Solusi Kawalan Motor Berprestasi Tinggi Berasaskan AT32 MCU

HSINCHU, 19 Sept. 2023 — Dengan perkembangan automasi industri dan kesedaran meningkat untuk penjimatan tenaga dan pengurangan karbon, motor BLDC telah digunakan secara meluas untuk meningkatkan kecekapan tenaga. Memberi tumpuan kepada kawalan kelajuan dan masa nyata yang tinggi, penyelesaian kawalan motor berasaskan AT32 MCU meningkatkan ketepatan kawalan vektor motor dengan bantuan pengiraan prestasi tinggi AT32 MCU dan kecekapan pensampelan masa nyata. Arus motor merupakan kuantiti fizikal maklum balas kritikal dalam algoritma kawalan berorientasi medan (FOC) bagi motor AC tiga fasa. Untuk memudahkan susun atur litar dan mengurangkan kos sistem, teknologi pengesanan arus 1-shunt telah dibangunkan dan digunakan untuk merealisasikan perlindungan lebih arus dengan hanya satu perintang pengesan arus dan litar penguat, tanpa pembetulan tambahan. AT32 MCU dilengkapi dengan ADC prestasi tinggi dan kelajuan tinggi yang boleh digunakan dengan litar khusus untuk melaksanakan pengesanan arus 1-shunt bagi meningkatkan ketepatan pensampelan dan prestasi. Oleh itu, penyelesaian kawalan motor berasaskan AT32 MCU boleh digunakan pada peranti seperti dua roda elektrik, skuter elektrik, pengering rambut, pembersih vakum, kipas siling dan pembesar/pemampat HVAC, untuk merealisasikan kawalan motor yang tepat.

AT32 Motor Control
AT32 Motor Control

ARTERY telah membangunkan ekosistem kawalan motor yang lengkap dan cekap serta mengeluarkan beberapa siri yang boleh digunakan untuk kawalan motor, seperti AT32F413 dan AT32F421. Siri AT32F413 berasaskan teras ARM® Cortex®-M4F 32-bit yang beroperasi pada frekuensi sehingga 200 MHz. Dilengkapi dengan 64~256KB Flash dan 16~64KB SRAM, dan dikenali dengan 1x antara muka USB, 2x CANs, 1x SDIO, 5x UARTs, dan 2x ADCs, siri AT32F413 sesuai untuk pengiraan gelung kawalan arus/kelajuan/kedudukan yang pantas pada kadar pensampelan frekuensi tinggi; sementara itu, ia menyokong program dan ciri-ciri lain seperti komunikasi untuk memenuhi keperluan pengambilan data kelajuan tinggi, pemprosesan isyarat campuran, kawalan industri dan aplikasi motor.

Untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk pengesanan arus 1-shunt, litar perkakasan berprestasi tinggi dan penukar analog/digital diperlukan untuk mencapai prestasi yang sama dengan beberapa sensor arus. Siri AT32F421 dan AT32F4212 nilai talian berasaskan teras ARM® Cortex®-M4 32-bit yang beroperasi pada frekuensi sehingga 120 MHz, menampilkan 16~64 KB Flash dan 8~16 KB SRAM, dan termasuk 1x voltan pembanding input/output rel ke rel kelajuan tinggi dan 1x ADC 12-bit 2 Msps yang menyokong sehingga frekuensi penukaran 28 MHz dan masa pensampelan minimum 54 ns (jumlah masa penukaran hanya 0.5 ms), yang menjadikannya sesuai untuk pemacu pengesan arus 1-shunt dan pensampelan tepat dalam jendela masa yang singkat. Di samping itu, siri AT32F4212 direka dengan 2x OPAs berdasarkan AT32F421, dan memudahkan susun atur litar serta mengurangkan kos bahan. Untuk memudahkan pengesanan arus 1-shunt, anjakan PWM dalaman dilaraskan untuk mempersingkat masa penstabilan isyarat maklum balas arus dan masa penukaran pensampelan ADC.

ARTERY juga menyediakan perpustakaan kawalan motor yang merangkumi fungsi pengekod dan FOC berdasarkan sensor/tanpa sensor (untuk pengesanan 3-shunt/2-shunt/1-shunt) dan fungsi BLDC langkah enam berdasarkan sensor/tanpa sensor, dan membangunkan program pemantauan motor percuma bagi pengguna untuk melihat parameter operasi motor masa nyata, status dan gelombang tindak balas dinamik pada antara muka UI mesra pengguna untuk penyahpepijatan dalam talian lanjut apabila perlu. Dengan kit pembangunan perkakasan yang kuat dan algoritma kawalan motor serta program yang mudah digunakan, jurutera dapat merealisasikan kawalan motor cekap termasuk pemacuan gelombang persegi, pemacuan gelombang sinus, maklum balas Sensor Hall dan kawalan tanpa sensor.

Memberi tumpuan kepada mempromosikan pembangunan inovatif MCU 32-bit, ARTERY telah melancarkan siri produk MCU AT32 berdasarkan teras ARM® Cortex®-M4 (prestasi tinggi) atau M0+ (kuasa rendah), dan telah membangunkan MCU M4 yang beroperasi pada frekuensi sehingga 288 MHz, dengan kualiti, prestasi, kebolehpercayaan dan kestabilan yang sangat baik. Semua siri MCU AT32 boleh beroperasi dalam julat suhu -40°C hingga 105°C, dan telah digunakan secara meluas dalam produk hujung yang pelbagai, seperti pengering laju tinggi, robot sapu, penyongsang frekuensi, mesin jahitan industri, servo-drive, permainan, pemutus litar, ADAS, T-BOX, kuasa digital dan alat elektrik, menembusi kawalan motor, kawalan industri, elektronik pengguna, IoT dan 5G, dan lain-lain.