ProLogium Menampilkan Laluan Dekarbonisasi dengan Bateri Solid-State Eksklusifnya di Ekspo Bandar Net Zero Taipei

ProLogium Showcases Path to De-carbonization with Its Exclusive Solid-State Battery at Taipei Net Zero City Expo

(SeaPRwire) –   TAIPEI, 19 Mac 2024 — Pada 19 Mac, ProLogium Technology, pemimpin global dalam inovasi bateri pepejal, membuat kemunculan sulungnya di “2050 Net Zero City Expo” di Taipei, Taiwan. Semasa acara itu, Prologium mempamerkan penyelesaian “P-C-R Bateri Pepejal Generasi Berikutnya” dan laluannya kepada pengurangan karbon, bertujuan untuk membangunkan bateri pepejal yang tidak sahaja bersaing secara komersial tetapi juga mampan. Selain itu, ProLogium dijangka akan mendedahkan reka bentuk luar faktori giga Dunkirk dan strateginya untuk meminimumkan impak alam sekitar. Ini termasuk usaha untuk mencapai matlamat kemampanan utama: mengurangkan penggunaan tenaga dan air, seraya mendorong peralihan kepada pengangkutan elektrik, bekerjasama dengan rantai nilai kenderaan elektrik.

Kemampanan di hadapan sebagai pengeluaran bateri pepejal meningkat

Pada akhir Januari, ProLogium merasmikan kilang bateri litium keramik pepejal tahap Giga pertama di dunia di Taoyuan, Taiwan. Dengan kapasiti perancangan 2GWh berdasarkan permintaan pasaran, kemudahan ini berfungsi sebagai tapak perdemo untuk ekspansi global, terutamanya di Dunkirk, Perancis, dan tonggak dalam komitmen ProLogium terhadap penambahbaikan proses, kecekapan pengeluaran, dan penambahbaikan kualiti. Pencapaian ini membolehkan ProLogium menawarkan manfaat mampan dalam penjimatan tenaga dan pengurangan sisa sepanjang proses pengeluaran.

Di peringkat produk, ProLogium memperkenalkan penyelesaian “P-C-R Bateri Pepejal Generasi Berikutnya”, yang menyelaraskan “Prestasi”, “Kos” dan “Kelulusan Sumber” untuk memaksimakan kecekapan sumber dan kos-kesan. Selain kelebihannya dari segi prestasi, struktur unik bateri pepejal ProLogium meningkatkan keupayaan kitar semula, menangani cabaran besar yang dibawa oleh kitar semula bateri litium-ion konvensional. Ini termasuk risiko kebakaran dan letupan dan kompleksiti membongkar dan pemulihan bahan, yang kerap mengakibatkan hanya logam berharga seperti kobalt dan nikel dikembalikan dari katod. Sebaliknya, bateri pepejal ProLogium stabil secara struktur, membolehkan pemisahan mudah bekas bateri kepada unit terkecil dan proses kitar semula lebih teratur. Menurut pelan kitar semulanya, selain logam berharga, elektrolit pepejal, bahan anoda silikon, dan bahan konduktif juga boleh dikitar semula, oleh itu mencapai kecekapan tenaga yang lebih tinggi, pencemaran minimum, dan litar sumber yang lebih berkesan.

ProLogium merancang untuk terus meningkatkan kecekapan pengeluaran di kilangnya di Taoyuan dan mengoptimumkan reka bentuk sel bateri, termasuk meningkatkan ketumpatan tenaga dan menggunakan anoda silikon tulen untuk mengurangkan pelepasan karbon. Matlamatnya adalah untuk mencapai pengurangan 23.2% dalam pelepasan karbon pengeluaran dalam tempoh tiga tahun, dengan matlamat jangka panjang pengurangan 83.8% dalam dekad akan datang. Kunci kepada pencapaian ini untuk pelepasan karbon yang lebih rendah adalah penggunaan proses dan peralatan berkecekapan tinggi, berfokus kepada bekalan tenaga, sumber bahan dan pembinaan rantai kitar semula yang mampan sebagai sebahagian daripada strategi perkembangannya.

Sementara itu, ProLogium mendedahkan reka bentuk kilangnya di Dunkirk, dengan rancangan untuk mengurangkan impak alam sekitar. Apabila perbincangan awam untuk projek faktori giga ProLogium berjalan lancar, kilang kini berada dalam fasa kejuruteraan nilai. Langkah-langkah seperti menghapuskan dandang, memasang panel suria, menuai air hujan, dan memilih sistem penyaman udara berkuasa udara akan dilaksanakan untuk mengurangkan penggunaan air secara signifikan dan mengurangkan pelepasan karbon dengan memanfaatkan sumber tenaga rendah karbon tempatan Perancis. Pentingnya, untuk melindungi burung migrasi Dunkirk tempatan, reka bentuk kilang baru mengikuti garis panduan reka bentuk ramah burung, mengawal ketat seni bina, reka bentuk pencahayaan dan jadual pencahayaan untuk meminimumkan impak alam sekitar.

Nota 1: sumber: .

Tentang ProLogium:

Ditubuhkan pada 2006, ProLogium ialah syarikat inovasi tenaga yang menumpukan kepada penyelidikan dan pengeluaran bateri pepejal generasi berikutnya. Ia memberi tumpuan untuk menyediakan penyelesaian bateri pepejal generasi berikutnya untuk kenderaan elektrik, pasaran pengguna dan aplikasi perindustrian. Teknologi eksklusifnya merangkumi lebih 750 paten global (termasuk yang sedang dan diluluskan). ProLogium telah menghantar hampir 8,000 contoh bateri pepejal generasi berikutnya yang dihasilkan oleh barisan pengeluaran ujian berautomasi sepenuhnya untuk ujian dan pembangunan modul oleh pembuat kereta global. Barisan pengeluaran kilang giga pertama ProLogium, terletak di Taoyuan, Taiwan, akan memulakan bekalan kepada pembuat kereta pada 2024, yang akan membantu mempercepatkan pengembangan kapasiti di pasaran kunci di seluruh dunia.

SUMBER ProLogium

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.