Presiden Pengarah COP28 UAE komited untuk meletakkan kesihatan di tengah-tengah perbincangan iklim

  • Bercakap di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bersama Pengarah Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Presiden Malawi, Dr. Sultan Al Jaber berikrar bahawa COP28 akan meletakkan kesihatan di pusat perbincangan iklim dan memobilisasikan pelaburan untuk sistem kesihatan yang saksama dan berdaya tahan iklim.
  • Selaras dengan komitmen ini, Presidensi COP28 akan bergabung dengan WHO dan beberapa negara untuk menganjurkan Hari Kesihatan dan menteri iklim-kesihatan buat pertama kali di COP.
  • Dr. Al Jaber merayu kepada masyarakat antarabangsa untuk menyokong acara penting ini dan hadir ke COP28 bersedia untuk menangani hubungan antara perubahan iklim dan kesihatan.
  • Beliau juga memuji Kumpulan Negara Juara Iklim Kesihatan COP28 dan peranan mereka dalam membentuk menteri dan menggubal deklarasi politik untuk COP28, serta kepimpinan organisasi seperti Bank Dunia, Bank Pembangunan Asia, Dana Iklim Hijau, Yayasan Rockefeller, dan lain-lain atas komitmen mereka untuk menutup jurang pembiayaan iklim-kesihatan di COP28.

NEW YORK, 18 Sept. 2023 — Presiden-Pengerusi COP28 yang Dilantik Dr. Sultan Al Jaber telah berikrar bahawa COP28 akan memacu tindakan antarabangsa mengenai iklim dan kesihatan, dengan Hari Kesihatan dan menteri iklim-kesihatan buat kali pertama di COP yang bertindak sebagai peluang pembuka jalan untuk menentukan langkah menuju sistem kesihatan yang saksama dan berdaya tahan iklim serta memobilisasi pelaburan penting dalam sektor itu.

Bercakap di latar belakang Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Minggu Iklim New York, bersama-sama Dr. Tedros Ghebreyesus, Pengarah Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Dr. Lazarus McCarthy Chakwera, Presiden Malawi, Dr. Al Jaber menyeru masyarakat antarabangsa untuk menyokong hari dan menteri tersebut, yang akan dianjurkan bersama WHO dan beberapa negara.

Dr. Al Jaber menekankan pentingnya menangani hubungan penting antara perubahan iklim dan kesihatan. Beliau berkata: “Hubungan antara kesihatan dan perubahan iklim jelas, namun ia tidak menjadi fokus khusus proses COP – sehingga kini. Ini mesti berubah.”

Beliau meneruskan, “Ketika kita bersedia untuk Hari Kesihatan yang mencipta sejarah di COP28, kami bertekad dalam keazaman kami untuk menangani cabaran kesihatan yang disebabkan oleh perubahan iklim dan menggalakkan pelaburan yang berani dalam sektor kesihatan. Matlamat kami adalah untuk membina sistem kesihatan yang berdaya tahan dan saksama yang mampu menahan kesan perubahan iklim.”

Beliau meneruskan dengan berterima kasih kepada juara negara, Brazil, UK, USA, Belanda, Kenya, Fiji, India, Mesir, Sierra Leone, dan Jerman atas kerja mereka untuk memimpin perbincangan iklim kesihatan di COP28.

Dalam ucapannya, Dr. Al Jaber menyoroti risiko yang ditimbulkan perubahan iklim terhadap kesihatan manusia, termasuk pergeseran pola penyakit, perluasan vektor, dan muncul kembali penyakit yang sebelumnya terkawal.

Beliau mencatat bahawa statistik WHO menunjukkan bahawa pencemaran udara sahaja menyebabkan tujuh juta kematian berlebihan setiap tahun dan bahawa penyakit bawaan vektor, seperti malaria, memperluas jangkauan mereka akibat peningkatan suhu dan perubahan pola cuaca, secara tidak seimbang mempengaruhi komuniti yang rentan.

Selain ancaman yang semakin meningkat ini, Hari Kesihatan COP28 – dijadualkan pada 3 Disember – juga akan mengambil kira kerapuhan sistem kesihatan awam di seluruh dunia, seperti yang didedahkan oleh pandemik COVID-19, dan keperluan mendesak untuk perubahan transformasi untuk menyesuaikan sistem ini sebagai tindak balas terhadap perubahan iklim.

COP28 bertekad untuk menumpukan perhatian pada isu-isu ini dan untuk mengumpulkan rakan kongsi yang boleh membuat perbezaan positif. Kami bertekad untuk mengubah tren ini dengan menyatukan dunia di sekitar agenda tindakan inklusif yang berpusat pada transisi adil, kewangan iklim yang lebih adil dan kehidupan serta mata pencarian yang lebih baik.” kata Dr. Al Jaber.

Kewangan juga akan menjadi keutamaan semasa Hari Kesihatan COP28. Beban kewangan krisis kesihatan yang dikaitkan dengan perubahan iklim dianggarkan mencapai antara $2-4 bilion setiap tahun menjelang 2030, memperburuk kemiskinan, terutamanya di rantau yang kurang beruntung. Bank Dunia menjangkakan hampir 40 peratus kemiskinan berkaitan iklim akan diakibatkan oleh kesan kesihatan langsung perubahan iklim, memberi kesan kepada produktiviti, pendapatan, dan perbelanjaan kesihatan.

Dalam ucapannya, Dr. Al Jaber menyeru peningkatan dana konsesi ke Selatan Global untuk mengurangkan risiko dan menarik modal swasta. Beliau menekankan keperluan untuk menyeimbangkan semula kewangan dan menyeru kerajaan untuk menggandakan pembiayaan penyesuaian menjelang 2025, mendesak mereka untuk menyumbang dengan murah hati untuk melengkapkan Dana Iklim Hijau.

Dr. Al Jaber juga menekankan signifikansi melabur dalam kesihatan sebagai aspek penting ketahanan iklim, menekankan bahawa perbelanjaan ini harus dilihat sebagai pelaburan dan bukan kos. Menurut Bank Dunia, setiap dolar yang dilabur dalam membina ketahanan iklim menghasilkan manfaat purata empat dolar.

Oleh itu, beliau menyeru institusi kewangan, termasuk bank pembangunan, untuk memberi keutamaan kepada pelaburan iklim-kesihatan. Dr. Al Jaber memuji kepimpinan organisasi seperti Bank Dunia, Bank Pembangunan Asia, Dana Iklim Hijau, Yayasan Rockefeller atas komitmen mereka untuk menutup jurang pembiayaan iklim-kesihatan di COP28.

Dalam sesi itu, Dr. Al Jaber menyoroti warisan dan kepimpinan UAE untuk melindungi kesihatan manusia. Beliau menekankan komitmen Pengasas Bapa Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan dan Presiden Baginda Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan untuk meletakkan keutamaan kepada kehidupan dan mata pencarian rakyat.

Beliau menyorot inisiatif seperti ‘Reaching the Last Mile’, yang, melalui Baginda Sheikh Mohamed Bin Zayed, telah memperuntukkan lebih $455 juta untuk memperbaiki hasil kesihatan global, dengan penekanan pada menyokong sistem kesihatan yang berdaya tahan yang paling baik berkhidmat kepada komuniti yang mudah terjejas.

Acara PBB, ‘Looking Forward Towards COP’s First-Ever Day of Health: Advancing A Bold Vision for Action, Equity, and Accountability’, menampilkan tokoh terkemuka termasuk Yang Mulia Adnan Amin, Ketua Pegawai Eksekutif COP28; dan Dr. Maria Neira, Pengarah Jabatan Persekitaran, Perubahan Iklim, dan Kesihatan WHO. Sesi itu dimoderatorkan oleh Vanessa Kerry, Duta Khas WHO mengenai Perubahan Iklim dan Kesihatan.

Agenda Tindakan Presidensi COP28 UAE menggariskan rancangan berasaskan sains, berorientasikan tindakan untuk mencartakan kursus baru bagi menangani krisis iklim. Ia menggabungkan semangat dengan pragmatisme dan cita-cita dengan realisme.

Kesihatan terletak dalam bahagian Agenda yang memberi tumpuan kepada orang, kehidupan dan mata pencarian. Ini juga termasuk penciptaan Deklarasi Makanan yang bertujuan untuk memobilisasikan komitmen politik untuk mendorong perubahan positif dalam sistem, meningkatkan keselamatan makanan, dan menggalakkan amalan pertanian mampan. Selain itu, COP28 akan menampilkan Deklarasi Menteri Iklim-Kesihatan dan mobilisasi pembiayaan alam-iklim berskala besar buat pertama kali.

Tiga bidang fokus lain termasuk mempercepatkan transisi tenaga, memperbaiki kewangan iklim, dan memastikan COP28 yang benar-benar inklusif.

Nota kepada Editor COP28 UAE:  

  • COP28 UAE akan berlangsung di Expo City Dubai dari 30 November hingga 12 Disember 2023. Persidangan ini dijangka