Shanghai Electric Mengikat Perjanjian dengan Johnson Controls di CIIE 2023 dengan Rancangan untuk Menubuhkan Makmal yang Memberdayakan Pembangunan Bandar Hijau

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, Nov. 14, 2023 — Shanghai Electric (SEHK: 2727, SSE: 601727) mengumumkan akan menandatangani “Persefahaman Kerjasama Strategik Makmal ‘Karbon & Digital'” dengan Johnson Controls Inc. (Johnson Controls) semasa Pameran Import China Antarabangsa (CIIE) 2023, langkah ini akan mengeratkan sinergi antara kedua-dua pihak dalam usaha untuk memacu inovasi bagi kelestarian bandar. Kerjasama ini, dengan fokusnya mempercepat pembangunan kilang-kilang sifar karbon dan taman perindustrian, akan melihat kedua-dua syarikat menubuhkan sistem rantai bekalan hijau dan rendah karbon dalam usaha untuk memberdayakan sektor tenaga untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan jejak karbon.

Shanghai Electric Inks Agreement with Johnson Controls at CIIE 2023 with Plans to Establish Laboratory that Empowers Greener Urban Development.
Shanghai Electric Inks Agreement with Johnson Controls at CIIE 2023 with Plans to Establish Laboratory that Empowers Greener Urban Development.

“Penubuhan makmal bersama akan memperkukuhkan lagi kerjasama antara Shanghai Electric dan Johnson Controls dalam pembangunan hijau, rendah karbon dan mampan bandar-bandar. Ia akan membolehkan kami memanfaatkan kekuatan pelengkap untuk memudahkan pembangunan bersepadu sumber tenaga dan beban serta memanfaatkan penyepaduan digital dan penyelesaian pintar untuk mengkaji peluang kerjasama dalam pelbagai senario, termasuk bandar, taman perindustrian, jalan dan bangunan. Bersama-sama, matlamat kami adalah untuk mencipta penyelesaian bersepadu dan platform perkhidmatan pintar yang menggabungkan pelbagai sumber tenaga seperti elektrik, sejuk, haba dan gas, dengan sama-sama mempromosikan transformasi hijau dan rendah karbon,” kata Liu Ping, Presiden Shanghai Electric.

Taman perindustrian dicirikan dengan penggunaan tenaga dan jejak karbon yang tinggi. Mengambil kira kira-kira 69% daripada jumlah penggunaan tenaga dan 31% pelepasan karbon di China, mereka merupakan sumber utama pelepasan karbon di kawasan bandar yang dijangka meningkat seiring pertumbuhan sosio-ekonomi. Walaupun kesan karbon yang kuat, hab pembangunan ekonomi ini menyumbang lebih 30% pertumbuhan ekonomi dengan lebih 20,000 taman perindustrian di seluruh negara.

Dalam usaha bersama untuk menangani cabaran alam sekitar yang berkaitan dengan sektor perindustrian berpadu tenaga, Shanghai Electric dan Johnson Controls telah bergabung tenaga dalam merekabentuk penyelesaian inovatif yang dirancang untuk mengurangkan jejak karbon kemudahan pembuatan sambil meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga mereka. Kedua-dua syarikat telah bersama-sama membangunkan “Piawaian untuk Pelaksanaan Laluan Perancangan dan Penilaian Pelan Taman Perindustrian Sifar Karbon”, yang menubuhkan rangka kerja kukuh yang memudahkan misi berterusan China untuk mengurangkan karbon dalam zon perindustriannya.

, Piawaian itu menetapkan garis panduan mengenai “satu platform digital” sebagai asas pengurusan untuk taman-taman karbon neutral, “sembilan laluan teknologi” dalam bidang utama, serta strategi untuk menggunakan sistem tenaga bersepadu “sumber-grid-beban-penyimpanan”, membantu taman perindustrian memaksimakan pengurangan pelepasan pada kos terendah.

Akar umbi persekutuan perniagaan antara Shanghai Electric dan Johnson Controls bermula pada tahun 2015 untuk usaha kerjasama dalam bidang teknologi sifar karbon dan pembangunan hijau. Kedua-dua pihak akan teruskan misi bersama untuk mempromosikan pembangunan yang mesra alam dan rendah karbon, memperdalam kerjasama mereka sambil bersama-sama mengkaji teknologi pintar untuk taman perindustrian dan bangunan, pembangunan produk yang cekap tenaga dan ramah alam, serta produk penyimpanan tenaga generasi akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)