Saham Broadcom Melonjak 100% pada 2023 – Adakah Lebih Banyak Kenaikkan pada 2024?

Broadcom-Stock

(SeaPRwire) –   Broadcom (NASDAQ:AVGO), sebuah firma teknologi global yang terkenal, mempertunjukkan prestasi yang mengagumkan tahun lalu, dengan sahamnya meningkat hampir 100%, melampaui keuntungan Nasdaq Composite yang berat dengan teknologi sebesar 44,5%. Perniagaan syarikat itu merangkumi semikonduktor dan perisian infrastruktur, yang menyumbang kepada trajektori pertumbuhannya yang kukuh.

Terutamanya, Broadcom bukan sahaja menyaksikan pengembangan pesat dalam pendapatan dan pendapatan tetapi juga telah memperoleh aset secara strategik untuk meningkatkan rangkaian produknya pada tahun-tahun yang akan datang. Dengan penamat yang kuat pada tahun fiskal 2023 dan prospek yang menjanjikan untuk tahun fiskal 2024, minat pelabur terhadap saham AVGO telah mendorong peningkatan tahun ke tahun sebanyak 9.2%.

Industri semikonduktor, di tengah-tengah ledakan kecerdasan buatan (AI), sedang menarik optimisme dari Wall Street. Mari kita terokai sama ada Wall Street mengantisipasi kenaikan Broadcom yang berterusan pada tahun 2024.

Di Luar Semikonduktor, Merangkul Inovasi Teknologi yang Pelbagai

Sementara Broadcom memperoleh sebahagian besar pendapatannya daripada operasi semikonduktor, ia juga mempunyai kehadiran yang signifikan dalam perisian infrastruktur. Meskipun demikian, Kadar Pertumbuhan Tahunan Majmuk (CAGR) semikonduktor yang mengagumkan sebanyak 18% sepanjang tiga tahun lalu telah menjadi instrumental dalam mendorong pertumbuhan pendapatannya.

Dari tahun fiskal 2015 hingga tahun fiskal 2023, Broadcom menyaksikan CAGR yang luar biasa sebanyak 20% dalam pendapatan bersih dan 15.5% dalam pendapatan. Angka-angka ini menjelaskan lonjakan harga saham AVGO yang mengejutkan sebanyak 1,914% sepanjang dekad yang lalu.

Sebelum tahun 2020, Broadcom secara strategik memperoleh Enterprise Security Business Symantec dan CA Technologies untuk meningkatkan segmen perisian infrastrukturnya. Setelah itu, syarikat tersebut relatif senyap mengenai pemerolehan sehingga tahun lalu, apabila ia memperoleh syarikat perisian awan VMware dengan harga $61 bilion secara tunai dan saham.Sepanjang tiga tahun akan datang, pemerolehan ini dijangka meningkatkan pendapatan perisian infrastruktur sebanyak 49% dan menghasilkan EBITDA pro forma sebanyak $8.5 bilion.

Dalam tahun fiskal 2023, segmen Semiconductor Solutions menyaksikan pertumbuhan pendapatan sebanyak 9% kepada $28.1 bilion, yang merupakan 79% daripada jumlah pendapatan, sementara pendapatan perisian infrastruktur mengalami peningkatan tahun ke tahun sebanyak 3%. Secara keseluruhan, jumlah pendapatan Broadcom meningkat daripada $33.2 bilion kepada $35.8 bilion pada tahun fiskal 2023, dengan pendapatan yang dicairkan meningkat sebanyak 24% kepada $32.98 setiap saham.

Dengan penyertaan pemerolehan VMware, pihak pengurusan menjangkakan pendapatan konsolidasi untuk mencapai kira-kira $50 bilion dalam tahun fiskal 2024, menandakan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 40%. Walaupun penyatuan dijangka akan menanggung kos peralihan sekurang-kurangnya $1 bilion sepanjang setahun, EBITDA yang diselaraskan diramalkan terdiri daripada 60% pendapatan yang dijangkakan.

Para analis memproyeksikan pertumbuhan pendapatan sebanyak 39% kepada $49.8 bilion dan peningkatan pendapatan sebanyak 11% kepada $46.91 setiap saham untuk tahun fiskal 2024.

Menavigasi Trajektori Masa Depan untuk Saham Broadcom

Broadcom mengemukakan cadangan yang menarik untuk pertumbuhan dan pelabur yang berorientasikan pendapatan kerana ia juga berfungsi sebagai saham dividen, dengan dividen suku tahunan yang menghasilkan 1.9%, melebihi purata sektor teknologi sebanyak 1.4%. Bersamaan dengan hasil suku tahunannya, syarikat tersebut mengumumkan kenaikan 14% dalam dividen suku tahunannya kepada $5.25.

Lembaran imbangan syarikat yang kukuh mencatatkan $14 bilion dalam bentuk tunai dan setara tunai pada akhir tahun fiskal, digabungkan dengan aliran tunai percuma sebanyak $17.6 bilion, bersedia untuk menyokong pembayaran dividen masa depan dan pelaburan AI.

Dengan pertumbuhan aliran tunai percuma yang sihat dan nisbah pembayaran sebanyak 37%, potensi pertumbuhan dividen sejajar dengan pengembangan pendapatan.

Para analis mengantisipasikan kenaikan pendapatan sebanyak 10% dan lonjakan pendapatan sebanyak 19% untuk tahun fiskal 2025. Saat ini, AVGO diperdagangkan pada 22 kali pendapatan maju tahun 2025 dan 10 kali penjualan maju, yang menunjukkan penilaian yang wajar dibandingkan dengan rekan-rekan industrinya.

Sentimen Analis terhadap Broadcom

Saham Broadcom memperoleh peringkat “beli kuat” konsensus dari para analis, dengan 20 dari 24 analis menilai sebagai demikian, sementara empat sisanya menilai sebagai “pegang.”.

Mengikuti hasil Q4, AVGO telah melebihi harga sasaran rata-rata $1,140.98. Harga sasarannya yang tinggi sebanyak $1,325 menunjukkan potensi kenaikan sebanyak 8.5% dari tingkat saat ini.

Kesimpulan

Portofolio produk Broadcom yang terpelbagai, digandingkan dengan kemajuan dalam AI dan pemerolehan strategik, memposisikan syarikat tersebut untuk pertumbuhan yang luar biasa pada tahun-tahun yang akan datang. Dengan penilaiannya yang wajar, para pelabur mungkin menganggap saham pertumbuhan dan pendapatan ini menarik untuk pegangan jangka panjang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.