Public Interest Registry Menyampaikan Pemenang Anugerah .ORG Tahunan Ke-5 di Majlis di Washington yang Dihoskan oleh Padma Lakshmi

(SeaPRwire) –   2023 .ORG of the Year, pemenang anugerah lain, dipilih daripada hampir 1,000 permohonan untuk kerja memberi kesan bagi mengilhami, menyokong komuniti mereka

WASHINGTON, Nov. 17, 2023 — , orang di sebalik .ORG, mengumumkan pemenang , satu program tahunan yang memberi penghormatan dan menghargai organisasi dan individu bermotivasi misi yang cemerlang bekerja untuk membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik.

CEO of PIR Jon Nevett, CEO of Hope for Justice Tim Nelson, Padma Lakshmi, and CDO of Hope for Justice Craig Prest. Photo credit to Public Interest Registry.

CEO of PIR Jon Nevett, CEO of Hope for Justice Tim Nelson, Padma Lakshmi, and CDO of Hope for Justice Craig Prest. Photo credit to Public Interest Registry.

Tujuh pemenang – dipilih daripada hampir 1,000 permohonan dari lebih 70 negara — diumumkan secara langsung di majlis anugerah di Washington D.C. yang dihoskan oleh Padma Lakshmi, aktivis, penulis, dan pengacara/penerbit Hulu’s Taste the Nation. Majlis anugerah tahunan ini kembali ke acara bersemuka buat kali pertama sejak pandemik dan memberikan jumlah rekod sebanyak $180,000 derma kepada organisasi dari Komuniti .ORG global merentasi tujuh kategori:

  • Membina Komuniti
  • Pendidikan Berkualiti untuk Semua
  • Pengurusan Alam Sekitar
  • Kepelbagaian, Keadilan, dan Penyertaan
  • Kesihatan dan Pemulihan
  • Kemiskinan dan Kelaparan
  • Bintang Muda (pemimpin, di bawah 25 tahun, membuat perbezaan dalam komuniti mereka)

Selain pemenang kategori, PIR memahkotakan organisasi amal UK Hope for Justice sebagai pemenang Anugerah .ORG Tahun ini, mengiktiraf kerja organisasi itu untuk mengakhiri perhambaan moden. .ORG Tahun ini akan menerima derma sebanyak $50,000 USD untuk menyokong misi mereka.

“Kami berbesar hati mengiktiraf pemenang Anugerah Kesan .ORG 2023 kami, yang berasal dari komuniti di seluruh dunia dan menangani cabaran luar biasa dengan semangat, inovasi, dan komitmen untuk membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik,” kata Jon Nevett, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Public Interest Registry. “Organisasi dan individu inspiratif ini bekerja tanpa lelah untuk mencipta perubahan positif dan memperbaiki hidup setiap hari. Kami gembira meninggikan usaha mereka dan terhormat dengan kerja yang mereka lakukan untuk membina masa depan cerah bagi kami semua. Tahniah, dan terima kasih kerana menjadi sebahagian daripada Komuniti kami .ORG.”

“Saya cuba menggunakan platform saya untuk memberi inspirasi kepada orang dari segenap pelusuk dunia untuk menjadi ejen perubahan sosial yang berani dan aktif,” kata Padma Lakshmi kepada bilik penuh calon akhir Anugerah Kesan .ORG di majlis anugerah DC. “Berada dalam bilik seperti ini adalah pengingat jarang, menghangatkan hati bahawa begitu banyak orang di seluruh dunia berkongsi hasrat itu. Dan kerana Internet, kerana Komuniti .ORG, semua orang, tidak kira siapa anda atau dari mana anda berasal, boleh mempunyai platform untuk membuat dunia menjadi sedikit lebih baik.”

“Ini adalah penghormatan hebat bagi kami untuk menerima di Hope for Justice,” kata Tim Nelson, Ketua Pegawai Eksekutif Hope for Justice, yang menerima anugerah. “Saya mahu menerima ini bagi pihak semua kakitangan dan pasukan yang luar biasa yang kami miliki di seluruh dunia yang pergi ke hujung bumi untuk cuba mencari individu, dan melihat individu-individu itu dibebaskan daripada segala yang telah berlaku kepada mereka.”

.ORG Tahunan – Hope for Justice

Jumlah Derma: $50,000 USD

Hope for Justice wujud untuk mengakhiri perhambaan moden dengan mencegah penindasan, menyelamatkan mangsa, memulihkan hidup, dan memperbaiki masyarakat.

Hope for Justice tidak hanya meningkatkan kesedaran – ia memberi tumpuan kepada tindakan. Pasukan penyiasat dengan tahun pengalaman undang-undang, pekerja galangan bahasa pelbagai, jurulatih berakreditasi, pakar undang-undang, pekerja sosial, terapis, jururawat, pakar dasar, penggerak dan profesional, Hope for Justice berada di barisan hadapan di tempat yang paling terjejas oleh perdagangan manusia dan perhambaan moden.

Hope for Justice juga pemenang Anugerah Kesan .ORG 2023 untuk Kepelbagaian, Keadilan dan Penyertaan.

Membina Komuniti – Kakenya’s Dream

Jumlah Derma: $10,000 USD

Kakenya’s Dream melabur dalam gadis-gadis dari komuniti luar bandar melalui inisiatif pendidikan, kesihatan dan kepimpinan untuk mewujudkan agen perubahan. Kakenya’s Dream bermula sebagai sebuah sekolah rendah tunggal, memberi pendidikan kepada 30 gadis yang rentan di bawah bayang-bayang pokok, dan hari ini, organisasi itu mengendalikan dua sekolah asrama kelas dunia dan beberapa inisiatif pendidikan, kesihatan dan kepimpinan yang lain yang memberi khidmat kepada ribuan orang setiap tahun di seluruh Kenya luar bandar. Kakenya’s Dream telah berkembang menjadi pasukan global membina model berulang kali boleh guna pendidikan dan pemberdayaan untuk komuniti Afrika yang terpinggir.

Pendidikan Berkualiti untuk Semua – Seeding Labs

Jumlah Derma: $10,000 USD

Seeding Labs bekerja untuk melepaskan potensi penuh saintis di seluruh dunia untuk melawan penyakit global, menyediakan makanan bagi penduduk yang semakin bertambah, dan melindungi planet kita. Memberikan kepada minda saintifik terunggul di luar negara alat dan latihan yang diperlukan untuk menangani cabaran tempatan sebelum menjadi krisis global, Seeding Labs menyokong penyelidik di barisan hadapan saintifik – di mana sahaja itu mungkin – untuk memperkukuh komuniti global keseluruhannya. Seeding Labs menyediakan saintis dengan sambungan yang diperlukan untuk berada di hadapan penemuan global.

Pengurusan Alam Sekitar – CREATE Borneo

Jumlah Derma: $10,000 USD

CREATE Borneo bertujuan untuk menyediakan belia muda orang asli dengan cara untuk memelihara budaya mereka sambil bersaing dalam ekonomi yang berkembang dan mengambil tanggungjawab terhadap pengurusan alam sekitar mereka melalui teknologi yang sesuai. Bengkel dan kemudahan latihan berpusat desa CREATE Borneo mendidik generasi pemimpin orang asli dalam teknologi tenaga boleh diperbaharui dan membenarkan komuniti orang asli membangunkan dan memanfaatkan sumber mereka atas terma mereka sendiri sambil memberi insentif kepada pengurusan alam sekitar.

Kepelbagaian, Keadilan dan Penyertaan – Hope for Justice

Jumlah Derma: $10,000 USD

Selain menerima anugerah untuk .ORG Tahunan, Hope for Justice juga pemenang dalam kategori Kepelbagaian, Keadilan dan Penyertaan.

Kesihatan dan Pemulihan – HERhealthEQ

Jumlah Derma: $10,000 USD

HERhealthEQ lahir daripada keperluan untuk mengurangkan jurang keadilan dalam akses kepada kesihatan bagi wanita di seluruh dunia. Apa yang bermula sebagai derma tunggal mesin mamografi ke hospital di Costa Rica, kini berkembang menjadi rangkaian penyelesaian kesihatan antarabangsa. Pasukan HERhealthEQ didorong oleh hasrat untuk melihat lebih sedikit wanita menghadapi pilihan antara kesihatan mereka sendiri dan meletakkan makanan di atas meja keluarga mereka. HERhealthEQ bekerja untuk memperbaiki kesihatan wanita di negara membangun dengan memberikan akses kepada peralatan dan peralatan perubatan, mencipta piawaian rawatan yang adil.

Kemiskinan dan Kelaparan – WHOlives

Jumlah Derma: $10,000 USD

WHOlives komited untuk membawa air bersih kepada komuniti membangun dalam proses yang mampan secara sendiri. WHOlives mewujudkan pemilikan tempatan, insentif ekonomi dan pertanggungjawaban yang mengekalkan sumur beroperasi. Sistem air baharu ini kemudiannya dipelihara dan dikendalikan oleh orang tempatan, pemilikan dan daya mampan ekonomi ditubuhkan supaya penyelenggaraan dan akses kepada air bersih berterusan. Inisiatif ini adalah penyelesaian terbukti yang membawa kepada peningkatan pendidikan untuk gadis, kesihatan dan sanitasi yang lebih baik, dan peluang pembangunan yang lebih besar.

Bintang Muda – Stanley Anigbogu, Youth Harvest Foundation

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)