Realtor.com® Laporan Perumahan Mac: Pasaran Perumahan Mengambil Langkah Ke Arah Mesra Pembeli

76 1 Realtor.com® March Housing Report: Housing Market Takes a Step in a Buyer-Friendly Direction

(SeaPRwire) –    Data pada bulan Mac menunjukkan bahagian potongan harga terbesar sejak tahun 2019 dengan 34 daripada 50 kawasan metropolitan terbesar menunjukkan kenaikan dalam penurunan

SANTA CLARA, Calif., April 4, 2024 — Menurut Realtor.com® , pembeli melihat satu campuran optimistik inventori yang semakin meningkat dan kenaikan potongan harga yang bergerak ke arah musim bunga. Pada bulan Mac, peratus rumah dengan potongan harga meningkat kepada 15.0% – bahagian terbesar dalam masa 5 tahun – dan bilangan rumah yang tersedia untuk dijual berkembang sebanyak 23.5% berbanding bulan Mac tahun lepas (tetapi masih jauh di bawah paras sebelum pandemik).

“Penjual mula memanaskan badan dengan persekitaran semasa, melangkah ke pasaran dalam bilangan yang semakin meningkat walaupun kadar hipotek pasaran kemungkinan besar melebihi kadar sedia ada, jika mereka mempunyai hipotek. Hasilnya, data menunjukkan trend harga yang sangat kompetitif di kalangan penjual, terutama dalam tempoh menjelang Masa Terbaik untuk Menjual tahun ini, yang mana Danielle Hale, Ketua Ekonomi Realtor.com® melaporkan akan berlangsung antara 14 – 20 April“, kata Danielle Hale, Ketua Ekonomi Realtor.com®. “Dengan keyakinan penjual semakin meningkat, kita mungkin melihat kenaikan inventori lebih jauh lagi pada lewat musim yang mungkin akan mewujudkan satu persekitaran yang lebih seimbang untuk bakal pemilik rumah.”

Senarai 10 Kawasan Metro dengan bahagian Potongan Harga terbesar daripada jumlah Inventori

  1. TampaSt. Petersburg-Clearwater, Fla. – 27.6%
  2. PhoenixMesaChandler, Ariz. – 23.0%
  3. AustinRound RockGeorgetown, Texas – 22.3%
  4. Jacksonville, Fla. – 22.1%
  5. San AntonioNew Braunfels, Texas – 21.8%
  6. OrlandoKissimmeeSanford, Fla. – 20.2%
  7. PortlandVancouverHillsboro, Ore.-Wash. – 20.1%
  8. MiamiFort LauderdalePompano Beach, Fla. – 19.7%
  9. Dallas-Fort WorthArlington, Texas – 19.5%
  10. Memphis, Tenn.-Miss.-Ark. – 19.3%

Merentas negara, potongan harga meningkat berbanding tahun lepas. Di South ia meningkat sebanyak 3.5 mata peratusan, +1.0 mata peratusan di Midwest, +0.5 mata peratusan di Northeast, dan +0.2 mata peratusan di West.

Penjual Tampil Semasa Aktiviti Penyenaraian Rumah Terus Meningkat
Antara Januari 2024 dan Mac 2024, inventori rumah yang tersedia untuk dijual berada pada tahap tertinggi sejak 2020. Walaupun inventori nampaknya berada pada tempoh peningkatan, penting untuk memberi perhatian bahawa pasaran masih merosot sebanyak 37.9% berbanding paras sebelum pandemik. , satu julat harga khusus telah mengatasi semua kategori harga lain dengan inventori rumah antara $200,000 dan $350,000 berkembang sebanyak 30.5% berbanding Mac 2023. Beberapa kawasan metropolitan mengalami kenaikan besar dalam inventori aktif untuk dijual termasuk Tampa (+58.3%), Orlando (53.3%), dan Miami (48.2%).

Harga Senarai Median Berada dalam keadaan yang berubah; Meningkat sejak Bulan Lepas, Namun Tidak banyak berubah sejak Tahun Lepas
Harga senarai median nasional meningkat dari $415,500 ke $424,900 antara Februari dan Mac 2024. Namun, jika dibandingkan dengan tahun lepas, harga senarai median hanya meningkat sebanyak 0.2% dari Mac 2023. Dalam dua minggu bulan Mac, harga senarai median malah jatuh di bawah paras tahun lepas. Dari 50 kawasan metropolitan terbesar, 18 menyaksikan penurunan harga senarai median berbanding tahun lepas termasuk Miami (-8.4%), Oklahoma City (-8.3%), dan San Francisco (-7.6%), manakala Los Angeles (+15.1%), Richmond (+11.8%), dan Pittsburgh (+11.6%) menyaksikan peningkatan terbesar. Apabila harga berfluktuasi, begitu juga keperluan untuk pembiayaan rumah. Dengan kadar hipotek yang berada antara 6.6% dan 7% selama tiga bulan lepas, kos untuk membiayai rumah (dengan andaian pendahuluan 20%) meningkat sebanyak $63 berbanding Mac tahun lepas.

Metrik Perumahan Mac 2024 – Nasional

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.