SILVER ONE MELAPORKAN HASIL UJI METALLURGI MENGGUNAKAN TEKNOLOGI PEMISAHAN DAN PELINDIAN INOVATIF DI TAMBANG PERAK CANDELARIA, NEVADA

26 SILVER ONE REPORTS ON METALLURGICAL TEST RESULTS USING INNOVATIVE SEPARATION AND LEACHING TECHNOLOGY AT ITS CANDELARIA SILVER MINE, NEVADA

(SeaPRwire) –   TEKNOLOGI TIDAK BERACUN, BEBAS SIANIDA BOLEH MENGGANDAKAN PENERIMAAN PERAK DAN MENGIKIS MASA PENCERAIAN SECARA SIGNIFIKAN

VANCOUVER, BC, April 2, 2024 — Silver One Resources Inc. (TSXV: SVE) (OTCQX: SLVRF); (FSE: BRK1) – “Silver One” atau “Syarikat” mengumumkan keputusan ujian metalurgi awal menggunakan proses pencerain tanpa sianida yang inovatif yang boleh menggandakan penerimaan perak dan mengikis masa pencerain. Proses pencerain digunakan bersama-sama dengan proses ekstrak unik yang sesuai untuk pemulihan perak dari mineralisasi yang sukar atau refraktori. Proses pencerain inovatif ini melibatkan teknologi berjenama yang dipanggil TNS, dibangunkan oleh Extrakt Processing Solutions, LLC (“EPS”) Ky, Amerika Syarikat. Ujian-ujian telah dijalankan ke atas sampel-sampel perwakilan terbesar pad pencucian (LP1) dari Tambang Perak Candelaria Syarikat yang dimiliki sepenuhnya, bekas beroperasi Tambang Perak Candelaria di Nevada. Baru-baru ini, EPS mengumumkan persekutuan strategik global dengan Bechtel Energy Technologies & Solutions, Inc. (“Bechtel”) untuk mengkomersialkan teknologi TNSTM Extrakt (lihat ).

Peta Candelaria dengan lokasi Pad pencucian

Titik Cerah

  • Ujian metalurgi awal menggunakan larutan eksklusif EPS telah meningkatkan penerimaan pad pencucian Candelaria secara signifikan, melebihi 100% berbanding ujian terdahulu menggunakan pencerain sianida (lihat kenyataan media Syarikat pada Mei 21, 2019).
  • Sampel yang diuji terdiri daripada oksida yang telah dicuci dari LP1, dihancurkan kepada <1 inci (<25.4 mm) oleh pengendali terdahulu, dan mempunyai purata kandungan perak 48.1 g/t. Menghancurkan bahan pad pencucian kepada ≤2 mm (2000 mikron) telah menghasilkan purata penerimaan perak sebanyak 49% berbanding ujian pencerain sianida dari ujian terdahulu yang diluluskan oleh Syarikat (lihat kenyataan media Syarikat pada April 19, 2018 dan Mei 21, 2019, dan rajah 1 untuk lokasi LP1).
  • Penggilingan tambahan untuk tempoh pendek (5-15 minit) kepada 550 dan 110 mikron (0.55 dan 0.11 mm) meningkatkan penerimaan pad pencucian kepada 59.9% dan 64.4% masing-masing.
  • Penggunaan teknologi berjenama TNS mempunyai implikasi ESG yang positif, terutamanya kerana ia mengurangkan impak alam sekitar. Tidak seperti penggunaan sianida, proses ini menggunakan air minimum, dan tiada sisa beracun dihasilkan. Selain itu, sisa (tailing) adalah inert dan tidak menghasilkan asid.
  • Ujian lanjut akan dijalankan pada bahan dari pad pencucian sedia ada dan bijih segar pada separuh kedua 2024.

Gregory Crowe, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif menyatakan: “Keputusan awal ujian menggunakan teknologi EPS telah memberi semangat kepada Silver One untuk meluaskan ujian ini untuk merangkumi kedua-dua pad pencucian dan mineralisasi segar. Keputusan menunjukkan teknologi ini berfungsi dengan baik dalam rawatan bahan mineralisasi sukar atau refraktori, seperti bahan separa dicuci pada pad pencucian lepa Candelaria. Penggunaan larutan eksklusif ini memberi potensi untuk mungkin menggandakan penerimaan perak berbanding pencerain sianida tradisional. Ini mungkin memberi kesan positif kepada ekonomi keseluruhan projek. Agen pencerain EPS tidak sahaja meningkatkan ekstrak perak tetapi juga lebih ramah alam sekitar dan menjimatkan air dengan membantu pengeringan tailing, dan proses ekstrak adalah lebih mudah dan berpotensi kurang mahal. Selain itu, kami optimis tentang teknologi inovatif ini kerana ia disokong oleh tahun-tahun penyelidikan dan pembangunan EPS. Kami berharap untuk meneruskan ujian untuk mengoptimumkan parameter operasi, menguji pelbagai jenis bahan mineralisasi termasuk bahan segar yang belum dicuci, dan mengesahkan keputusan.”

Latar Belakang

EPS telah membangunkan teknologi pemisahan pepejal-cecair (TNSTM) dan proses pencerain untuk memulihkan logam. Penyelidikan dan pembangunan EPS yang meluas telah menghasilkan peningkatan dan penyesuaian yang berterusan yang telah mengumpulkan 40 paten, menghasilkan, dalam proses itu, formula yang sesuai untuk memisahkan logam dari bahan mineralisasi kompleks oksida dan refraktori. Teknologi TNSTM direka bentuk untuk aplikasi pemisahan cecair pepejal dalam pengeringan sisa lombong dan juga sangat berkesan dalam memisahkan hidrokarbon dalam pasir minyak. Teknologi pencerain juga sedang dalam proses diuji dalam ekstrak emas dari tailing untuk projek di Kanada.

Ujian dan Keputusan Pencerain

Sampel besar mewakili pad pencucian 1 (LP1) berat 228 kg dan sepenuhnya dihancurkan kepada ≤2 mm (<2000 mikron) dengan penghancur impak menegak di kemudahan CEMCO di Belen, NM, telah dihantar ke makmal EPS di Kentucky untuk ujian metalurgi. Bahan terdiri daripada oksida dan sebahagian refraktori dengan purata gradi perak kepala 48.12 g/t, yang dianggap tercemar oleh Kinross apabila penambangan dan pemprosesan berhenti pada tahun 1998.

Bahagian perwakilan sampel besar telah ditimbang dan disaring untuk memisahkan dua bahagian. Bahan lebih kecil daripada 2 milimeter digunakan untuk ujian. Ujian-ujian telah dijalankan ke atas pecahan 1 hingga 2 kg bahan yang disaring (<2 mm). Pecahan diuji disediakan mengikut amalan piawaian industri yang boleh diterima (dihomogenkan, dicongkak dan dibahagikan beberapa kali). Saiz kurang 2 mm dipilih kerana sebab-sebab ekonomi, kerana ia adalah saiz pecahan yang boleh dicapai dengan satu peringkat HPGR penghancuran tunggal. Ini adalah murah berbanding penggilingan dan menghasilkan penerimaan perak lebih baik berbanding yang diperoleh dengan pencerain bahan kasar (1 inci = 25.4 mm) yang wujud di pad pencucian Candelaria.

Penerimaan perak semasa menggunakan larutan eksklusif EPS purata 49% pada sampel seperti yang diterima di makmal (<2 mm = 2000 mikron), yang melebihi penerimaan perak 20.9% dan 29% yang dicapai dengan pencerain sianida dari ujian botol menggunakan bahan saiz yang sama masing-masing (Lihat kenyataan media Syarikat pada Mei 21, 2019).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Penggilingan lanjut untuk tempoh pendek (5 hingga 13 minit) menghasilkan bahan lebih halus