Sidang Arkeologi Dunia AlUla yang Pertama berakhir dengan eksplorasi luas tentang apa yang boleh dipelajari masyarakat moden daripada masa lalu

  • Persidangan Arkeologi Dunia AlUla sulung menarik lebih 300 wakil dari 39 buah negara
  • Suruhanjaya Diraja untuk AlUla umumkan hadiah baharu untuk ahli arkeologi muda  

AlUla, Arab Saudi, 16 Sept. 2023 — Wakil-wakil pada hari terakhir Persidangan Arkeologi Dunia AlUla sulung terlibat dalam beberapa perbincangan menarik mengenai masa depan arkeologi dan keupayaannya untuk membawa perubahan bermakna kepada masyarakat.

Gambar dari Hari 2 Persidangan Arkeologi Dunia AlUla

Gambar dari Hari 2 Persidangan Arkeologi Dunia AlUla

Perbincangan itu – merangkumi kebergunaan hikmah kuno dalam konteks moden hingga arkeologi digital dan arkeologi inklusif – mencerminkan hasrat persidangan itu. Dengan empat tema luasnya iaitu identiti, lanskap reruntuhan, ketahanan dan aksesibiliti, persidangan itu menjana perbualan antara disiplin yang bergerak melampaui minda pakar khusus untuk mempromosikan arkeologi kepada audiens yang lebih luas.

Abdulrahman Alsuhaibani, Pengarah Eksekutif Arkeologi, Pemuliharaan dan Koleksi di Suruhanjaya Diraja untuk AlUla (RCU), berkata: “Persidangan ini luar biasa. Ia unik. Kami membincangkan topik penting untuk masa depan arkeologi dengan perspektif yang lebih luas – dan saya berharap kami dapat meneruskan perbincangan ini.”

Dianjurkan oleh RCU, persidangan itu termasuk 327 peserta dari 39 buah negara, 80+ pembentang, 50 wakil belia mengambil bahagian dalam Future Forum, perwakilan dari 167 institusi termasuk 65 universiti, dan nisbah jantina 47% wanita berbanding 53% lelaki.

Hari terakhir persidangan itu menampilkan pengumuman hadiah baharu untuk ahli arkeologi muda. Anugerah Kecemerlangan Persidangan Arkeologi Dunia AlUla akan dianugerahkan pada persidangan masa depan dan akan mempromosikan sains arkeologi, kata Dr Alsuhaibani. Butiran lanjut akan diumumkan kemudian.

Persidangan itu mempamerkan kedudukan AlUla sebagai hab aktiviti arkeologi. RCU menaja salah satu program penyelidikan arkeologi terbesar di dunia merentasi AlUla dan Khaybar, dengan 12 tinjauan, penggalian dan projek pakar semasa. Lanskap budaya yang kaya sedang didedahkan, termasuk laluan pengebumian, mustatils, bandar purba, tulisan dalam 10 bahasa, seni batu dan amalan pertanian yang kompleks. AlUla adalah tapak Hegra, yang pada 2008 ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pertama Arab Saudi.

Persidangan itu menawarkan wakil-wakil platform untuk memajukan arkeologi dan pengurusan warisan budaya dalam antara muka mereka dengan disiplin lain. Perhimpunan pemimpin dari akademia, kerajaan, organisasi bukan kerajaan, industri, dan generasi muda yang mewakili generasi arkeolog seterusnya dicipta bukan sahaja untuk memperkayakan komuniti arkeologi dan membantu melindungi sejarah yang dikongsi tetapi juga untuk membuka refleksi yang lebih besar tentang apa dan bagaimana arkeologi, dan secara umum warisan budaya, boleh menyumbang kepada perubahan transformasi dalam masyarakat.

Future Forum persidangan itu menyediakan platform untuk golongan muda terlibat dalam dialog dan perdebatan bermakna mengenai masa depan arkeologi. Ia menawarkan ruang untuk mereka membangunkan perspektif dan idea mereka sendiri dan menyumbang kepada perbualan dengan cara yang asas.

Untuk keterangan lanjut mengenai persidangan, layari https://www.worldarchaeologysummit.com

Mengenai Suruhanjaya Diraja untuk AlUla

Suruhanjaya Diraja untuk AlUla (RCU) ditubuhkan melalui dekri diraja pada Julai 2017 untuk memelihara dan membangunkan AlUla, wilayah yang mempunyai kepentingan semula jadi dan budaya terkemuka di barat laut Arab Saudi. Rancangan jangka panjang RCU menggariskan pendekatan yang bertanggungjawab, mampan dan sensitif terhadap pembangunan bandar dan ekonomi yang memelihara warisan semulajadi dan bersejarah kawasan itu sambil menjadikan AlUla sebagai lokasi yang menarik untuk didiami, bekerja dan dilawati. Ini merangkumi pelbagai inisiatif merentas arkeologi, pelancongan, budaya, pendidikan dan seni, mencerminkan komitmen untuk memenuhi keutamaan diversifikasi ekonomi, pemerkasaan komuniti tempatan dan pemeliharaan warisan program Wawasan 2030 Kerajaan Arab Saudi.