Saham Tesla Merosot kerana Jualan di China Menurun pada Februari

Tesla Stock

(SeaPRwire) –   Tesla (NASDAQ: TSLA) mengalami penurunan mendadak sebanyak lebih 7% pada hari Isnin berikutan laporan penurunan jualan di China semasa bulan Februari. Syarikat ini menghadapi persaingan yang lebih ketat dan penurunan yang dikaitkan dengan cuti Tahun Baru Cina di rantau itu.

Angka jualan ini melemparkan bayang-bayang ke atas pandangan penghantaran global Tesla pada masa di mana pembuat kenderaan listrik (EV) terkemuka ini berhadapan dengan permintaan yang merosot dan cabaran yang timbul daripada ketiadaan kenderaan tahap permulaan dan penuaan barisan produknya.

Pada bulan Februari, Tesla menjual 60,365 kenderaan yang dihasilkan di China, menandakan penurunan sebanyak 19% berbanding tahun sebelumnya dan mencapai tahap terendah sejak Disember 2022, mengikut data daripada Persatuan Automotif Penumpang China.

Saham Tesla merosot sebanyak 7.8% kepada $186.95 pada hari itu, menandakan penurunan kira-kira 25% sejak permulaan tahun.

Masa cuti Tahun Baru Cina pada bulan Februari menyumbang kepada aktiviti pembelian kenderaan yang berkurangan, selanjutnya memberi kesan kepada jualan Tesla. Selain itu, Tesla melaksanakan siri pengurangan harga dan insentif untuk menentang persaingan yang meningkat daripada pesaing China seperti BYD. Syarikat ini baru-baru ini memperkenalkan insentif baru, termasuk subsidi insurans, untuk menarik pelanggan di pasaran automotif terbesar di dunia.

Di Amerika Syarikat, Tesla melancarkan inisiatif seperti menawarkan 5,000 batu Supercharging percuma kepada pelanggan yang mengambil penghantaran kenderaan baharu sebelum 31 Mac. Pada bulan Februari juga, syarikat itu sementara merendahkan harga bagi beberapa model Tesla Model Y di AS.

Ahli analisis Troy Teslike menyemak rendah anggarannya untuk penghantaran global Tesla bagi tempoh Januari hingga Mac kepada 450,000 unit dan memberi amaran tentang kemungkinan pengurangan lanjut. Beliau mencadangkan bahawa jualan lemah daripada jangkaan di China, walaupun pengurangan harga, menunjukkan isu permintaan asas.

Pada bulan Januari, Tesla sudah memberi amaran tentang pertumbuhan jualan yang ketara lebih rendah bagi tahun depan kerana ia memberi keutamaan kepada pengeluaran kenderaan elektrik mampu milik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.