Projek Kompleks Pembuatan Bateri Berdiri Sendiri LG Energy Solution Bernilai $5.5 Bilion di Arizona Sedang Berjalan Dengan Lancar

Oil and Gas 11batch 3dmentat Depositphotos 25355039 S LG Energy Solution's $5.5 Billion Stand-Alone Battery Manufacturing Complex Project in Arizona Well Underway
  • LG Energy Solution menjemput pegawai kerajaan negeri Arizona dan wakil komuniti tempatan untuk mengemaskini kemajuan pembinaan di loji kedua mereka di Amerika Syarikat
  • Pembinaan dijangka siap dan mula beroperasi dalam tempoh dua tahun, dengan pengambilan pekerja penuh untuk beribu-ribu pekerjaan baru akan bermula pada separuh kedua tahun 2025
  • Syarikat akan terus mengukuhkan daya saing pasaran dengan menumpukan kepada kepimpinan produk dan teknologi

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 3 April 2024 – Pembinaan kompleks pembuatan bateri utama di Arizona, yang diumumkan oleh LG Energy Solution (KRX: 373220) tahun lalu, sedang berjalan mengikut jadual untuk siap dalam tempoh dua tahun dengan pengambilan pekerja permulaan dijangka bermula pada akhir tahun ini. Syarikat memberi maklumat terkini mengenai projek loji berdiri sendiri bernilai USD 5.5 bilion (KRW 7.2 trillion) mereka dalam mesyuarat pemangku kepentingan pada 3 April di Sekolah Menengah Combs berhampiran bandar Queen Creek di mana kompleks itu terletak.

Para hadirin termasuk Brian Oh, Ketua Bahagian Bateri Mobiliti & IT di LG Energy Solution; Hyung Kim, Ketua Bahagian Bateri ESS di LG Energy Solution; Richard Ra, Presiden LG Energy Solution Arizona; Gabenor Katie Hobbs dari Arizona; Sandra Watson, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Arizona Commerce Authority; Mike Goodman, Pengerusi dan Ketua Pinal County; Julia Wheatley, Datuk Bandar Queen Creek, dan ahli-ahli kerajaan negeri dan wakil komuniti tempatan yang lain.

Kompleks itu terdiri daripada dua loji pembuatan yang merupakan loji silinder berbentuk sel dan loji bateri ESS yang pertama berdiri sendiri di Amerika Utara. Loji pembuatan bateri silinder, dipanggil LG Energy Solution Arizona, akan menghasilkan bateri siri 46 untuk kenderaan elektrik (EV). Sebahagian penting daripada portfolio produk inovatif syarikat, bateri silinder siri 46 menunjukkan kepimpinan teknologi maju LG Energy Solution dalam pelbagai aplikasi untuk EV. Memandangkan syarikat merancang pengeluaran massa pertama bateri siri 46 di loji Ochang mereka di Korea pada separuh kedua tahun ini, yang merupakan yang terawal di kalangan pengeluar bateri global utama, LG Energy Solution Arizona dijangka akan teruskan momentum itu dan mengukuhkan keupayaan pembuatan.

Loji pembuatan bateri ESS, dipanggil LG Energy Solution Arizona ESS, akan menghasilkan bateri litium fosfat (LFP) jenis pouch untuk sistem penyimpanan tenaga (ESS). Ia merupakan salah satu loji pengeluaran bateri ESS eksklusif pertama di dunia. Dengan menempatkan loji bateri ESS berdiri sendiri di Amerika Utara, pasaran ESS terbesar di dunia, LG Energy Solution bertujuan untuk memberi respon tepat kepada keperluan bateri tempatan yang pesat meningkat berdasarkan dasar tenaga bersih AS, dengan menyediakan bateri ESS yang lebih berdaya saing dari segi kos, jangka hayat bateri, dan keselamatan.

Apabila beroperasi sepenuhnya, purata kapasiti pengeluaran tahunan kompleks dijangka akan mencapai 53GWh (bateri silinder 36GWh, bateri ESS LFP 17GWh).

Semasa lawatan ke tapak dan pemberian maklumat terkini mengenai kemajuan pembinaan, Richard Ra, Presiden LG Energy Solution Arizona, berkata projek telah berjalan dengan lancar sejak permulaan kerja pada November lalu, dengan kerja-kerja awal pembersihan tapak telah siap dan kini tiang keluli sedang dipasang di tapak. Dengan pembinaan berjalan mengikut rancangan, loji pembuatan bateri silinder untuk EV dijangka siap pada akhir 2025, dan loji untuk bateri pouch jenis LFP ESS pada tahun seterusnya.

Apabila pembinaan siap, kedua-dua loji dijangka mula beroperasi pada 2026. Untuk menjamin tenaga kerja berkualiti yang akan mengendalikan kompleks pembuatan maju ini, syarikat juga akan komited untuk mengambil dan membangunkan bakat bateri generasi akan datang di kawasan itu, dengan mencipta beribu-ribu pekerjaan baru berkualiti. “Kami menjangka perekrutan ahli pasukan pelancaran kami akan bermula pada akhir tahun ini, dan perekrutan penuh akan menyusul dari separuh kedua 2025,” kata Ra.

“Daripada banyak lokasi lain, loji ini di Arizona mempunyai makna khas bagi kami. Ini merupakan loji berdiri sendiri kedua yang dibina di Amerika Syarikat. Dan ia juga merupakan loji pembuatan pertama untuk menghasilkan bateri silinder di Amerika Syarikat. Di sini, kami boleh membina bateri silinder berkualiti, yang akan digunakan untuk menghidupkan jutaan EV,” kata Brian Oh, Ketua Bahagian Mobiliti & IT Bateri di LG Energy Solution. “Ia memberi saya kegembiraan besar, mengetahui projek terkemuka ini, di sini di Queen Creek akan mewujudkan beribu-ribu pekerjaan baru berkualiti yang akan menyumbang kepada pembinaan ekonomi hijau.”

“ESS memainkan peranan penting dalam infrastruktur tenaga hijau kerana ia menggunakan bekalan kuasa secara fleksibel,” kata Hyung Kim, Ketua Bahagian ESS. “Tiada tempat yang lebih sesuai untuk membina sumber tenaga mampan kami di sini di Arizona, di mana tenaga solar melimpahi kawasan ini. Bateri berkualiti, dihasilkan di sini di Negeri Tembaga, akan sampai ke setiap penjuru Amerika untuk menyediakan kuasa.”

“Pelaburan transformasi ini akan memberi kesan jangka panjang bukan sahaja di Arizona, malah seluruh negara dan mendekatkan kami satu langkah lagi ke arah matlamat tenaga bersih kami,” kata Gabenor Katie Hobbs. “Ini adalah pekerjaan masa depan – dan Negeri Arizona bertekad untuk menjadi rakan kongsi aktif dalam memastikan rakyat Arizona mempunyai kemahiran untuk mengisi pekerjaan ini.”

LG Energy Solution mempunyai loji berdiri sendiri yang lain di Michigan, yang dibina sepuluh tahun lalu dan kini sedang menjalani peluasan yang akan menaikkan purata kapasiti pengeluaran tahunannya lima kali ganda. Syarikat juga mempunyai lima loji usahasama yang lain di Amerika Syarikat bersama pembuat kereta utama termasuk General Motors, Honda, dan Kumpulan Enjin Hyundai, yang mewakili usaha sepenuhnya untuk menyediakan bateri yang mematuhi IRA yang akan mempercepat peralihan tenaga bersih di negara itu.

Dengan kompleks di Arizona, syarikat kini telah menjamin portfolio produk paling pelbagai dan berdaya saing di Amerika Utara yang merangkumi bateri jenis pouch dan silinder untuk EV dan bateri LFP untuk ESS.

“Dengan terus meluaskan portfolio produk dan menawarkan pilihan berbeza kepada pelanggan kami, kami akan terus mengukuhkan daya saing pasaran kami,” kata David Kim, Ketua Pegawai Eksekutif LG Energy Solution. “Kami juga menjangka akan terus berkembang di pasaran global dengan memaksimakan nilai pelanggan menerusi kepimpinan teknologi tanpa tandingan.”

Mengenai LG Energy Solution

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

LG Energy Solution (KRX: 373220), yang dipisahkan daripada LG Chem, ialah pengeluar bateri litium ion utama untuk kenderaan elektrik, mobiliti, IT dan sistem penyimpanan tenaga. Dengan pengalaman 30 tahun dalam teknologi bateri revolusi dan penyelidikan serta pembangunan (R&D) yang meluas, syarikat ini merupakan pemegang paten teratas bateri di dunia. Rangkaian globalnya yang kukuh, meliputi Amerika Utara, Eropah, Asia dan Austral