ProLogium Memimpin Realisasi Smart Gigafactory untuk Bateri Keramik Litium bersama Schneider Electric di Perancis

1 1 ProLogium Leads the Realization of a Smart Gigafactory for Lithium Ceramic Batteries with Schneider Electric in France

(SeaPRwire) –   Mempercepat pengeluaran massa yang cekap dan skim pengurusan kesan karbon

PARIS, 15 Mei 2024 — ProLogium, pemimpin global dalam teknologi bateri keramik litium, dan Schneider Electric, pemimpin dunia dalam penyelesaian pengeluaran massa yang diautomatikan, telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) yang membolehkan ProLogium memanfaatkan kepakaran otomatisasi yang luas Schneider Electric untuk menubuhkan kilang giga pintarnya di Dunkirk, Perancis.

Vincent Yang, Pengasas dan Pengerusi ProLogium dan Laurent Bataille, Naib Presiden Eksekutif Schneider Electric Perancis, menandatangani MOU antara dua pemimpin industri ini dalam kehadiran Menteri Pengangkutan Perancis Patrice Vergriete. Perkongsian ini akan menjadi pemacu penting dalam pengembangan penyelesaian bateri generasi seterusnya di seluruh Eropah, selaras dengan komitmen ProLogium terhadap inovasi dan pembangunan mampan.

Schneider Electric, salah satu syarikat pengurusan tenaga terbesar dengan kehadiran di lebih 100 negara, merupakan perintis dalam penjelasan industri, transformasi dan teknologi otomatisasi. Ia telah membantu banyak syarikat tenaga terkemuka di seluruh dunia menubuhkan kilang pintar, mencapai matlamat kemampanan dan pengeluaran massa mereka.

ProLogium membuka barisan demonstrasi tahap giga bateri keramik litium pertama di dunia di Taoyuan, Taiwan pada Januari 2024, memberikan bukti kebolehan pengeluaran massa ProLogium dan prototaip untuk kilang giga masa depan di Dunkirk. Kerjasama dengan Schneider Electric bertujuan untuk mencapai matlamat pengeluaran massa ProLogium seraya menubuhkan barisan pengeluaran yang cekap dan mesra alam. Ini menandakan lagi satu tonggak penting dalam komersialisasi bateri keramik litium.

Perkongsian itu merangkumi pelaksanaan tujuh proses alir kerja utama termasuk sistem pengedaran kuasa, pembuatan pintar, dan pengurusan kesan karbon untuk menubuhkan kilang giga canggih, mampan, dan pintar. Pengesahan konsep dijadualkan bermula pada separuh kedua 2024, dengan rancangan untuk membentuk sistem pembuatan automatik untuk loji Dunkirk sebelum permulaan kerja.

Patrice Vergriete, Menteri Pengangkutan menyatakan, “Setahun yang lalu, Presiden Republik Perancis memberi kami kehormat dengan melawat kami ke Dunkirk untuk mengumumkan penubuhan ProLogium di lembah bateri kami, yang telah menjadi simbol reindustrialisasi Perancis. Sejak itu, kawasan Dunkirk telah bekerja dengan penuh semangat bersama pasukan ProLogium, dan kami mengucapkan terima kasih sekali lagi atas keyakinan mereka. Hari ini, kami gembira melihat ProLogium mengumumkan perkongsian baru yang mengesahkan trajektori positif negara kami ke arah industri yang bebas karbon abad ke-21.

Bulan Mei lalu, kami mendedahkan rancangan untuk menubuhkan asas pengeluaran tempatan di Dunkirk. Rancangan ini tidak hanya merangkumi pembinaan loji tetapi juga rantaian nilai perindustrian. Dalam tahun lepas, tugas persiapan untuk kilang giga Dunkirk telah berjalan lancar, dan pembukaan barisan demonstrasi tahap giga kami di Taiwan menandakan peralihan kami dari makmal ke pengeluaran massa, membuktikan skalabiliti kami. Ke depannya, kami akan memanfaatkan kekuatan teknikal Taiwan dan Perancis untuk bersama-sama melengkapkan langkah terakhir dari barisan pengeluaran ke pasaran,” kata Vincent Yang, Pengasas dan Pengerusi ProLogium. “Ini akan menyuntik tenaga baru ke dalam Lembah Bateri, memesatkan pengeluaran bateri keramik litium paling maju di dunia dan merealisasikan visi kami untuk mengubah tenaga pengangkutan.

Persetujuan ini mewakili visi bersama kami untuk masa depan yang lebih mampan, cekap tenaga dan tahan uji melalui inovasi dan penjelasan. Sambil menunjukkan peranan penting yang dimainkan oleh kedua-dua ProLogium dan Schneider Electric dalam strategi peindustrian hijau semula kerajaan Perancis.” kata Laurent Bataille, Naib Presiden Eksekutif, Operasi Schneider Electric Perancis.

Persiapan pembinaan berperingkat untuk kilang giga Dunkirk sedang berjalan lancar. Perundingan awam dan reka bentuk konsep seni bina telah diselesaikan pada 2023, manakala penilaian alam sekitar dan prosedur untuk memperoleh permit pembinaan sedang dijalankan secara serentak, dan tapak kilang sedang menjalani pengisihan semula. Kemajuan ini membuka jalan untuk permulaan kerja dan penyiapan yang dijangka menjelang akhir 2026 atau awal 2027. Menjelang 2030, kilang dirancang untuk menyediakan kira-kira 3,000 peluang pekerjaan langsung di kawasan Dunkirk.

Dengan rasa terima kasih tulus kepada kerajaan tempatan dan rakan kongsi kami atas sokongan tak berbelah bagi mereka, kami gembira mengumumkan kemajuan lancar persiapan awal untuk projek pembinaan kilang giga ProLogium di Dunkirk. Ke depannya, kami bersedia bekerjasama dengan Schneider Electric untuk mengoptimumkan pengedaran kuasa kilang, penggunaan tenaga dan barisan pengeluaran. Dengan memanfaatkan kepakaran mendalam mereka dalam pengurusan tenaga, terutamanya reka bentuk pengedaran kuasa dan otomatisasi peralatan, kami bertujuan untuk menubuhkan kilang pintar yang bukan sahaja lebih diautomatikan tetapi juga mesra alam.” kata Calvin Hsieh, Naib Presiden Kumpulan Pusat Pembuatan EU ProLogium.

Pada 13 Meith, ProLogium dijemput untuk kali ketiga menyertai Pilih Perancis, menggariskan penyelarasan ProLogium dengan strategi kerajaan Perancis dalam bidang utama seperti “Industri Hijau” dan “Peindustrian Semula” dalam pertumbuhan pertumbuhan ekonomi.

Mengenai ProLogium:
Ditubuhkan pada 2006, ProLogium ialah syarikat inovasi tenaga yang menumpukan penyelidikan dan pembuatan penyelesaian bateri keramik litium untuk kenderaan elektrik, pasaran pengguna, dan aplikasi perindustrian. Syarikat ini memegang lebih 750 paten global (termasuk yang sedang diajukan dan diluluskan). ProLogium telah menghantar hampir 8,000 contoh bateri generasi seterusnya yang dihasilkan oleh barisan pengeluaran ujian sepenuhnya untuk pembuat kereta global ujian dan membangunkan modul. Barisan pengeluaran giga pengeluaran pertama ProLogium, terletak di Taoyuan, Taiwan, akan memulakan bekalan kepada pembuat kereta pada 2024, memberikan sumbangan untuk memesatkan peningkatan kapasiti di pasaran kunci di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.