Roland Corporation dan Universal Music Group Membentuk Hubungan Strategik untuk Memberdayakan Kemahiran Manusia

Entertainment06 monkeybusiness Roland Corporation and Universal Music Group Form Strategic Relationship to Empower Human Artistry

(SeaPRwire) –   Kerjasama Bermula dengan Penerbitan “Prinsip Penciptaan Muzik dengan AI” untuk Penggunaan AI Secara Bertanggungjawab Dalam Ekosistem Kreatif Muzik

HAMAMATSU, Jepun dan SANTA MONICA, Calif., 20 Mac 2024 — , pengeluar alat muzik elektronik yang mentakrifkan budaya, dan Universal Music Group (UMG), peneraju dunia dalam hiburan berasaskan muzik, hari ini mengumumkan hubungan strategik untuk menyokong artis dan pencipta muzik di seluruh dunia. Dipersatukan oleh keinginan bersama untuk kejelasan hala tuju dan niat untuk aplikasi kecerdasan buatan (AI) dalam penciptaan muzik, perkongsian ini melibatkan penerokaan inovasi yang terletak di persilangan antara muzik dan teknologi.

Logo Roland x UMG

Kerjasama Bermula dengan Penerbitan “Prinsip Penciptaan Muzik dengan AI” untuk Penggunaan AI Secara Bertanggungjawab

Roland dan UMG telah menerbitkan Prinsip Penciptaan Muzik dengan AI (), satu siri penyataan penjelasan yang berkaitan dengan penggunaan AI secara bertanggungjawab dalam penciptaan muzik, dan akan menyokong pakai penggunaan kenyataan ini di seluruh industri muzik dan komuniti kreatif. Prinsip ini menonjolkan peluang untuk inovasi dengan AI dalam penerbitan muzik, komposisi, dan penulisan lagu sambil menekankan keperluan untuk ketelusan, ekuiti, dan penglibatan komuniti.

Prinsip Penciptaan Muzik dengan AI teras adalah seperti berikut:

  • Kami percaya muzik adalah pusat kepada kemanusiaan.
  • Kami percaya kemanusiaan dan muzik tidak dapat dipisahkan.
  • Kami percaya bahawa teknologi telah lama menyokong ekspresi seni manusia, dan jika diaplikasikan dengan mampan, AI akan memperkayakan kreativiti manusia.
  • Kami percaya bahawa karya yang dicipta manusia mesti dihormati dan dilindungi.
  • Kami percaya bahawa ketelusan sangat penting untuk AI yang bertanggungjawab dan boleh dipercayai.
  • Kami percaya bahawa pandangan artis muzik, penulis lagu, dan pencipta lain mesti dicari dan dihormati.
  • Kami bangga membantu menghidupkan muzik.

Roland dan UMG berharap dapat melonjakkan penglibatan organisasi muzik dan pihak berkepentingan tambahan dalam menyokong prinsip-prinsip ini untuk membantu mencipta rangka kerja etika untuk kreativiti muzik berkembang dan dilindungi untuk generasi akan datang.

Tambahan pula, syarikat telah mengutamakan inisiatif termasuk menubuhkan hab penyelidikan dan pembangunan bersama, projek penyelidikan kolaboratif yang menumpukan kepada pembangunan kaedah untuk mengesahkan asal dan pemilikan muzik, dan integrasi produk dan perkhidmatan Roland dalam kemudahan penerbitan muzik milik Universal terpilih di seluruh dunia.

Masahiro Minowa, Ketua Pegawai Inovasi di Roland mengulas, “Sebagai syarikat yang berkongsi sejarah bersama inovasi teknologi, Roland dan UMG percaya bahawa AI boleh memainkan peranan penting dalam proses kreatif menerbitkan muzik. Kami juga mempunyai kepercayaan yang mendalam bahawa kreativiti manusia tidak dapat digantikan, dan menjadi tanggungjawab kami untuk melindungi hak seniman. Prinsip Penciptaan Muzik dengan AI menetapkan rangka kerja untuk kolaborasi kami yang berterusan untuk meneroka peluang yang bertemu di titik persilangan antara teknologi dan kreativiti manusia.”

Michael Nash, Ketua Pegawai Digital, EVP di Universal Music Group berkata, “Di UMG, kami telah lama mengenali dan merangkul potensi AI untuk meningkatkan dan memperkayakan kreativiti manusia, memajukan inovasi muzik, dan memperluas bidang penerbitan audio dan teknologi bunyi. Ini hanya boleh berlaku jika ia diaplikasikan secara beretika dan bertanggungjawab di seluruh industri.Kami gembira dapat bekerjasama dengan Roland, untuk meneroka peluang baharu di bidang ini bersama-sama, sambil membantu menggalakkan konsensus di kalangan pihak berkepentingan utama di seluruh komuniti kreatif muzik untuk menggalakkan pakai prinsip teras ini dengan matlamat memastikan kreativiti manusia terus berkembang bersama evolusi teknologi baharu.”

Naoshi Fujikura, Presiden & CEO, Universal Music Japan berkata, “Jepun memiliki sejarah unik sebagai perintis teknologi canggih yang telah memainkan peranan besar dalam membentuk budaya muzik secara global. Saya melihat peluang yang sama dengan AI generatif, asalkan kita bermula dari asas melindungi kreativiti manusia dan menjamin kepentingan artis kita. Saya harap bersama-sama dengan Roland, kita dapat membangun warisan inovasi kita dan terus meningkatkan kreativiti dan penerbitan muzik selama bertahun-tahun mendatang.”

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Prinsip Penciptaan Muzik dengan AI atau terlibat, sila layari .

Kit akhbar tersedia .

——–

Mengenai Roland Corporation 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Selama lebih daripada 50 tahun, alat muzik elektronik inovatif dan produk multimedia Roland telah memberikan inspirasi kepada artis dan pencipta di seluruh dunia. Digunakan oleh penggemar dan profesional, peralatan penentu trend syarikat merangkumi pelbagai kategori, dari piano, synthesizer, produk gitar, produk drum dan perkusi, pengawal DJ, penyelesaian audio/video, pengadun permainan, produk penstriman langsung, dan banyak lagi. Seiring perkembangan teknologi, Roland dan rangkaian jenama yang semakin berkembang, termasuk BOSS, V-MODA, Drum Workshop (DW),