Saham SunPower Meningkat Secara Mendadak Dalam Kegilaan Meme, Minat Jual Singkat yang Meningkat

SunPower Stock

(SeaPRwire) –   SunPower Corp. (NASDAQ:SPWR) telah mengalami lonjakan saham yang belum pernah terjadi sebelumnya, mencatat kenaikan terbesarnya pada masa kini di tengah minat baru dalam saham meme. Syarikat itu, yang dikenali untuk sistem solar kediamannya, menyaksikan sahamnya naik sebanyak 86% ke paras tertinggi $5.12 pada Selasa, berikutan kenaikan pada Isnin. Dalam minggu ini, syarikat berpangkalan di California itu telah menambah hampir $400 juta dalam nilai pasaran kerana pelabur saham meme memfokuskan perhatian semula kepada syarikat seperti GameStop Corp. (NYSE:GME) dan AMC Entertainment Holdings Inc. (NYSE:AMC).

Semasa harga saham melonjak, penjual pendek meningkatkan pertaruhan mereka terhadap SunPower, dengan minat pendek mencapai hampir 96%, data daripada S3 Partners mendedahkan. Graham Price, seorang penganalisis teknologi bersih daripada Raymond James, mencadangkan bahawa kenaikan mendadak dalam saham SunPower mungkin disebabkan oleh penyekatan pendek klasik, terutamanya mengingat minat pendek yang tinggi dan ketersediaan saham yang terhad, dengan majoriti sahamnya dipegang oleh TotalEnergies SE.

Dalam kalangan pergerakan pasaran ini, saham peralatan solar berpangkalan di Amerika Syarikat yang lain juga menyaksikan peningkatan, termasuk Maxeon Solar Technologies, Sunnova Energy International, dan Sunrun Inc. Walau bagaimanapun, Price mencatatkan bahawa tarif baru Amerika Syarikat terhadap import dari China, termasuk sel solar, tidak mungkin memberi manfaat kepada SunPower kerana ia tidak lagi beroperasi sebagai pembuat.

Walaupun keuntungan terkini, saham SunPower telah jatuh hampir 10% bagi tahun ini. Syarikat itu menghadapi cabaran besar dalam sektor solar bumbung, yang menyebabkan pengurangan lebih daripada 25% tenaganya bulan lalu. Selain itu, SunPower mengumumkan rancangan untuk menutup lokasi pemasangan kediaman dan unit jualan langsungnya. Syarikat itu juga menjangka akan menanggung caj penstrukturan semula kira-kira $28 juta dan perlu menyatakan semula hampir dua tahun hasil kewangannya disebabkan cabaran-cabaran ini.

Industri solar bumbung secara umumnya telah di bawah tekanan, dengan kadar faedah yang lebih tinggi meningkatkan kos pemasangan panel suria. Selain itu, keputusan terkini California untuk mengurangkan pembayaran kepada rumah dan perniagaan yang menyediakan lebihan kuasa solar kembali ke grid telah menambah tekanan kepada sektor ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.