Saham GitLab Merosot kerana Ramalan ‘Kurang Konservatif’ Gagal Memenuhi Harapan Pelabur

GitLab Stock

(SeaPRwire) –   Saham (NASDAQ: GTLB) menyaksikan penurunan 16% dalam sahamnya pada Selasa berikutan pengumumannya mengenai anggaran pendapatan dan keuntungan tahun kewangan 2025 di bawah jangkaan Wall Street.

Ketua Pegawai Kewangan Brian Robbins menunjukkan perubahan ke arah pendekatan “kurang konservatif” dalam menyediakan anggaran kerana GitLab memasuki tahun ketiga sebagai syarikat awam.

Ophir Gottlieb, Ketua Pegawai Eksekutif di Capital Market Laboratories, menafsirkan panduan yang lebih rendah sebagai langkah berhati-hati menghadapi ketidakpastian mengenai Bank Persekutuan dan petunjuk ekonomi, dan bukan tanda perlambatan jangkaan perniagaan.

Jika kerugian berterusan, GitLab berpotensi kehilangan lebih kurang $1.9 bilion daripada nilai pasarannya sebanyak $11.59 bilion pada penutupan Isnin.

Syarikat itu meramalkan kerugian suku pertama dalam julat $12 juta hingga $13 juta, termasuk perbelanjaan $15 juta berkaitan penganjuran majlis pertemuan syarikat secara langsung buat kali pertama sejak 2019 untuk tenaga kerjanya yang kebanyakannya bekerja secara jarak jauh.

Walaupun anggaran kurang daripada dijangka, GitLab melaporkan peningkatan penggunaan platformnya, yang membantu pengguna dalam menguruskan dan membangunkan kod, mengotomatkan proses, dan menguji program.

Walau bagaimanapun, ramalan pendapatan untuk suku pertama dan tahun kewangan 2025 jatuh rendah berbanding anggaran para ahli analisis.

GitLab memberi amaran bahawa ramalan ini tidak mengambil kira potensi kenaikan harga.

Gil Luria, seorang penganalisis perisian kanan di D.A. Davidson, mencatat bahawa GitLab menyaksikan konversi ketara daripada peringkat percuma ke peringkat berbayar berikutan pembatasan yang lebih ketat pada peringkat percuma.

Syarikat itu menaikkan harga untuk peringkat Premium pada April 2023, menandakan peningkatan harga pertama dalam lima tahun, dan menjangkakan menjana $10 juta hingga $20 juta pendapatan tambahan untuk tahun kewangan, seperti yang dinyatakan oleh Robbins.

Berbanding itu, saham GitLab diperdagangkan pada 241.09 kali anggaran keuntungan masa hadapan, manakala rakan sejenis Atlassian (NASDAQ: TEAM) dan Splunk (NASDAQ: SPLK) diperdagangkan pada 69.42 dan 26.99 kali anggaran keuntungan masa hadapan masing-masing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.