Sojern Mendedaki Laporan ‘State of Destination Marketing 2024’ Pertama Jenisnya

(SeaPRwire) –   SAN FRANCISCO, Nov. 20, 2023, platform pemasaran digital terkemuka yang dibina untuk perjalanan, gembira mengumumkan pelancaran laporan “” untuk organisasi pemasaran destinasi (DMOs). Laporan pertama jenisnya ini, dihasilkan melalui perkongsian antara Sojern dan , dan disokong oleh , dan , menerangkan trend industri terkini dan cabaran.

Logo, no tagline

Logo, no tagline

Berdasarkan pandangan daripada hampir 300 DMOs, jabatan kerajaan dan entiti pelancongan bersekutu di seluruh dunia, ia meneliti strategi pemasaran berkesan untuk melibatkan pelancong dan memberikan pandangan ke arah masa depan pemasaran destinasi. Sojern mengkomisikan laporan ini untuk memastikan klien destinasi globalnya mempunyai akses kepada wawasan pemasaran yang paling menyeluruh.

Laporan mendapati ketidakpastian ekonomi, inflasi, dan kos sara hidup sedang memberi kesan yang besar kepada strategi, dengan lebih daripada 50% responden mempertimbangkan isu-isu ini sebagai bidang yang memerlukan perancangan berhati-hati. “Ketika industri perjalanan mengalami transformasi pesat, kami terus komited untuk memberdayakan destinasi untuk menavigasi perubahan ini dengan berkesan,” kata Noreen Henry, Ketua Hasil Pendapatan, Sojern. “Wawasan yang didedahkan dalam laporan kami menekankan keutamaan strategi dan pendekatan pemasaran digital keseluruhan DMOs, sambil juga menekankan kepentingan mempromosikan pelancongan lestari dan pelbagai budaya serta memenuhi hasrat pelancong yang semakin meningkat untuk pengalaman yang unik. Berkerjasama dengan rakan teknologi berdaya seperti Sojern memastikan kejayaan dalam persekitaran yang semakin dinamik dan kompetitif.”

Mengambil Kira Kecerdasan Buatan (AI) dan Mengganggu DMOs

AI sedang merevolusikan pemasaran dan akan memberi pengaruh besar bagaimana destinasi memasarkan diri kepada pelancong. Menurut dapatan, DMOs menjangkakan bahawa kesan AI akan paling ketara dalam penciptaan kandungan, dengan hampir setengah (49%) meramalkan kesan yang signifikan. Semakin banyak alat AI yang mentransformasikan proses kreatif, daripada kandungan panjang kepada pos media sosial.

Tambahan pula, 40% DMOs melihat potensi yang besar dalam AI untuk analisis ramalan dan peramalan, 38% untuk analisis dan tafsiran data, dan 37% untuk personalisasi kandungan pemasaran. Walau bagaimanapun, 71% kurang yakin dan tidak melihat banyak kesan potensi dalam keupayaan AI untuk membentuk pasukan mereka dalam penciptaan web, aplikasi dan platform, dan 63% dalam pemasaran percakapan. DMOs merasakan kesan paling sedikit apabila ia datang kepada AI dalam penciptaan dan pengoptimuman kempen (29%), media kreatif (25%) dan penciptaan web, aplikasi, platform (25%).

Menetapkan Keutamaan Pelaburan Media Dibayar Digital sebagai Meta Mendominasi

Sembilan puluh enam peratus (%) DMOs membuat pelaburan penting dalam media dibayar sebagai komponen penting dalam mencapai objektif pemasaran mereka. Terutamanya, 58% mengambil pendekatan sentiasa aktif, melabur sepanjang tahun, manakala 38% melabur secara musim dan hanya 21% melabur apabila peluang khusus timbul. Iklan media sosial mengekalkan keutamanya, begitu juga Pemasaran Enjin Carian (SEM), dengan 96% dan 95% DMOs menarafkannya sebagai berkepentingan tinggi atau sederhana masing-masing.

Format saluran paling penting terdiri daripada 94% iklan natif atau kandungan disponsori, 85% iklan paparan dan video, dan 78% iklan video aliran. Tambahan pula, Televisyen Berhubung (CTV) menunjukkan janji, dengan lebih separuh responden mempertimbangkannya sebagai berkepentingan sederhana hingga tinggi.

Instagram dan Facebook kekal platform paling penting apabila datang ke meletakkan keutamaan pelaburan media dan kandungan, dengan 45% dan 35% masing-masing daripada semua responden menarafkan saluran Meta sebagai saluran keutamaan mereka. Walaupun TikTok menjadi fenomena global, pelaburan media belum berkembang ke tahap yang mungkin dijangka, dengan hanya 5% menarafkannya sebagai saluran keutamaan mereka

Mengubah Strategi Berkaitan Data dan Privasi

Lima puluh empat peratus daripada semua responden menyatakan bahawa data memberi nilai terbanyak dalam perancangan pemasaran. Data demografi (88%) paling kerap digunakan untuk membimbing keputusan, diikuti data tingkah laku (79%). Walau bagaimanapun, ketergantungan yang meningkat kepada data juga membawa cabarannya. Memandangkan tiga halangan utama kejayaan ialah ketidakpadanan data merentasi saluran (52%), kos tinggi memperoleh data (46%) dan akses terhad kepada data berkualiti (42%), ia menjadi jelas mengapa data demografi kini berfungsi sebagai proxy utama untuk membuat keputusan dalam pemasaran digital.

Dengan penamatan Google terhadap ketiga-parti kekukis yang dijadualkan pada pertengahan-2024, 37% melaporkan kesan yang signifikan, manakala 15% responden berkata bahawa perubahan ini memberi kesan kecil kepada strategi semasa mereka. DMOs sedang mengambil tindakan untuk mengurangkan kesan perubahan privasi data ini, dengan 60% merancang untuk memberi tumpuan kepada kandungan media sosial dan 58% mengutamakan memperoleh lebih banyak data pertama tangan. Laporan mendapati bahawa ketidakupayaan untuk menjejak data yang betul merupakan isu yang signifikan, dengan kepentingan memperoleh data pertama tangan kini lebih tinggi daripada sebelumnya. DMOs boleh mengambil kesempatan daripada fokus semasa terhadap data demografi dan cabaran berkaitan data dengan bekerjasama dengan pakar pemasaran pelancongan yang dipercayai yang menawarkan data berkualiti tinggi yang boleh diintegrasikan dan diaktifkan merentasi saluran dan peranti dengan licin.

Menetapkan Keutamaan Sasaran Alam Sekitar dan Sosial

DMOs sedang menyesuaikan strategi mereka berikutan trend seperti kelestarian, kepelbagaian, keadilan dan penyertaan. DMOs Eropah memimpin dalam menetapkan kelestarian alam sekitar (62% untuk perubahan iklim, 56% untuk kepelbagaian biologi) berbanding DMOs Kanada (29% untuk perubahan iklim, 24% untuk kepelbagaian biologi) dan DMOs AS (8% untuk perubahan iklim, 33% untuk kepelbagaian biologi).

Banyak DMOs menekankan kedua-dua kepelbagaian sosial dan kelestarian dalam strategi mereka, dengan angka menunjukkan bahawa 42% daripada semua yang disoal selidik menetapkan kesetaraan gender, dan 45% DMOs Eropah dan 40% DMOs AS kuat menetapkan kebolehgunaan untuk pelawat kurang upaya. Kira-kira 35% daripada semua responden berkata bahawa strategi khusus LGBTQ+ (iaitu orientasi seksual) diberi keutamaan yang kuat, dengan kepentingan yang sama (34%) diberikan untuk mempromosikan kepelbagaian sosial dan ekonomi.

Mengambil Alih Keutamaan Kempen Pemasaran Bersama

Lapan puluh peratus DMOs global aktif melabur dalam kempen industri rakan kongsi, atau , pendekatan kerjasama di mana DMOs bekerjasama dengan pemangku kepentingan perniagaan tempatan untuk mempromosikan destinasi perjalanan.

Pemangkin untuk kempen bersama termasuk meningkatkan jumlah keseluruhan pelaburan pemasaran (58%), meluaskan jangkauan penonton (54%) dan berkongsi kos (46%). Perlu dicatatkan, 70% DMOs menerima aktiviti kempen pemasaran “funnel penuh”. Apabila industri perjalanan terus berubah, DMOs perlu kekal boleh diubahsuai, memberi tumpuan kepada data dan membangunkan keupayaan yang kukuh dengan strategi pemasaran destinasi mereka. 

Untuk melihat metodologi kajian penuh, muat turun laporan “.

Mengenai Sojern

 adalah platform pemasaran perjalanan terkemuka yang direka untuk meningkatkan pertumbuhan dan keuntungan industri perjalanan. Platform Pemasaran Perjalanan Sojern adalah satu set perisian dan perkhidmatan mudah digunakan yang menyampaikan wawasan pelancong yang tidak berbelah bagi, audiens pintar, aktivasi dan pengoptimuman pelbagai saluran serta pengalaman tetamu yang berhubung – semuanya dalam satu tempat. Lebih 10,000 pemasar perjalanan bergantung kepada platform kami setiap tahun untuk mencari, menarik, menukar dan melibatkan pelancong. Diasaskan pada tahun 2007, Sojern beribu pejabat di San Francisco, California dengan pasukan di Amerika, Eropah, Timur Tengah dan Afrika, dan Asia Pasifik.

Mengenai Digital Tourism Think Tank

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

telah bekerja selama lebih satu dekad untuk transformasi digital bersama DMOs di seluruh dunia. Ia diiktiraf oleh industri sebagai pemimpin dalam transformasi digital destinasi dan bekerja dengan pelbagai destinasi. Ahli DTTT berada di garis hadapan perubahan, mencipta destinasi yang lebih kompetitif, disokong oleh pendekatan digital yang kukuh,