Saham Sofi Meningkat Secara Mendadak Kerana Pertumbuhan Hasil dan EBITDA Q4 yang Kukuh

Sofi Stock

(SeaPRwire) –   Sofi Technologies (NASDAQ: SOFI) membuat kegemparan di pasaran hari ini, dengan menghasilkan peningkatan pendapatan dan pertumbuhan EBITDA yang memberangsangkan pada suku keempat. Akibatnya, saham SOFI mengalami lonjakan yang luar biasa sebanyak lebih 20%. Dengan momentum positif sebegini, premium pada telah meningkat, mencipta peluang menarik bagi penjual pendek yang mencari pendapatan.

Pada Isnin, 29 Januari, Sofi mendedahkan laporan keuntungan suku keempatnya, dengan mengumumkan peningkatan sebanyak 34% tahun ke tahun dalam pendapatan terlaras, mencapai $594 juta. Selain itu, keuntungan sebelum faedah, penyusutan, cukai dan pelunasan (EBITDA) terlaras juga melonjak dengan menakjubkan sebanyak 159% YoY kepada $181 juta.

Panduan syarikat untuk Suku Pertama 2024 menunjukkan sambungan keputusan yang memberangsangkan, termasuk pertumbuhan yang dijangkakan dalam pendapatan dan anggaran perbelanjaan yang stabil. Pasaran merespons dengan positif terhadap ramalan ini, memacu saham SOFI naik sebanyak 22% dalam perdagangan pagi, mencapai $9.34 sesaham.

Mencapai Margin EBITDA Sasaran

SOFI dengan bangganya mengumumkan bahawa ia telah mencapai margin EBITDA terlaras sasarannya sebanyak 30%, apabila EBITDA terlarasnya membentuk 30.47% daripada pendapatan ($181 juta daripada $594 juta). Walaupun EBITDA terlaras berfungsi sebagai satu bentuk aliran tunai, ia tidak mewakili aliran tunai bebas (FCF) sepenuhnya, mengecualikan beberapa unsur seperti cukai terakru dan perubahan dalam modal kerja dan pembayaran modal. Namun demikian, ia menunjukkan keupayaan aliran tunai yang besar syarikat untuk memenuhi obligasi hutang.

Pemacu utama prestasi ini adalah pemulihan pembayaran pinjaman pelajar, termasuk faedah terakru, dan pertumbuhan yang dilihat dalam platform perkhidmatan kewangan dan teknologi syarikat. Akibatnya, permintaan untuk pilihan put telah meningkat, menjadikan mereka menarik bagi penjual pendek.

Penjualan Pendek Pilihan Put Diluar Wang SOFI

Meneliti tempoh matang 16 Februari 2024 mendedahkan tahap premium yang tinggi bagi pilihan put diluar wang (OTM). Sebagai contoh, harga pelaksanaan $8.50, berada lebih 8% di bawah harga saham semasa, diperdagangkan pada 23 sen pada sisi tawaran. Demikian juga, harga pelaksanaan $8.00, yang mencerminkan tahap 13.7% OTM, dinilai pada 13 sen.

Ini membuka peluang bagi penjual pendek untuk mengambil kesempatan daripada premium yang meningkat. Sebagai contoh, penjualan pendek 10 kontrak pilihan put pada harga pelaksanaan $8.50 boleh menghasilkan pulangan segera sebanyak $230 untuk pelaburan $8,500, yang diterjemahkan kepada pulangan segera 2.705%. Sebagai alternatif, pendekatan yang lebih konservatif melibatkan harga pelaksanaan $8.00 akan menghasilkan pulangan 1.625% untuk 10 pilihan put pendek, berjumlah $130 terhadap pelaburan $8,000.

Pulangan ini menarik bagi pemegang saham SOFI sedia ada dan mereka yang bersedia membeli saham pada harga pelaksanaan ini sekiranya berlaku penurunan sebelum 16 Februari. Sama ada menjangkakan penurunan balik atau mempertimbangkan daya tarikan saham secara keseluruhan, keputusan cemerlang ini meletakkan SOFI sebagai peluang pelaburan yang menggiurkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.