Saham Novo Nordisk dan Eli Lilly Menjunam di Tengah Tuntutan Potongan Harga Biden

Novo Nordisk

(SeaPRwire) –   Saham Novo Nordisk A/S (NYSE:NVO) dan Eli Lilly & Co. (NYSE:LLY) jatuh pada hari Selasa berikutan seruan Presiden Joe Biden untuk pengurangan harga pada ubat penurunan berat badan dan diabetes mereka yang popular. Biden, dalam kerjasama dengan Senator Vermont Bernie Sanders, mengkritik syarikat-syarikat tersebut kerana mengenakan “harga yang tidak masuk akal” berbanding dengan harga di negara-negara lain, seperti yang dinyatakan dalam sebuah editorial yang diterbitkan di USA Today.

“Jika syarikat farmaseutikal menolak untuk mengurangkan harga ubat preskripsi secara besar-besaran di negara kita dan menamatkan ketamakan mereka, kami akan melakukan segala yang terdaya untuk mengakhirinya bagi mereka,” tulis Biden dan Sanders.

Reaksi Pasaran dan Impak Industri

Saham Novo Nordisk jatuh sebanyak 3.7% di Copenhagen, manakala saham Eli Lilly jatuh sebanyak 3.9% pada pembukaan pasaran New York. Kedua-dua syarikat tersebut belum lagi memberi respons kepada komen tersebut.

Pasaran untuk ubat-ubatan suntikan ini, khususnya dalam memerangi obesiti, diunjurkan untuk mencapai $130 bilion setahun menjelang akhir dekad ini. Syarikat-syarikat seperti Pfizer Inc. (NYSE:PFE), AstraZeneca Plc (NASDAQ:AZN), Amgen Inc. (NASDAQ:AMGN), dan pelbagai firma bioteknologi yang lebih kecil sedang aktif membangunkan produk pesaing.

Perspektif Penganalisis

Penganalisis Mizuho, Jared Holz, mencadangkan bahawa komen Biden mungkin merupakan usaha untuk menarik perhatian pengundi tertentu. Beliau menyatakan bahawa memandangkan manfaat ubat-ubatan ini dalam merawat diabetes, penyakit jantung, dan keadaan lain, harga semasa sekitar $1,000 sebulan “sebenarnya kelihatan sangat murah.”

Novo Nordisk telah mengaitkan harga senarai yang tinggi untuk ubat-ubatannya Ozempic dan Wegovy di Amerika Syarikat kepada isu-isu sistemik, menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan penggubal undang-undang untuk menangani kebimbangan ini. Pada bulan Mei, syarikat itu menyatakan kesediaannya untuk bekerjasama dengan ahli perundangan dalam surat kepada Sanders. Ketua Pegawai Eksekutif Lars Fruergaard Jorgensen dijadualkan untuk memberi keterangan di hadapan sebuah jawatankuasa Senat yang dipengerusikan oleh Sanders pada bulan September untuk membincangkan harga ubat-ubatan tersebut.

Prospek Masa Depan untuk Harga Ubat

Novo Nordisk menjangkakan peningkatan diskaun pada kedua-dua ubat tersebut, terutamanya apabila lebih banyak penanggung insurans meliputi Wegovy. Walaupun Lilly telah menghadapi pengawasan yang kurang berbanding dengan Novo, ia tetap berada di bawah perhatian kerana pasaran untuk rawatan obesiti dan diabetes terus berkembang.

Optimisme mengenai jualan Wegovy Novo Nordisk untuk obesiti dan Ozempic untuk diabetes yang melonjak telah mendorong kapitalisasi pasarannya melebihi $600 bilion tahun ini, mengukuhkan statusnya sebagai syarikat tersenarai yang paling bernilai di Eropah. Sahamnya telah meningkat lebih daripada 80% sepanjang tahun lalu dan telah meningkat lima kali ganda sejak awal tahun 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.