Rizhao berusaha meningkatkan pembangunan industri salmon

(SeaPRwire) –   RIZHAO, China, Nov. 14, 2023 — Sebuah laporan berita dari chinadaily.com.cn:

Sebuah pusat inovasi industri ikan salmon baru di daerah Lanshan, Rizhao, dijangka dapat meningkatkan secara mendadak teknik pembiakan salmon dan memperluas rantai industri akuakultur bandar itu, yang kedua-duanya akan membantu memperkukuh ekonomi maritimnya.

Mewakili pelaburan hampir 1 bilion yuan ($137.1 juta), pusat itu akan menampilkan pusat penyelidikan dan pembangunan, kilang pemprosesan dalam salmon, sangkar pintar laut dalam, dan ladang laut.

Rizhao, sebuah bandar pantai di wilayah Shandong, China Timur telah dalam beberapa tahun kebelakangan ini berusaha keras untuk mempercepat pemodenan sektor perikanannya, serta mempromosikan pembangunan bidang pembiakan, akuakultur, pengeluaran makanan, pemprosesan dalam, rantai bekalan sejuk, dan peralatan laut dalam.

Pada Oct 30, sebuah sangkar akuakultur salmon telah digunakan di sebuah taman peralatan marin di daerah Lanshan.

Menurut pegawai-pegawai tempatan, enam sangkar akuakultur sedemikian akan dibina, menjadikan projek ini salah satu projek terbesar jenisnya di China. Projek ini dijangka akan menghasilkan 1,000 tan metrik salmon bernilai 100 juta yuan setahun.

Rizhao juga telah mendedahkan pelan khas untuk memacu pembangunan industri salmon. Menurut pelan-pelan ini, bandar itu akan menubuhkan zon pameran pembangunan rantai bekalan salmon yang menyeluruh.

Selain itu, bandar itu akan bertujuan untuk mencapai isi padu pengeluaran salmon tahunan sebanyak 20,000 tan dan menjadikan nilai keluaran rantai industri salmon keseluruhannya mencapai 8 bilion yuan menjelang 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)