Ping An Terima Anugerah Kecemerlangan ESG Hong Kong 2023

Health19 healthHELS Ping An Receives Hong Kong ESG Excellence Awards 2023

(SeaPRwire) –   HONG KONG dan SHANGHAI, Dec. 15, 2023 — Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd. (di sini “Ping An“, “Syarikat” atau “Kumpulan”, HKEX: 2318 / 82318; SSE: 601318) telah memenangi Anugerah Kecemerlangan ESG 2023 dalam kategori Syarikat Utama — Syarikat Indeks Hang Seng. Anugerah Kecemerlangan ESG 2023 telah diadakan bersama oleh The Chamber of Hong Kong Listed Companies dan Centre for Corporate Governance and Financial Policy di Universiti Baptist Hong Kong. Ini merupakan tahun kedua berturut-turut Ping An menerima penghormatan ini.

Juri berkata: “Ping An telah menunjukkan prestasi ESG yang cemerlang. Kumpulan ini mendedahkan laluan ke neutraliti karbon operasi, menekankan komitmen untuk mengurangkan jejak karbonnya. Usaha ini menekankan komitmen Ping An terhadap amalan ESG yang kukuh. Pencapaian Ping An dalam kewangan inklusif adalah memuji, dan syarikat telah membuat kemajuan besar dalam bidang seperti pelaburan bertanggungjawab, ketidakmampuan perubahan iklim, tadbir urus korporat, dan tingkah laku korporat. Juri menghargai usaha Ping An sejak 2018 untuk mempromosikan pembangunan pelbagai sektor seperti industri, perubatan dan pendidikan melalui rancangan pemulihan luar bandar mereka. Juri menyatakan penghargaan tinggi terhadap pendekatan berlapis Ping An, mengakui sumbangan positifnya kepada kesejahteraan alam sekitar dan sosial.”

Didorong oleh strategi kelestarian, Ping An telah mengintegrasikan falsafah dan piawaian inti ESG ke dalam kerangka pengurusan. Lembaga Pengarah menyelia semua isu ESG untuk memastikan pembangunan perniagaan jangka panjang dan stabil serta menjana nilai berterusan kepada pemegang saham, pelabur dan pemangku kepentingan lain. Pada akhir 2022, Syarikat menaik taraf Jawatankuasa Kewangan Hijau kepada Jawatankuasa Pembangunan Lestari (SDC). Di bawah kepimpinan Pengerusi Ma Mingzhe, dengan Co-CEO Kumpulan dan pegawai kanan kanan sebagai timbalan pengarah, SDC menyelia inisiatif utama ESG Ping An seperti kewangan hijau, pemulihan luar bandar.

Ping An sedang bertindak balas secara aktif terhadap cabaran dan peluang perubahan iklim. Untuk membina laluan ke matlamat mencapai neutraliti karbon operasi menjelang 2030, Ping An telah mengambil inventori karbon untuk mengukur pelepasan karbon dalam operasi Kumpulan. Pada 2022, jumlah pelepasan karbon Ping An di tempat kerja ialah kira-kira 326,670 tan karbon dioksida setara (tCO2e), penurunan 24% berbanding tahun sebelumnya. Purata setiap individu ialah 0.95 tCO2e, penurunan 21% berbanding tahun sebelumnya. Ping An juga menggalakkan kewangan hijau, memanfaatkan keupayaan kewangan terpadu. Setakat Jun 2023, pelaburan hijau dalam aset insurans Ping An mencapai RMB140.929 bilion, dan baki pinjaman hijau berjumlah RMB134.926 bilion. Sepanjang tiga suku pertama 2023, polisi insurans hijau Syarikat menjana pendapatan asal premium sebanyak RMB26.276 bilion.

Dari segi sosial, Ping An telah mengintegrasikan insurans dengan perkhidmatan kesihatan dan penjagaan warga emas untuk menangani cabaran populasi meningkat tua di China. Perkhidmatan penjagaan warga emas di rumah, dengan doktor keluarga dan butler, menjangkau 54 bandar di seluruh China setakat 30 September 2023. Ping An juga menggalakkan pemulihan luar bandar, termasuk industri, kesihatan dan pendidikan melalui program Ping An Rural Communities Support yang dilancarkan pada 2018. Sehingga 30 September 2023, Syarikat telah menyediakan RMB103.241 bilion melalui program tersebut.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati dan ikuti kami di LinkedIn – .

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.