PMI, Powell, dan Peristiwa Penting Lain yang Perlu Dipantau Minggu Ini

key events

(SeaPRwire) –   Minggu lalu melihat pasaran yang lebih tenang berbanding sebahagian besar bulan Februari. S&P 500 ditutup sedikit melebihi 1%, dengan peningkatan perlahan sepanjang minggu. Pendapatan hanya memberi kesan kecil terhadap pergerakan pasaran keseluruhan, dan stok-stok yang tidak menepati jangkaan menunjukkan pemulihan yang kuat sepanjang hari kemudian.

Minggu ini, semasa kita masih mempunyai laporan pendapatan untuk ditonton, sama seperti minggu lalu, tiada kemungkinannya pergerakan tersebut akan mengubah pasaran keseluruhan dengan ketara. Tambahan lagi, Powell akan memberi keterangan, dan akan ada beberapa data inflasi dan Gaji Bukan Ladang Pertanian yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Berikut ialah lima perkara yang perlu dipantau dalam pasaran minggu ini:

Pendapatan:

Laporan pendapatan kekal menjadi fokus, dan semasa ramai penggerak utama telah melaporkan, masih terdapat beberapa laporan utama yang perlu ditonton minggu ini. Target (NYSE:TGT) melaporkan sebelum pasaran dibuka pada hari Selasa, dan seperti Walmart, hasilnya boleh memberikan pandangan kepada tingkah laku pengguna dan keadaan ekonomi.

Broadcom (NASDAQ:AVGO) dan Costco (NASDAQ:COST) melaporkan pada hari Khamis selepas pasaran ditutup. Laporan Broadcom penting disebabkan pemerolehan baru-baru ini dan rancangannya untuk menaikkan harga. Laporan Costco akan dipantau rapi untuk mendapatkan pandangan mengenai perbelanjaan pengguna dan jumlah kehadiran.

ISM Service PMI:

Pada hari Selasa, ISM Services PMI akan dikeluarkan, memberikan indikator bagi pengembangan atau penguncupan industri. Keluaran baru-baru ini menunjukkan pengembangan tetapi hanya sedikit. Kegagalan atau bacaan di bawah 50 boleh membawa kepada penjualan di pasaran, manakala menemui atau melebihi jangkaan boleh mencetuskan peningkatan.

Pembukaan Pekerjaan JOLTS:

Rabu pada pukul 10 pagi akan menyaksikan penerbitan laporan Pembukaan Pekerjaan, yang boleh memberi kesan terhadap turun naik pasaran dalam jangka pendek. Pembukaan pekerjaan ialah indikator ekonomi utama dan sebarang perubahan ketara boleh memberikan petunjuk mengenai kesihatan ekonomi.

Keterangan Powell:

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell akan memberikan keterangan di Laporan Dasar Kewangan Semianual di House pada hari Rabu dan Khamis pada pukul 10 pagi Eastern. Sementara keterangannya mungkin tidak mengandungi sebarang pendedahan yang hebat, komennya mengenai ekonomi dan rancangan kadar faedah boleh mempengaruhi turun naik pasaran.

Gaji Bukan Ladang:

Penerbitan Perubahan Pekerjaan Bukan Ladang, atau Gaji Bukan Ladang, pada hari Jumaat pada pukul 8:30 pagi ialah indikator utama bagi kesihatan tenaga kerja. Bilangan yang dijangka ialah penambahan 190,000 pekerjaan, tetapi beberapa bulan kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan yang ketara. Sebarang semakan terhadap bilangan bulan sebelumnya juga boleh memberi kesan terhadap sentimen pasaran.

Secara keseluruhan, minggu ini dijangka penuh peristiwa, dengan perkara-perkara ini kemungkinan besar akan membentuk pergerakan pasaran dan sentimen pelabur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.