Saham United Airlines Menjunam Di Tengah Peningkatan Pengawasan FAA

united airlines stock

(SeaPRwire) –   Saham United Airlines (NASDAQ: UAL) menyaksikan penurunan kira-kira 6% pada hari Isnin berikutan pengumuman oleh Lembaga Penerbangan Awam Amerika Syarikat (FAA) tentang penguatkuasaan yang lebih ketat terhadap pengendali berikutan insiden keselamatan baru-baru ini.

Pekan lalu, FAA mengumumkan keputusannya untuk menjalankan penilaian formal untuk memastikan syarikat penerbangan berpangkalan di Chicago itu mematuhi peraturan keselamatan.

Dalam tempoh dua minggu kebelakangan ini, United Airlines menghadapi beberapa insiden keselamatan. Pada 15 Mac, panel luaran ditemui hilang daripada salah satu pesawatnya selepas mendarat di Oregon, memicu siasatan oleh FAA.

Sebelum kejadian ini, Boeing 737 MAX yang dioperasikan oleh United Airlines melencong ke padang rumput di Houston. Selain itu, Boeing 777-200 United Airlines yang dalam perjalanan ke Jepun mengalami letupan tayar sejurus selepas berlepas dari San Francisco, memerlukan pesawat itu mendarat cemas di Los Angeles di mana ia mendarat dengan selamat.

United juga mengakui awal bulan ini bahawa penghantaran Boeing mereka untuk tahun ini akan tertangguh dengan ketara, menyatakan ketidakpastian mengenai jadual pensijilan semula untuk model MAX 10.

Akibat perkembangan-perkembangan ini, saham United diperdagangkan pada $43.87 dalam aktiviti pagi Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.