Potensi Kenaikan Saham dan Peluang Short-Put Nvidia

NVIDIA

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: NVDA) mungkin akan menyaksikan kenaikan harga saham sehingga 26% untuk mencapai $1,141 setiap saham, didorong oleh margin aliran tunai bebas (FCF) yang kuat. Bagi pemegang saham sedia ada yang mencari pendapatan tambahan, meminjamkan opsi put out-of-the-money (OTM) dengan tempoh kedaluwarsa berhampiran, menyediakan peluang sambil menunggu saham NVDA mencapai sasaran ini.

Pada masa analisis, NVDA diperdagangkan pada $786.90, mencetuskan perbincangan tentang meminjamkan opsi put $750 dan $740 yang akan kedaluwarsa pada 15 Mac. Premium bagi opsi-opsi ini memberikan hasil 3 minggu sebanyak 2.173% dan 1.932%, berturut-turut. Berdasarkan harga penutupan NVDA pada $878.37, opsi-opsi put ini kedaluwarsa tanpa nilai, menghasilkan keuntungan bagi penjual pinjaman dan membolehkan pemegang saham sedia ada untuk menikmati pergerakan naik NVDA.

Pandangan optimis ini disokong oleh prestasi aliran tunai bebas (FCF) yang kuat bagi NVDA, dengan FCF suku tahunan meningkat kepada $11.2 bilion, membentuk 50.8% daripada hasil suku tahunannya. Analis meramalkan hasil NVDA akan mencapai $102.29 bilion bagi tahun berakhir Januari 2025, dengan peningkatan seterusnya kepada $126.04 bilion tahun berikutnya.

Dengan menganggarkan margin FCF sebanyak 50%, NVDA boleh menjana lebih $57 bilion dalam FCF dalam tempoh 12 bulan akan datang (NTM), mewakili peningkatan yang signifikan daripada $26.947 bilion yang dijana dalam tempoh 12 bulan lepas. Berdasarkan anggapan dividen 2.0% yang konservatif, kapitalisasi pasaran NVDA akan menjadi $2.854 trilion, membayangkan peningkatan sebanyak 26.3% daripada kapitalisasi pasaran semasanya $2.259 trilion.

Mememinjamkan opsi put OTM boleh menyediakan pendapatan tambahan bagi pelabur. Sebagai contoh, harga pelaksanaan $880 kedaluwarsa pada 19 April, tiga minggu lagi, menawarkan hasil melebihi 2.887%. Pelabur boleh menggunakan margin dan tunai untuk menjamin $88,000 bagi setiap kontrak yang dipinjamkan, menerima $2,550 bagi setiap kontrak opsi put. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kerugian berpotensi jika harga saham NVDA turun dengan ketara.

Walaupun terdapat risiko, strategi meminjamkan opsi put menawarkan pulangan yang dijangka menjanjikan, terutamanya jika diulangi secara konsisten. Dalam tempoh 90 hari akan datang, mengulangi permainan pulangan meminjamkan opsi put setiap tiga minggu boleh menghasilkan pulangan suku tahun yang dijangka sebanyak 11.59% atau pulangan tahunan berangka 46.36%.

Kesimpulannya, potensi kenaikan saham NVDA yang didorong oleh FCF-nya menyediakan peluang menarik bagi pelabur jangka panjang, terutamanya apabila digabungkan dengan permainan meminjamkan opsi put dalam tempoh kedaluwarsa berhampiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.