Saham AMC Mengembalikan Dua Kali Ganda, Melengkapkan Penjualan Saham Bernilai $250 Juta Dalam Kegilaan Meme

AMC Preferred Stock NYSE:APE

(SeaPRwire) –   AMC Entertainment Holdings Inc. (NYSE:AMC) telah berjaya mengumpul $250 juta melalui penerbitan 72.5 juta saham, mengikut failan SEC terkini. Penawaran ekuiti ini, yang pada asalnya ditetapkan pada 28 Mac, bertepatan dengan peningkatan dalam aktiviti perdagangan saham meme. Kenaikan harga saham AMC mengikuti minat semula dalam saham meme, dipacu oleh Keith Gill, lebih dikenali sebagai “Roaring Kitty”, yang sokongan bersemangat terhadap GameStop Corp. (NYSE:GME) menghidupkan semula gejolak saham meme.

Pada Isnin, harga saham AMC meningkat dengan ketara, menutup dengan peningkatan lebih 78%, manakala GameStop juga mengalami lonjakan, menutup lebih 75% tinggi. Kedua-dua saham terus meningkat nilainya, menghampiri dua kali ganda selepas itu. Saham-saham itu dilepaskan pada $3.45 setiap satu, dengan harga mencapai setinggi $10.70 menjelang 8:30 pagi Selasa.

Walaupun dihadapi cabaran disebabkan pemulihan perlahan dalam jumlah penonton filem selepas pandemik, AMC melaporkan penurunan sedikit dalam hasil tahunan dalam keputusan suku tahunan terkini, dengan angka merosot daripada $954.4 juta kepada $951.4 juta. Walau bagaimanapun, syarikat itu menyaksikan peningkatan dalam kesihatan kewangannya, mengurangkan kerugian sesaham daripada $1.71 setahun lalu kepada $0.62 dalam suku terkini.

Ahli analisis Wedbush, Alicia Reese menyatakan pada 9 Mei bahawa AMC sedang berusaha menguruskan hutang besarnya, yang berjumlah $4.6 bilion. Reese menekankan bahawa tahap hutang syarikat itu merupakan kebimbangan utama, mengatasi beberapa perkembangan positif. Beliau juga menyebut tentang potensi pertumbuhan hasil AMC melalui penambahbaikan pawagam dalam litar Eropahnya, yang boleh meningkatkan purata hasil sesawang, walaupun penyusunan kewangan besar-besaran dijangka menjadi keutamaan dalam tempoh dua tahun akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.