Rohde & Schwarz menutup tahun kewangan yang mencabar dengan berjaya

(SeaPRwire) –   Walaupun cabaran global yang kompleks, Rohde & Schwarz telah menutup tahun kewangan 2022/2023 dengan berjaya. Untuk kali pertama dalam sejarah 90 tahunnya, kumpulan teknologi ini melepasi tanda tiga bilion euro untuk tempahan masuk. Ini menunjukkan bahawa kumpulan ini berada di pasaran pertumbuhan yang kuat berkat fokusnya pada keselamatan dan sambungan. Juga dalam tempoh pelaporan, Rohde & Schwarz terus menginvestasikan secara sistematik dalam integrasi menegak dan teknologi utama sendiri untuk kekal bebas, fleksibel dan relevan secara teknologi untuk pelanggannya.

MUNICH, Nov. 14, 2023 — Tempoh kewangan 2022/2023 (Julai hingga Jun) ditandai oleh ketidakpastian geopolitik dan keadaan ekonomi yang sukar. Walaupun begitu, Rohde & Schwarz mencapai tempahan masuk cemerlang melebihi EUR 3 bilion dan pendapatan meningkat kepada EUR 2.78 bilion. Keputusan operasi positif juga selari dengan jangkaan. Pada 30 Jun 2023, Rohde & Schwarz mempunyai kira-kira 13,800 pekerja di seluruh dunia.

Penyata kewangan konsolidasi keseluruhan menunjukkan bahawa Rohde & Schwarz berada di pasaran berpotensi pertumbuhan yang kuat. Pengdiversifikan kumpulan menjamin lebih keselamatan dan kestabilan.

Portfolio ujian dan pengukuran meluas mendorong inovasi dan transformasi

Pasaran T&M komunikasi nirkabel menurun, terutamanya di bahagian pengeluaran, disebabkan oleh situasi ekonomi global. Dalam persekitaran mencabar ini, portfolio T&M Rohde & Schwarz yang berpelbagai membuktikan sangat bermanfaat dan menjamin tahun kewangan yang mantap. Pelanggan dalam pasaran pertahanan dan angkasa terus melabur dalam teknologi T&M terkini Rohde & Schwarz. Industri automotif memacu peralihan ke elektromobiliti dan pembangunan kenderaan autonomi. Ini, seterusnya, menjana permintaan tinggi untuk julat penyelesaian meluas yang ditawarkan oleh Rohde & Schwarz untuk tugas pengukuran yang menuntut. Kumpulan ini juga terus memperluaskan kedudukan mapan dalam segmen pasaran Elektronik Perindustrian, Komponen, Penyelidikan & Universiti.

Sains dan penyelidikan sudah bekerja pada 6G, generasi komunikasi nirkabel berikutnya. Rohde & Schwarz telah terlibat dalam usaha ini sejak awal dengan menyertai pelbagai program dan inisiatif. Di Mobile World Congress 2023 di Barcelona, kumpulan ini bekerjasama dengan NVIDIA untuk memberikan demonstrasi pertama perkakasan dalam lingkungan buatan untuk penerima neural. Ini telah meletakkan asas untuk pengintegrasian kecerdasan buatan (AI) dan pembelajaran mesin (ML) dalam teknologi 6G masa depan.

Rakan untuk membentuk kedaulatan digital negara dan industri

Perkembangan geopolitik berterusan telah menyebabkan kerajaan dan industri memberi tumpuan lebih kuat kepada kedaulatan digital dan teknologi. Perubahan paradigma ini juga mempengaruhi perniagaan Rohde & Schwarz. Dengan penyelesaian komunikasi selamat dan pengawasan, kumpulan teknologi ini mampu memenangi projek strategik penting dengan pihak berkuasa dan pelanggan dalam sektor kerajaan dalam tempoh pelaporan.

Selain itu, dengan mengambil alih Schönhofer Sales & Engineering GmbH (SSE), kumpulan ini berjaya melabur dalam kepakaran untuk teknologi utama seperti penganalisisan data besar dan AI. Pada Ogos 2023, Rohde & Schwarz dan SSE diberi amanah, bersama rakan kongsi lain, untuk membangunkan tulang belakang AI untuk Sistem Tempur Udara Masa Depan Eropah (FCAS).

Permintaan untuk teknologi rangkaian dan keselamatan meningkat dalam sektor swasta dan awam. Trend ke arah aplikasi awan dan kerja jarak jauh terus berterusan. Dalam sektor kerajaan, digitalisasi mendapat momentum lebih lanjut. Rohde & Schwarz, pembekal utama di Jerman dengan penyelesaian untuk memastikan kedaulatan digital, sudah mula mendapat manfaat daripada trend ini. Anak syarikat LANCOM Systems khususnya memenangi projek penting dan sekali lagi mencapai pertumbuhan yang menguntungkan.

Penyelesaian untuk lalu lintas udara selamat dan lancar

Trafik udara global hampir kembali ke tahap pra-pandemik. Ini meningkatkan permintaan global untuk pengimbas keselamatan. Selepas dimasukkan ke Senarai Produk Berkelayakan Lembaga Keselamatan Pengangkutan (TSA) di Amerika Syarikat, pengimbas keselamatan R&S QPS201 kini digunakan untuk melaksanakan pemeriksaan keselamatan yang lancar di lapangan terbang AS pertama. Selain itu, – pengimbas berjalan lintas 360° pertama di dunia – kini sedang diuji di Lapangan Terbang Frankfurt.

Rohde & Schwarz juga mencapai kejayaan dalam sektor kawalan lalu lintas udara (ATC). Bersama DFS Deutsche Flugsicherung GmbH, penyedia perkhidmatan navigasi udara Jerman, kumpulan ini menyiapkan program pemodenan radio serata negara dengan kira-kira 4000 radio ATC di lebih 100 tapak radio. Dengan penyelesaian terbukti, Rohde & Schwarz memastikan operasi ruang udara yang selamat dan cekap.

Pelaburan dalam integrasi menegak sendiri dan teknologi utama

Rantai bekalan yang terjejas akibat pandemik stabil sedikit sebanyak dalam tempoh pelaporan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tahap integrasi menegak tinggi kumpulan sekali lagi membuktikan kepentingannya. Loji pengeluaran Rohde & Schwarz memastikan fleksibiliti, ketergantungan dan keupayaan bekalan boleh dipercayai. Kumpulan mengesahkan semula strategi integrasi menegaknya dalam tahun kewangan 2022/2023. Pada bulan Februari, upacara peletakan batu asas berlangsung di tapak Memmingen untuk pusat teknologi dan pengeluaran terkini seluas 18,000 meter persegi.

Selama 90 tahun, Rohde & Schwarz telah mengekalkan tradisi inovasi. Penyelidikan, pembangunan dan pengeluaran berlaku terutamanya di Jerman. Kumpulan meningkatkan pelaburan dalam pembangunan dan penggunaan teknologi baharu melibatkan frekuensi melebihi 100 GHz, 6G, AI dan mikroelektronik. Ini memastikan Rohde & Schwarz kekal relevan untuk pelanggannya dalam persekitaran persaingan yang sangat dinamik dan mampu memperluaskan kedudukannya yang mendahului.

Kumpulan ini kini menyertai projek dibiayai Suruhanjaya Eropah mengenai teknologi mikroelektronik dan komunikasi (IPCEI ME/CT). Dengan ini, Rohde & Schwarz membantu memastikan keupayaan Jerman dan Eropah untuk membentuk teknologi utama.

Pemeliharaan sumber dan penggunaan sistematik sumber tenaga boleh diperbaharui

Sebagai syarikat milik persendirian, Rohde & Schwarz komited sepenuhnya mengambil kira kesan sosial dan alam sekitar dalam aktiviti ekonominya. Aktiviti perniagaan lestari sentiasa menjadi tumpuan strategi korporatnya dan akan kekal demikian pada masa hadapan.

Rohde & Schwarz bertujuan mencapai sasaran perlindungan iklim 1.5 °C di tapak kumpulan terpilih menjelang 2030 tanpa membeli sebarang sijil offset. Untuk membolehkan peralihan tenaga, ia melaksanakan konsep bekalan tenaga yang mesra sumber dan penjimatan. Kumpulan secara aktif menjimatkan tenaga dan pelepasan karbon dengan menggunakan sistem fotovoltaik pada bangunan sendiri, pompa haba untuk memanaskan dan mendinginkan bangunan serta kuasa elektrik hijau.

Pada tahun 2023, kerajaan negeri Bavaria menganugerahkan Rohde & Schwarz Sijil Emas Pakatan Alam Sekitar dan Iklim Bavaria untuk komitmen berterusan terhadap perlindungan alam sekitar dan iklim.

Hubungan Media:
Katrin Wehle (telefon: +49 89 4129 11378; emel: )

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)