Setiap Kanak-kanak, Setiap Hak; Kenyataan Hari Kanak-kanak Sedunia oleh Pengarah Eksekutif ECW Yasmine Sherif

(SeaPRwire) –   NEW YORK, Nov. 20, 2023 — Pada hari ini, saya rasa banyak di antara kita merasa perlu menunduk kepada 224 juta kanak-kanak dan remaja yang terjejas krisis yang sedang menderita pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan hak asasi manusia yang tidak terperi sama sekali sekarang. Lahir tanpa dosa, kehidupan mereka dilanda konflik bersenjata yang kejam, pengusiran paksa mengerikan dan bencana iklim yang menghukum. Semuanya berlaku walaupun dunia telah mengisytiharkan dan berjanji untuk menyampaikan hak mereka untuk mendapat pendidikan berkualiti dalam persekitaran pembelajaran yang selamat.

Hari Kanak-kanak Sedunia pertama kali ditubuhkan pada 1954 sebagai Hari Kanak-kanak Sejagat dan disambut pada 20 November setiap tahun untuk mempromosikan perpaduan antarabangsa, kesedaran di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia, dan meningkatkan kebajikan kanak-kanak.

Hari Kanak-kanak Sedunia pertama kali ditubuhkan pada 1954 sebagai Hari Kanak-kanak Sejagat dan disambut pada 20 November setiap tahun untuk mempromosikan perpaduan antarabangsa, kesedaran di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia, dan meningkatkan kebajikan kanak-kanak.

Memang, walaupun banyak di kalangan kita bekerja keras untuk memenuhi komitmen ini, yang lain kelihatan tidak mendengar jeritan jiwa mereka yang menyayat hati di atas bunyi kebencian, pengecualian dan kemusnahan yang meresap. Adakah kita akan meninggalkan mereka dengan dunia yang berkecai? Adakah kita akan meninggalkan mereka dengan planet yang dalam bahaya? Adakah kita akan meninggalkan mereka untuk mengulangi kesilapan yang telah menyebabkan kesengsaraan, keganasan dan despotisme sepanjang sejarah manusia?

Melalui PBB  dan , kerajaan di seluruh dunia telah membuat komitmen tegas untuk memastikan pendidikan sebagai hak asasi manusia yang asas, dan menetapkan pendidikan berkualiti sebagai asas untuk mencipta dunia yang lebih aman, lebih adil, lebih saksama dan lebih makmur. 

Kami telah mencapai beberapa kemajuan ketara terhadap matlamat ini sejak  diambil oleh Majlis Umum PBB pada tahun 1959. Walau bagaimanapun, lebih 60 tahun kemudian, satu set cabaran kolektif baru – serangan ke atas sekolah yang kejam, pengusiran paksa yang lebih teruk akibat perubahan iklim, pembunuhan kanak-kanak berusia sekolah yang digambarkan sebagai ‘kerosakan sampingan,’ dan krisis saling kait – telah meletupkan dunia. Di mana sahaja kita melihat hari ini, kanak-kanak dan remaja yang rentan ini sedang berteriak meminta kemanusiaan kita. Kita mesti mendengar suara mereka, kita mesti merasakan kesakitan mereka, kita mesti bersuara dan kita mesti bertindak dengan berani. Sekarang.  

Apabila kita mendengar kanak-kanak dan remaja, mereka memberitahu kita dengan jelas bahawa semua yang mereka mahu adalah kebebasan dan peluang untuk dengan selamat pergi ke sekolah, kebebasan untuk bermain, kebebasan untuk tumbuh dan kebebasan untuk mencapai potensi penuh mereka. Walau bagaimanapun, bagi begitu banyak di antara mereka di seluruh dunia, kelihatan seolah-olah panggilan mereka jatuh ke telinga yang pekak.

Di Gaza, dengan semua sekolah UNRWA kini berfungsi sebagai tempat perlindungan untuk orang yang dipaksa berpindah dan dengan padang sekolah menjadi kubur selepas diserang secara terus atau tidak langsung oleh serangan udara, pembelajaran telah berhenti untuk 300,228 pelajar UNRWA sepanjang bulan lepas. Kanak-kanak dan guru telah terbunuh dan kanak-kanak mengalami peristiwa traumatik secara harian. Pada bulan Oktober sahaja, UNRWA melaporkan bahawa 91% kanak-kanak menunjukkan kesan trauma, satu nombor yang kemungkinan besar telah meningkat sejak itu. Adalah selamat untuk mengatakan tiada kanak-kanak di Gaza yang tidak terjejas. Dengan pendidikan mereka benar-benar terganggu, ECW baru-baru ini mengumumkan pemberian awal  kepada UNRWA dan UNICEF untuk segera menyokong perkhidmatan kesihatan mental dan sokongan psikososial, dan peluang pembelajaran yang melindungi. Kami mengharapkan semua pemberi sumbangan strategik dan rakan kongsi kami untuk membantu kami melakukan lebih.

Di Cameroon, gadis-gadis seperti * menceritakan kisah menakutkan dari garis hadapan salah satu krisis yang terlupakan di dunia. “Saya dahulunya menghadiri sekolah rendah. Tetapi apabila perang bermula, saya berhenti pergi ke sekolah. Saya sangat takut kerana mereka membunuh orang dan membawa guru-guru kami ke hutan, “katanya sambil menahan air matanya. “Bapa saya kemudian melarikan diri bersama kami ke bandar lain, di mana saya dibawa ke pusat pembelajaran untuk belajar bersama kanak-kanak lain menggunakan tablet yang disumbangkan oleh ECW melalui UNESCO.” Setiap nyawa penting. Eileen penting kepada kami semua.

Di Afghanistan, gadis-gadis yang teguh yang telah dinafikan hak mereka untuk pendidikan selama lebih dua tahun tidak menyerah dan terus berusaha. Banyak kesaksian inspirasi mereka terdapat dalam kempen kami. Seorang gadis Afghanistan berkata, “Walaupun tanpa bilik darjah formal, saya cuba belajar dan membaca buku untuk mengekalkan diri saya terdidik dan terinspirasi.” Gadis lain yang berazam berkata, “Kami mungkin tidak diberi buku, tetapi minda kami adalah tanah subur di mana idea berkembang dan rasa ingin tahu berkembang. Tiada yang boleh menghalang itu.”

Tiada yang boleh menghalang generasi muda. Mereka yang telah menderita dan terselamat akan menjadi mereka yang membina semula dunia kita. Mereka adalah harapan kita untuk perubahan. Mereka adalah yang akan bersatu di sekeliling hak asasi manusia universal. Kerana mereka telah berada di situ. Mereka tidak menyebabkan atau layak menerima peperangan kejam. Mereka menyedari nilai Bumi Ibu. Mereka bermimpi aman dan hak untuk belajar dengan selamat dan membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik.

Pada Hari Kanak-kanak Sedunia, mari kita menunduk kepada mereka dan mengakui kekuatan mereka.

*Nama diubah untuk melindungi identiti

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)