Saham Novo Nordisk: Naik 68% Dalam 12 Bulan, Masih Bernilai Dibeli?

Novo Nordisk Stock

(SeaPRwire) –   Dalam tempoh setahun yang lalu, saham syarikat perubatan gergasi Novo Nordisk (NYSE: NVO) telah menyaksikan peningkatan yang luar biasa, meningkat sebanyak 68.9%. Dengan nilai pasaran kini berada pada $579 bilion, syarikat ini telah memberikan pulangan yang luar biasa kepada pemegang sahamnya selama lapan belas tahun, mengambil kira dividen.

Baru-baru ini, saham Novo Nordisk telah mencapai paras tertinggi, memberikan manfaat yang besar kepada pemegang sahamnya. Walau bagaimanapun, persoalan timbul: adakah ia masih pelaburan yang bijak pada penilaian semasa?

Pemacu Pertumbuhan Novo Nordisk

Salah satu pemacu utama pertumbuhan Novo Nordisk ialah kelulusan baru-baru ini oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) bagi ubat kurusannya, Wegovy, untuk indikasi tambahan. Kelulusan ini membolehkan Wegovy digunakan untuk mengurangkan risiko kardiovaskular di kalangan pesakit berat badan berlebihan, dengan itu mewujudkan aliran pendapatan tambahan bagi syarikat dalam segmen rawatan kegemukan yang sangat berjaya. Selain itu, Novo Nordisk sedang membangunkan ubat kurus dalam bentuk pil, menunjukkan keputusan yang memberangsangkan dalam ujian klinikal, yang telah menunjukkan pengurangan berat badan sebanyak 13% dalam tempoh 12 minggu, melampaui pengurangan berat badan 6% oleh Wegovy.

Walaupun sudah berukuran besar, Novo Nordisk berjaya meningkatkan jualannya sebanyak 36% tahun ke tahun, mencapai $33.7 bilion pada 2023. Wegovy memainkan peranan penting dalam memacu lonjakan pendapatan ini, menyumbang 13.5% daripada jumlah jualan dengan peningkatan jualan yang menakjubkan sebanyak 420% dalam tempoh 12 bulan yang lalu. Novo Nordisk menganggarkan terdapat lebih 800 juta individu gemuk di seluruh dunia, dengan hanya segelintir yang menerima rawatan, menawarkan peluang pertumbuhan yang besar bagi syarikat pada tahun-tahun akan datang.

Penggabungan Besar Novo Nordisk

Dalam perkembangan terkini, Novo Nordisk mengumumkan niatnya untuk mengambil alih Cardior Pharmaceuticals dengan harga $1.1 bilion, ditambah pembayaran berkaitan dengan beberapa tonggak pembangunan dan komersial tertentu. Cardior menumpukan penemuan dan pembangunan terapi menyasar RNA untuk mencegah, memperbaiki, dan membalikkan penyakit jantung. Penggabungan ini merangkumi sebatian utama Cardior, CDR132L, kini sedang menjalani fasa 2 pembangunan klinikal untuk rawatan kegagalan jantung. Penggabungan ini selari dengan strategi Novo Nordisk untuk memasuki ruang penyakit kardiovaskular dan menangani keperluan yang belum terpenuhi dalam sektor ini. Syarikat menjangkakan perjanjian ini akan diselesaikan pada suku kedua 2024, tanpa memberi sebarang kesan buruk terhadap pandangan untuk keuntungan operasi tahun ini, memanfaatkan rizab tunai sebanyak $30 bilion.

Analisis Harga Sasaran

Ahli analisis meramalkan trajektori pertumbuhan yang kukuh bagi Novo Nordisk, dengan jualan dijangka meningkat sebanyak 23.5% kepada $41.77 bilion pada 2024 dan selanjutnya 18.2% kepada $49.4 bilion pada 2025. Kepada laba sesaham disesuaikan diramalkan akan berkembang daripada $2.71 pada 2023 kepada $3.37 pada 2024 dan $3.97 pada 2025. Walaupun saham Novo Nordisk kini diperdagangkan pada 38 kali keuntungan hadapan, menunjukkan penilaian tingginya, ia dijangka mencapai pertumbuhan keuntungan melebihi 40% dalam tempoh dua tahun akan datang.

Sentimen ahli analisis terhadap saham Novo Nordisk kekal positif secara meluas, dengan enam daripada dua belas ahli analisis mengesyorkan “beli kuat”, satu menasihati “beli sederhana”, dua menasihati “pegang” dan satu menunjukkan “jual sederhana”. Purata harga sasaran bagi saham NVO berada pada $142.25, mewakili potensi kenaikan sekitar 10.2% daripada harga penutupan Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.