Saham BlackBerry Jatuh Ke Tahap Terendah Selama Dua Dekad Berikutan Tawaran Hutang Swasta

BlackBerry Stock

(SeaPRwire) –   (NYSE:BB) menyaksikan penurunan ketara minggu ini, dengan sahamnya mencapai tahap terendah dalam kira-kira 20 tahun. Syarikat perisian itu memilih tawaran nota konvertibel senior sebagai sebahagian daripada strateginya untuk mengurangkan hutang, menyebabkan penurunan yang ketara dalam sahamnya yang disenaraikan di Toronto.

Pernah dianggap sebagai kuasa teknologi Kanada, saham BlackBerry yang disenaraikan di Toronto mengalami penurunan ketara sebanyak 20% pada hari Rabu, mencapai C$3.94 dan ditutup pada tahap terendah sejak Mei 2003. Pada akhir 2000-an, BlackBerry mendominasi pasaran telefon pintar global, dengan nilai pasaran puncak melebihi C$80 bilion. Walau bagaimanapun, penilaian semasa berada pada kira-kira C$2.3 bilion.

BlackBerry menambah tawaran nota konvertibel itu daripada $160 juta kepada $175 juta pada hari Khamis, menetapkan kupon 3% dan harga penukaran $3.88 untuk nota konvertibel 5 tahun. Syarikat itu menjelaskan dalam kenyataan media bahawa hasil bersih daripada tawaran akan dialokasikan untuk pembayaran atau pembelian semula debentur sedia ada sebanyak $150 juta yang akan jatuh tempo pada 15 Feb, dengan baki ditetapkan untuk tujuan korporat am.

Ahli analisis RBC Dominion Securities, Paul Treiber, memberikan perspektif agak optimistik, dengan menyatakan bahawa penetapan harga tawaran kelihatan lebih baik daripada yang dijangkakan semula.

Penawaran hutang ini mengikuti perubahan strategik oleh CEO baru, John Giamatteo, yang baru-baru ini mengambil langkah mundur daripada rancangan pengasingan yang dirancang sebelumnya terhadap perniagaan Internet of Things BlackBerry. Keputusan ini menandakan pembatalan rancangan awal yang dinyatakan oleh John Chen, yang memegang jawatan ketua eksekutif selama hampir satu dekad. Gerakan itu mencerminkan usaha dinamik BlackBerry untuk menavigasi landskap kewangannya di bawah kepimpinan baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.