Reddit Meningkat Kerana Perkongsian Dengan OpenAI

Reddit

(SeaPRwire) –   Saham (NYSE: RDDT) mengalami peningkatan hampir 14% pada hari Jumaat berikutan pengumuman perkongsian dengan syarikat kecerdasan buatan OpenAI. Kolaborasi ini bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pengguna melalui teknologi AI dan meningkatkan pendapatan iklan.

Berdagang pada $63.75 sebaik sahaja pembukaan pasaran, saham Reddit menghampiri harga penutupan tertinggi sebanyak $65.11 yang dicatat pada akhir Mac. Perkongsian ini melibatkan Reddit menggunakan teknologi OpenAI untuk membangunkan alat dan ciri baharu, serta mengintegrasikan platform ChatGPT untuk penghantaran kandungan secara langsung dan berstruktur. Selain itu, OpenAI akan berkhidmat sebagai rakan kongsi iklan untuk Reddit.

Perkongsian ini selari dengan strategi pasca-IPO Reddit untuk memanfaatkan teknologi AI bagi penambahbaikan platform dan pelbagai pendapatan. Dengan sumber pendapatan utamanya adalah iklan, Reddit bertujuan untuk menjelajahi saluran monetisasi baharu, termasuk menawarkan alat pencipta dan pelesenan data.

Reddit sudah mempunyai perjanjian pelesenan data, dan menjangka perkongsian ini akan menyumbang secara signifikan kepada pendapatannya, dijangka mencapai sekurang-kurangnya $66.4 juta tahun ini. Walaupun menjadi pemain lebih kecil dalam landskap media sosial dengan lebih 80 juta pengguna aktif harian, saham Reddit telah melonjak 66% sejak penyenaraian awamnya di Bursa Saham New York pada bulan Mac.

Walau bagaimanapun, pengumuman perkongsian ini bertepatan dengan OpenAI menghadapi cabaran undang-undang berkaitan penggunaan kandungan untuk latihan model bahasa. Walaupun begitu, OpenAI telah mengesahkan perjanjian pelesenan kandungan dengan pelbagai penerbit, termasuk Associated Press dan Financial Times, dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.