Prestasi Zoomlion Meningkat Secara Mendadak Pada 2023 Disebabkan Oleh Ekspansi Global Yang Pesat Dengan Kenaikan Laba Bersih Melebihi 40% Berbanding Setahun Sebelumnya

14 2 Zoomlion's 2023 Performance Soars Due to Rapid Global Expansion with Net Profit Increasing Over 40% Year-on-Year

(SeaPRwire) –   CHANGSHA, China, Jan. 29, 2024 — Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., Ltd. (“Zoomlion”, 1157.HK), sebuah pengeluar utama mesin-mesin pembinaan dan peralatan dari China, baru-baru ini telah mengeluarkan ramalan prestasi, meramalkan keuntungan bersih yang boleh dikongsi oleh pemegang saham syarikat tersenarai pada tahun 2023 akan berada di antara 3.38 bilion hingga 3.62 bilion yuan, meningkat tahun ke tahun sebanyak 46.57% hingga 56.98%. Keputusan ini adalah hasil daripada pencapaian yang menggalakkan dalam pasaran antarabangsa serta pertumbuhan pesat dalam segmen perniagaan baharu, ditambah dengan pengurangan kos dalaman dan peningkatan kecekapan.

Pertumbuhan perniagaan antarabangsa yang berterusan merupakan salah satu sebab utama di sebalik pertumbuhan keuntungan bersih Zoomlion pada suku keempat dan seluruh tahun yang melebihi jangkaan. Berdasarkan laporan suku ketiga syarikat, pendapatan perniagaan antarabangsa adalah 13.03 bilion yuan dari Januari hingga September tahun lalu, meningkat tahun ke tahun sebanyak 100.5%, dengan pendapatan perniagaan antarabangsa menyumbang 36.7%. Pada suku ketiga, hasil antarabangsa berjumlah 4.66 bilion yuan, meningkatkan nisbah jumlah pendapatan kepada 40%, peningkatan sebanyak 5% berbanding separuh pertama 2023.

Syarikat ini beroperasi di lebih 138 negara, dengan lebih 350 cawangan dan 3,000 pekerja antarabangsa, membentuk lebih 90% daripada tenaga kerjanya. Rancangan masa depan bertujuan agar perniagaan antarabangsa menyumbang lebih 50%. Eksport utama seperti kren pembinaan dan mesin-mesin pembinaan tanah menduduki kedudukan terkemuka di negara-negara Inisiatif Jalur dan Landasan. Dengan menggunakan sistem perniagaan langsung dari hulu ke hilir, syarikat meramalkan pengukuhan liputan pasaran dan penembusan produk. Bandar Industri Pintar Zoomlion yang akan datang dijangka akan meningkatkan kecekapan pembuatan dan kualiti produk melalui teknologi maju dan aplikasi digital. Ramalan prestasi syarikat menekankan peningkatan operasi melalui transformasi menyeluruh, aplikasi digital, dan langkah-langkah pengurangan kos.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Zoomlion telah mempercepatkan transformasi model perniagaan antarabangsa melalui konsep desa global dan penggayaan tempatan, mencapai kemajuan yang ketara dalam produk dan pasaran utama. Menjelang 2023, ia mendakwa kedudukan pasaran tertinggi dalam sektor kren kejuruteraan di Timur Tengah dan kawasan berbahasa Rusia. Zoomlion juga menetapkan rekod eksport untuk kren berat terbesar dari China ke Amerika Selatan dan Filipina.

Pencapaian penting adalah , menandakan permulaan yang kukuh kepada pembangunan perniagaan antarabangsa 2024nya. Mesyuarat tahunan Zoomlion Engineering Crane Company yang berikutnya pada 15-16 Januari menarik lebih 150 pelanggan antarabangsa, menghasilkan pesanan melebihi 1 bilion yuan. Selain itu, pada 18 Januari, Zoomlion telah mengesahkan pesanan niatan tahunan bernilai 165 juta yuan untuk kren menara di acara promosi di Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.