disebabkan kenaikan kadar faedah Bank Kanada daripada 2.5% pada 1 September 2022, kepada 5.00% pada 31 Ogos 2023.

Pineapple Financial Inc. (NYSE American: PAPL) (CNW Group/Pineapple Financial Inc.)

Langkah ini, bertujuan mengekang inflasi, dan ketidakpastian ekonomi membawa kepada penurunan 26 peratus dalam penjanaan pinjaman hipotek di Kanada sepanjang tahun berakhir 31 Ogos 2023, memberi kesan kepada perniagaan hipotek di seluruh negara. Sebaliknya, Pineapple Financial, dengan strategik memperluaskan jangkauan negaranya dan menambah lebih banyak pengguna berbanding tahun-tahun sebelumnya, mengalami penurunan pendapatan hanya 19 peratus semasa tempoh ini.

Syarikat itu juga sedikit mengurangkan kerugian bersihnya, terutamanya disebabkan pengurangan 18 peratus dalam perbelanjaan semasa tahun kewangan 2023 berbanding tahun kewangan sebelumnya.

Wang tunai pada 31 Ogos 2023, adalah $720,365 berbanding $3,896,840 pada 31 Ogos 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh modal kerja dan perbelanjaan modal syarikat semasa tahun kewangan 2023, khususnya yang berkaitan dengan peningkatan teknologi, pelaburan dalam kakitangan berkemahiran, dan perkhidmatan pemasaran.

Kedudukan wang tunai semasa Pineapple, bagaimanapun, termasuk penerimaan hasil kasar IPO kira-kira $3.5 juta pada 3 November 2023.

Jumlah saham yang dikeluarkan pada 31 Ogos 2023, dan 31 Ogos 2022, adalah 6,306,978.

Dalam tahun kewangan 2024, Pineapple mengatakan ia mengharapkan untuk meningkatkan bahagian pasaran dengan melaksanakan strategi bertujuan mencapai inovasi teknologi dan pengembangan strategik. Antara langkah-langkah ini adalah memanfaatkan analisis data peminjam yang dioptimumkan, memperkenalkan pakej insurans komprehensif, dan meluaskan ke wilayah dan negeri baru di seluruh Kanada. Syarikat itu juga akan terus menggunakan aplikasi pinjaman hipotek dalam talian yang dipermudahkan yang baru-baru ini diumumkan memberikan potensi pembeli rumah dengan panduan pantas dan cekap mengenai keupayaan peminjaman mereka.

Ketua Eksekutif Shubha Dasgupta menambah, “Pertumbuhan syarikat pada tahun 2024 juga mungkin diperkukuh oleh ramalan industri bahawa, semasa tempoh 24 bulan akan datang, 60 peratus – atau $1.5 trillion – dalam pasaran hipotek Kanada akan diperbaharui. Gabungkan itu dengan pertumbuhan penduduk, keperluan pembinaan rumah, dan sifat kitaran jangka pendek pasaran kami, dan kami bersedia dan bersedia untuk masa depan yang menarik.”

Encik Dasgupta terus berkata, “Kami meramalkan keuntungan dalam tahun kewangan 2024 dan menjangka prestasi di bawah garis yang lebih kuat lagi dalam tahun kewangan 2025.

“Selain itu, untuk meningkatkan nilai pemegang saham, kami sedang meneliti pelancaran program pembelian semula saham dalam tempoh enam hingga dua belas bulan akan datang.”

Panggilan Persidangan Pelabur

Syarikat itu akan menganjurkan panggilan persidangan pada Jumaat, 15 Disember 2023, pada 8:00 pagi Waktu Timur untuk membincangkan keputusan kewangan tahun kewangan 2023 Pineapple. Untuk menyertai panggilan, sila panggil 877-407-0784 atau 201-689-8560 kira-kira 5 hingga 10 minit sebelum permulaan panggilan. Peserta juga boleh mengklik pautan berikut untuk mendapatkan akses segera ke acara:

Panggilan itu juga akan disiarkan secara langsung melalui Internet dan boleh diakses di:

Rakaman panggilan telekonferensi akan tersedia dengan menghubungi 844-512-2921 atau 412-317-6671, merujuk kepada ID persidangan 13743189, tiga jam selepas tamat acara, sehingga Jumaat, 29 Disember 2023, pada 11:59 malam ET.

Tentang Pineapple Financial Inc.

Pineapple adalah pemimpin dalam industri hipotek Kanada, memecahkan corak dengan memberi fokus kepada kejayaan jangka panjang ejen dan broker, serta pengalaman keseluruhan pemilik rumah. Dengan kira-kira 600 broker dalam rangkaian, Pineapple mencipta alat berteknologi awan dan sistem berasaskan AI untuk membolehkan broker membantu rakyat Kanada merealisasikan impian mereka untuk memiliki rumah. Pineapple aktif dalam masyarakat dan bangga menaja amal di seluruh Kanada untuk memperbaiki kehidupan rakyat Kanada.

Kenyataan Prospektif Berjaga-jaga

Beberapa pernyataan dalam pengumuman ini merupakan pernyataan prospektif. Pernyataan prospektif ini membabitkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui dan berasaskan jangkaan semasa Syarikat tentang peristiwa masa depan yang Syarikat percaya boleh mempengaruhi keadaan kewangan, keputusan operasi, strategi perniagaan dan keperluan kewangan. Pelabur boleh mengenal pasti pernyataan prospektif ini dengan perkataan atau ungkapan seperti “mungkin,” “akan,” “dijangka,” “menganggarkan,” “berniat,” “merancang,” “percaya,” “adalah/mungkin,” “berpotensi,” “terus” atau ungkapan serupa lain. Syarikat tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini atau menyemak semula secara awam mana-mana pernyataan prospektif untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh ini, kecuali seperti yang mungkin diperlukan oleh undang-undang. Pernyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, ketidakpastian berkaitan dengan keadaan pasaran dan penyelesaian awam pada syarat-syarat yang dijangka atau sama sekali, dan faktor-faktor lain yang dibincangkan dalam bahagian “Faktor Risiko” penyata pendaftaran yang diedarkan kepada SEC. Walaupun Syarikat percaya bahawa jangkaan yang dinyatakan dalam pernyataan prospektif ini adalah munasabah, ia tidak dapat menjamin bahawa jangkaan tersebut akan menjadi benar, dan Syarikat memberi amaran kepada pelabur bahawa keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dijangkakan dan menggalakkan pelabur memeriksa faktor-faktor lain yang mungkin mempengaruhi prestasi masa depan Syarikat dalam penyata pendaftaran dan penyata lain dengan SEC, yang tersedia untuk tinjauan di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ikuti kami di