SANY Marine dan SGP Berganding Bahu untuk Majukan Pembangunan Mapan dan Kerjasama Strategik di Pelabuhan Arab Saudi

SANY Marine and SGP Collaborate to Advance Sustainable Development and Strategic Cooperation in Saudi Arabian Ports

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, 27 Jun 2024 — Pada 25 Jun, SANY Marine, sebuah anak syarikat SANY Heavy Industry, telah menandatangani perjanjian penting dengan Saudi Global Ports Company (SGP), sebuah usaha sama antara PSA International dan rakan kongsi tempatan, untuk mempromosikan pembangunan mampan dan kerjasama strategik di pelabuhan Arab Saudi. Perjanjian ini, yang merangkumi pembelian 80 trak elektrik, mewakili pesanan tunggal terbesar trak elektrik di seluruh dunia.

SANY Marine and SGP Collaborate to Advance Sustainable Development and Strategic Cooperation in Saudi Arabian Ports

Majlis menandatangani itu telah dihadiri oleh tokoh-tokoh terkemuka, termasuk Encik Rayan AlBakri, Timbalan Menteri Pengangkutan Arab Saudi, Edward Tah, Ketua Pegawai Eksekutif SGP, Fu Weizhong, Pengerusi SANY Marine, dan Tang Weibin, Pengurus Besar Pemasaran Luar Negara. Acara ini menggariskan komitmen untuk mendorong pertumbuhan mampan dalam industri pelabuhan.

SGP, sebuah usaha sama antara PSA, Tabung Pelaburan Awam (PIF), dan Kumpulan Al Blagha, bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan rendah karbon dan pemodenan pelabuhan PSA. Trak elektrik SANY Marine akan menyumbang kepada menangani perubahan iklim dan sejajar dengan matlamat pembangunan mampan “Visi 2030” Arab Saudi.

Kerjasama ini merupakan sebahagian daripada strategi Arab Saudi untuk meletakkan dirinya sebagai hab logistik global utama yang menghubungkan tiga benua. Kemudahan itu dianugerahkan “Pelabuhan Terbaik Tahun Ini” pada Anugerah ShipTek 2024 dan akan mempunyai armada elektrik terbesar di Timur Tengah sebaik sahaja transaksi selesai.

Trak elektrik SANY akan memainkan peranan penting dalam operasi pelabuhan dengan mengurangkan pelepasan udara dan gas rumah hijau melalui teknologi sifar pelepasan, dengan itu melindungi alam sekitar. Ia juga menawarkan kecekapan tenaga yang lebih tinggi dan penjimatan kos dalam operasi dan penyelenggaraan.

Omar Hariri, Pengerusi Lembaga Pelabuhan Saudi, menyatakan rasa gembiranya tentang kontrak itu, dengan menyatakan, “Kontrak ini menyumbang kepada pembangunan dan pemodenan pelabuhan, menjadikannya pusat logistik yang fleksibel dan mampan.”

Awal tahun ini, SANY Heavy Industry telah menghantar 50 trak pembuangan ke Arab Saudi. Bersama-sama dengan lebih daripada 1,700 peralatan SANY Heavy Industry yang digunakan di tapak pembinaan NEOM, kenderaan ini menandakan sumbangan yang signifikan kepada pembangunan rantau ini.

SGP telah bekerjasama dengan SANY Marine, sebuah anak syarikat SANY Heavy Industry, sejak 2013. Setakat ini, kira-kira 50 peralatan pelabuhan mudah alih dan enam kren gerbang beroda getah (RTG) telah dihantar.

Foto –
Logo –  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.