Prenetics Umumkan Keputusan Kewangan Suku Ketiga 2023

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 20, 2023 — Prenetics Global Limited (NASDAQ: PRE) (“Prenetics” atau “Syarikat”), syarikat sains kesihatan berpandu genomik terkemuka, hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023, bersama-sama dengan kemaskini perniagaan terkini.

Tajuk-tajuk Kewangan Suku Ketiga 2023

  • Hasil daripada operasi berterusan sebanyak US$4.9 juta
  • Penyesuaian EBITDA daripada operasi berterusan sebanyak US$(6.4) juta
  • Wang tunai dan aset jangka pendek lain[1] sebanyak US$105.2 juta pada 30 September 2023; dengan tambahan $79.1 juta wang tunai dengan Insighta, usahasama 50/50 kami dalam pengesanan kanser awal dengan Profesor Dennis Lo

“Semasa suku ketiga, kami telah membuat kemajuan lanjut dalam transformasi kami. Penyelesaian pecah saham terbalik baru-baru ini juga menangani sebarang ketidakpastian mengenai status senarai kami. Kami percaya terdapat peluang yang besar dengan unit perniagaan kesihatan pengguna dan onkologi klinikal kami, dan kami sedang membuat pelaburan untuk menangani peluang-peluang ini. Dengan kedudukan wang tunai yang kukuh dan pasukan yang kuat, kami yakin dalam laluan kami untuk menghasilkan pertumbuhan dan nilai.” kata Danny Yeung, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama Prenetics.

Tajuk-tajuk Terkini

  • Penyelesaian pecah saham terbalik pada nisbah 1-untuk-15 pada 14 November 2023, untuk memastikan Syarikat mematuhi keperluan minimum US$1.00 setiap saham untuk terus disenaraikan di NASDAQ
  • ACT Genomics melancarkan ACTLiquid, ujian profil genomik menyeluruh 500 gen “cecair” biopsy
  • Pengurangan kos dan penstrukturan berterusan seperti yang dirancang, dengan unit perniagaan CircleDNA dan ACT Genomics dijangka mencapai keseimbangan EBITDA menjelang akhir tahun, yang akan menjadi kali pertama dalam sejarah syarikat.
  • Ujian klinikal 500-peserta Insighta untuk pengesanan kanser awal sedang berjalan, dan dijangka mempunyai keputusan penuh untuk penerbitan dalam separuh pertama 2024

Mengenai Prenetics

Prenetics (NASDAQ: PRE), syarikat sains kesihatan genomik terkemuka, sedang merevolusikan pencegahan, pengesanan awal, dan rawatan. Cabang pencegahannya, CircleDNA, menggunakan penjujukan ekson seluruh untuk menawarkan ujian DNA pengguna paling menyeluruh di dunia. Insighta, usahasama US$200 juta kami dengan saintis terkemuka Prof. Dennis Lo, menekankan komitmen kami yang tidak berbelah bagi untuk menyelamatkan nyawa melalui teknologi pengesanan multi-kanser awal yang merintis. Insighta merancang untuk memperkenalkan Presight untuk kanser paru-paru dan hati pada 2025, dan untuk mengembangkan dengan Presight Satu untuk 10+ kanser pada 2027. Akhirnya, ACT Genomics, unit rawatan kami, merupakan syarikat Asia pertama mencapai kelulusan FDA untuk profil genomik menyeluruh tumor pepejal melalui ACTOnco. Setiap unit Prenetics saling memperkuat kesan global kami terhadap kesihatan, benar-benar mengekalkan komitmen kami untuk ‘meningkatkan hidup melalui sains’. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Prenetics, sila lawati

[1] Melambangkan aset semasa, termasuk tunai dan setara tunai berjumlah US$71.3 juta, aset kewangan pada nilai saksama melalui keuntungan atau kerugian sebanyak US$13.6 juta, dan piutang dagangan sebanyak US$4.5 juta, di antara butir-butir perakaunan lain di bawah aset semasa. Insighta diakaunkan menggunakan kaedah ekuiti dan tidak dikonsolidasikan dalam keputusan Prenetics. 

Kenyataan Prospektif

Kenyataan berita ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini dibuat di bawah “perlindungan selamat” peruntukan Akta Pembaikan Liabiliti Sivil Berkanun Amerika Syarikat 1995. Kenyataan-kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai matlamat, sasaran, ramalan, pandangan, kepercayaan, harapan, strategi, rancangan, objektif pengurusan Syarikat untuk operasi masa depan Syarikat, dan peluang pertumbuhan adalah kenyataan prospektif. Dalam beberapa kes, kenyataan prospektif boleh dikenal pasti dengan perkataan atau ungkapan seperti “mungkin,” “akan,” “dijangka,” “sasaran,” “bertujuan,” “menganggarkan,” “berhasrat,” “merancang,” “percaya,” “berpotensi,” “terus,” “mungkin/akan” atau ungkapan serupa lain. Kenyataan prospektif berdasarkan anggaran dan ramalan dan mencerminkan pandangan, anggapan, harapan dan pendapat Syarikat, yang melibatkan risiko dan ketidakpastian yang melekat, oleh itu mereka tidak semestinya menjadi petunjuk yang pasti bagi keputusan masa depan. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada: keupayaan Syarikat untuk terus membangun dan membesar perniagaannya, termasuk produk dan perkhidmatan baru; keupayaannya untuk melaksanakan strategi perniagaan baru dalam genomik, onkologi tepat dan khususnya, pengesanan kanser awal. Selain faktor-faktor risiko yang dinyatakan, anda juga perlu mempertimbangkan risiko dan ketidakpastian lain yang dinyatakan dalam bahagian “Faktor Risiko” dalam penyata pendaftaran Syarikat paling terkini dan prospektus di dalamnya, dan dokumen lain yang difailkan oleh Syarikat dari semasa ke semasa dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan berita ini adalah pada tarikh kenyataan berita ini, dan Syarikat tidak menanggung apa-apa tugas untuk mengemaskini maklumat tersebut, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Asas Penyajian

Maklumat Kewangan Tidak Diaudit dan Ukuran Kewangan Bukan IFRS telah disediakan dalam jadual maklumat kewangan yang dimasukkan pada akhir kenyataan berita ini. Penjelasan ukuran-ukuran ini juga dimasukkan di bawah tajuk “Maklumat Kewangan Tidak Diaudit dan Ukuran Kewangan Bukan IFRS.”

Maklumat Kewangan Tidak Diaudit dan Ukuran Kewangan Bukan IFRS

Untuk melengkapkan penyata kewangan konsolidasi Prenetics yang dibuat mengikut Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa (“IFRS”), Syarikat menyediakan ukuran bukan IFRS, iaitu Penyesuaian EBITDA daripada operasi berterusan, keuntungan kasar penyesuaian daripada operasi berterusan dan kerugian/keuntungan yang boleh diatribusikan kepada pemegang saham ekuiti Prenetics. Ukuran kewangan bukan IFRS ini bukan berdasarkan mana-mana metodologi yang distandarkan oleh IFRS dan mungkin tidak semestinya boleh dibandingkan dengan istilah-istilah serupa yang dikemukakan oleh syarikat-syarikat lain. Pengurusan percaya bahawa ukuran kewangan bukan IFRS ini berguna kepada pelabur dalam menilai keputusan operasi berterusan dan trend Syarikat.

Pengurusan mengeluarkan daripada sebahagian atau kesemua hasil bukan IFRSnya (1) Perbelanjaan saham ekuiti pekerja yang diselesaikan melalui pembayaran berpandukan saham, (2) penyusutan dan pelunasan, (3) pendapatan kewangan dan keuntungan/kerugian pertukaran, bersih, dan (4) item-item tertentu yang mungkin tidak menunjukkan perniagaan, keputusan operasi, atau pandangan Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada item tidak tunai dan/atau tidak berulang. Had terhad ukuran kewangan bukan IFRS ini adalah ia mengeluarkan item-item tertentu yang mungkin memberi kesan material kepada keputusan kewangan yang dilaporkan. Pengurusan menangani had ini dengan menganalisis hasil secara IFRS serta bukan IFRS dan juga dengan menyediakan ukuran IFRS dalam pendedahan awam Syarikat.

Selain itu, syarikat-syarikat lain, termasuk syarikat dalam industri yang sama, mungkin tidak menggunakan ukuran bukan IFRS yang sama atau mungkin mengira ukuran-ukuran ini dengan cara berbeza berbanding pengurusan atau mungkin menggunakan ukuran kewangan lain untuk menilai prestasi mereka, yang semuanya boleh mengurangkan kegunaan ukuran kewangan bukan IFRS ini sebagai ukuran perbandingan. Kerana had-had ini, ukuran kewangan bukan IFRS Syarikat tidak seharusnya dipertimbangkan secara berasingan daripada, atau sebagai pengganti, maklumat kewangan yang dibuat mengikut IFRS. Pelabur digalakkan untuk mempertimbangkan ukuran IFRS bersama-sama ukuran bukan IFRS dan tidak mengambil keputusan berdasarkan ukuran bukan IFRS sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)