Porton Advanced dan BRL Medicine Bina Kerjasama Strategik untuk Mempercepatkan Pengkomersialan Terapi Gen dan Sel

SUZHOU, China, 14 September 2023 — Pada 13 Septemberth, 2023, Porton Advanced Solutions (Porton Advanced) mengumumkan perkongsian strategik dengan BRL Medicine Inc. (BRL Medicine). Kerjasama ini akan meningkatkan saluran terapi gen dan sel daripada BRL Medicine daripada percubaan klinikal untuk mempercepatkan pengkomersialan terapi inovatif.

Porton Advanced and BRL Medicine Build Strategic Partnership to Accelerate Commercialization of Gene and Cell Therapies
Porton Advanced dan BRL Medicine Membina Perkongsian Strategik untuk Mempercepatkan Pengkomersialan Terapi Gen dan Sel

BRL Medicine, dengan teknologi penyuntingan gen yang kuat, keupayaan R&D yang kukuh, dan prospek saluran paip yang baik, telah mencurahkan diri ke bidang CGT selama bertahun-tahun dan telah mencapai kemajuan yang signifikan. Beberapa saluran paip syarikat telah memasuki peringkat permohonan IND, dengan tiga teras telah menerima kelulusan IND China. Produk terapi gen, BRL-101, dibangunkan menggunakan platform sel induk hematopoietik ModiHSC® dalaman. Manakala, produk CAR-T, BRL-201, dibangunkan menggunakan platform integrasi CAR-T tapak spesifik bukan virus dalaman (Quikin CART®). Terutamanya, kedua-duanya telah menunjukkan keputusan yang mengagumkan dalam percubaan klinikal, mendapat pengiktirafan daripada jurnal akademik antarabangsa yang berprestij seperti Nature dan Nature Medicine.

Sebaliknya, Porton Advanced telah membina platform perkhidmatan CDMO terapi gen dan sel hujung ke hujung dengan pengalaman terbukti dalam plasmid, terapi sel, terapi gen, virus onkolitik, terapi mRNA, dan terapi bakteria. Melalui perkongsian strategik ini, kedua-dua syarikat akan bekerjasama untuk mempercepatkan pengkomersialan ubat terapi gen dan sel, menjadikan rawatan inovatif lebih mudah diakses oleh lebih ramai pesakit.

Dr. Zheng Biao, CEO BRL Medicine, menyatakan keghairahannya terhadap kerjasama strategik dengan Porton Advanced, pemimpin antarabangsa dalam bidang CGT dengan rekod prestasi yang kukuh. BRL Medicine kini mempunyai tiga ubat baru yang diluluskan untuk IND China dan berada di tengah-tengah pengkomersialan produk yang pesat, dan permintaan kapasiti tinggi. Dr. Zheng berharap bahawa kerjasama pelbagai ini akan mempercepatkan penterjemahan klinikal dan pelaksanaan beberapa ubat inovatif yang memberi manfaat kepada pesakit di seluruh dunia yang menghidap penyakit genetik, tumor ganas, dan gangguan autoimun. Selain itu, beliau percaya bahawa perkongsian ini akan menyumbang kepada perkembangan industri farmaseutikal China yang berkembang pesat.

Dr. Wang Yangzhou, CEO Porton Advanced, juga menyatakan keghairahannya tentang perkongsian mendalam dengan BRL Medicine. Menyedari platform teknologi yang kukuh BRL Medicine, keupayaan inovasi berterusan, dan keputusan luar biasa yang dicapai dalam pelbagai saluran R&D, Dr. Wang menjangkakan bahawa platform CDMO terapi gen dan sel hujung ke hujung Porton Advanced akan menyokong BRL Medicine dalam mempercepatkan percubaan klinikal dan pengeluaran komersial masa depan produk terapi sel untuk memperkenalkan lebih banyak ubat inovatif yang lebih selamat, lebih berkesan, dan lebih mudah diakses. Dr. Wang berharap bahawa melalui usaha bersama mereka, mereka dapat menyumbang kepada kemajuan bidang CGT China, memastikan ketersediaan ubat berkualiti kepada orang ramai tepat pada masanya.

Mengenai BRL Medicine

Di BRL Medicine Inc., kami bertujuan untuk menjadi syarikat farmaseutikal Sel & Gen terkemuka dunia dalam era peradaban komersial baru, dengan misi “Melalui inovasi yang diketuai oleh penyuntingan gen, membangunkan terapeutik manusia yang revolusioner dan memberi manfaat kepada seluruh dunia”. Dengan pusat R&D bebas dan “Pusat Penyelidikan Shanghai untuk Penyuntingan Gen dan Terapi Sel”, yang ditubuhkan bersama oleh BRL Medicine dan universiti, BRL Medicine telah memperoleh lebih daripada 100 pencapaian paten, dan memulakan 5 Percubaan Klinikal Inisiatif Penyelidik (IIT) di 8 hospital terkemuka di China, dengan banyak projek saluran paip telah memasuki peringkat permohonan IND. Antaranya, projek penyuntingan gen untuk β-thalassemia, penolakan PD1 integrasi CAR-T sasaran bukan virus dan UCART telah mencapai keputusan klinikal yang sangat baik dan telah menerbitkan beberapa kertas akademik dalam jurnal akademik terkenal seperti Nature, Nature Medicine dan Nature biotechnology. BRL Medicine telah membina lima platform teknologi dengan hak intelek bebas, termasuk Platform Inovasi Teknologi Penyuntingan Gen, Platform Sel Induk Hematopoietik, Platform Quikin CAR-T, Platform Sel Semesta & Platform Sel T Dipertingkatkan, dan mempunyai kilang perintis GMP 7000 meter persegi dan pasukan operasi hampir 200 orang, yang sangat menjamin transformasi dan aplikasi penyelidikan inovatif yang pesat. BRL Medicine secara berterusan mempromosikan kemas kini dan pengulangan R&D yang cepat melalui keperluan pesakit dan maklum balas klinikal. Didorong oleh era peradaban komersial baru, BRL Medicine memegang sikap terbuka, berkongsi, dan menang-menang, dan bekerjasama dengan syarikat ekologi rantaian inovasi biomedis global untuk mempercepatkan transformasi dan pelaksanaan ubat inovatif, bagi memberi manfaat kepada pesakit global dengan penyakit genetik dan tumor ganas!

Mengenai Porton Advanced

Porton Advanced adalah anak syarikat Penyelesaian Farmaseutikal Porton yang diiktiraf global (Kod Saham SZSE 300363), ditubuhkan pada 2018. Terletak di Suzhou, China, Porton Advanced menawarkan platform pembuatan cGMP yang mematuhi peraturan untuk plasmid, terapi sel, terapi gen, virus onkolitik, terapi mRNA, dan terapi bakteria, membolehkan peringkat pembangunan yang berbeza untuk syarikat global.

Porton Advanced beroperasi dengan pendekatan “Pelanggan Diutamakan” untuk pembuatan Terapi Gen & Sel (GCT), diikat oleh prinsip terasnya “Pematuhan, Kepakaran, dan Kerjasama Terbuka”. Syarikat ini beroperasi mengikut standard Pengurusan Kualiti dan perlindungan IP yang ketat dan seragam secara antarabangsa, membawa penyelesaian pembuatan inovatif kepada cabaran kompleks dalam ruang GCT.