Saham Super Micro Computer Merosot Akibat Pelan Penjualan Ekuiti $2 Bilion

Super Micro Computer Stock

(SeaPRwire) –   Super Micro Computer (NASDAQ:SMCI) telah mengumumkan rancangannya pada hari Selasa untuk menjual , yang berpotensi mengumpul kira-kira $2 bilion, menyebabkan saham syarikat pengilangan pelayan kecerdasan buatan (AI) itu jatuh sekitar 12%.

Syarikat yang bertapak di San Jose itu telah melihat sahamnya melonjak melebihi tiga kali ganda sejak Januari, menjadi jualan ekuiti pilihan menarik untuk mengumpul dana.

Keuntungan saham Super Micro telah mengatasi Nvidia, yang telah menjadi daya penggerak di sebalik lonjakan yang didorong oleh AI yang sedang berlangsung di Wall Street tahun ini, didorong oleh peningkatan permintaan untuk pelayannya yang digunakan dalam pusat data AI.

Pembangunan pantas pelayan syarikat yang penting untuk aplikasi AI generatif, digabungkan dengan teknologi penyejukan cecair proprietarinya, telah meletakkannya sebagai pembekal penting dalam industri tersebut.

Lonjakan nilai pasaran Super Micro telah membawa kepada kemasukannya baru-baru ini dalam indeks S&P 500 (.SPX), yang mengembangkan pangkalan pelaburnya. Bagaimanapun, sahamnya telah mengalami penurunan sebanyak 16% sepanjang tiga sesi dagangan berturut-turut.

Berdasarkan harga penutupan $1,000.68, syarikat itu berpotensi mengumpul kira-kira $2 bilion melalui jualan ekuiti, walaupun harga terbitan untuk tawaran saham itu tidak didedahkan.

Bulan lalu, Super Micro mengumpul $1.73 bilion melalui tawaran bon boleh tukar yang bertujuan untuk menyokong pengembangan perniagaan.

Hasil daripada tawaran ekuiti terkini akan diperuntukkan untuk pembelian inventori, pengembangan kapasiti pengilangan, meningkatkan pelaburan penyelidikan dan pembangunan, dan keperluan modal kerja yang lain, menurut laporan kawal selia kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat pada hari Selasa.

Syarikat itu menyatakan bahawa saham terbitan akan meningkat kepada 58.6 juta selepas tawaran itu, sambil menambah bahawa penjamin, Goldman Sachs, mengekalkan pilihan untuk membeli sehingga 300,000 saham tambahan dalam masa 30 hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.