Sistem Pengurusan Bangunan Pintar Berasaskan Metaverse Shenglong Electric membuat kemunculan pertama yang memberangsangkan

15 Shenglong Electric's metaverse-based smart building management system makes impressive debut

(SeaPRwire) –   WUHAN, China, Feb. 5, 2024 — Baru-baru ini, Shenglong Electric, syarikat elektrik terkemuka China, telah mengadakan pameran syarikat keempat di Pusat Komunikasi Sains dan Teknologi Negara di Beijing.

Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse Shenglong Electric

Ia sukar untuk mencari sebarang suis penyaman udara di venue yang luas itu, dan bangunan boleh menyesuaikan suhu penyaman udara secara automatik berdasarkan perubahan bilangan pengunjung. Ini adalah salah satu scenario aplikasi sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse yang dicipta oleh Shenglong Electric.

Sebaik sahaja dilancarkan, scenario aplikasi ini segera menjadi tumpuan perbincangan utama dalam industri bangunan pintar domestik kerana ia merupakan cubaan nyata pertama berasaskan metaverse untuk pengurusan bangunan pintar. Ia telah menjadi pelopor dalam banyak bidang, termasuk bangunan pintar IoT pertama, bangunan pertama dengan operasi dan penyelenggaraan berasaskan metaverse, bangunan hijau rendah karbon pertama berasaskan AI dan bangunan pintar yang dikendalikan oleh AI.

Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse mempunyai antara muka IoT yang kuat. Buat julung kalinya ia mengintegrasikan lebih daripada 20 subsistem yang berbeza termasuk penyaman udara, keselamatan, perlindungan kebakaran, kawalan bangunan dan kuasa, yang sebelum ini berjalan secara berasingan, menurut Zhang Lihui, ketua pasukan pembangunan dan penyelidikan Shenglong Electric.

Oleh itu, di pusat komunikasi dengan jumlah keluasan pembinaan lebih daripada 60,000 meter persegi, tidak ada panel kawalan penyaman udara atau pencahayaan tradisional di dinding, mengelakkan keperluan untuk pemasangan berpilin yang rumit.

Melalui pembelajaran autonomi, sistem pengurusan bangunan pintar secara automatik mengawal operasi semua peralatan di seluruh bangunan di bawah pelbagai persekitaran cuaca dan lalu lintas tanpa campurtangan manusia, mengurangkan penggunaan tenaga secara berkesan sambil memenuhi keperluan bangunan.

Selain itu, sistem ini juga boleh membuat ramalan untuk merealisasikan kawalan pintar penyejukan dan pemanasan.

Contohnya, jika tarikh pameran dimasukkan ke dalam sistem terlebih dahulu, sistem akan meramalkan bilangan pengunjung di sebuah dewan pameran tertentu pada masa tertentu berdasarkan data terdahulu, dan menyesuaikan suhu bilik terlebih dahulu, dengan itu menjimatkan penggunaan tenaga dan meningkatkan pengalaman lawatan.

Sistem pengurusan bangunan pintar berasaskan metaverse ini boleh mengurangkan kos operasi dan penyelenggaraan sebanyak 70% dan penggunaan tenaga sebanyak 15% masing-masing.

Di pameran itu, Shaikh Muhammad Shariq, wakil ketua Bank Negara Pakistan di China, menghantar jemputan kepada Shenglong Electric.

Beliau berkata bahawa Pakistan memberi tumpuan kepada penjelajahan dan pencapaian cemerlang Shenglong Electric dalam peralatan kuasa dan automatisasi elektrik, dan mengalu-alukan pencapaian ini menyertai pembinaan Koridor Ekonomi China-Pakistan untuk menjadi piawaian baharu kerjasama PakistanChina.

Rachid, penasihat komersial dari Morocco, juga terkesan dengan produk dari China.

Hubei terkenal dengan teknologi tinggi yang memberi manfaat kepada seluruh negara. Saya fikir teknologi tinggi syarikat seperti Shenglong Electric sepatutnya menjadi kes baik bagi syarikat China, termasuk syarikat Hubei, untuk belajar, terutamanya dalam usaha menggabungkan teknologi pintar,” kata Rachid.

SUMBER Shenglong Electric

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.